februar 7, 2024

Volvo er på vej ud af Polestar

Selvom Polestar 2 er alt andet end et sjældent syn i Danmark, halter Polestar-salget på verdensplan. Faktisk halter det nok til, at Volvo nu er på vej til at overdrage deres ejerandele i elbilmærket.

TEKST Simon Hallenslev FOTO Bilbasen

Det er ikke just opløftende nyheder, der omringer Polestar i øjeblikket. Først kom det frem, at mærket ikke nåede deres salgsmål, trods en nedjustering i årets løb: Planen var 80.000 biler, nedjusteret til 60.000 biler, med et endeligt resultat på 54.600 solgte biler.

Herefter måtte Polestar melde ud, at 15% af arbejdskraften stod til afskedigelse, svarende til 450 mennesker. Et nødvendigt onde ovenpå det skuffende salg og ‘udfordrende markedsforhold’.

Det har tilsyneladende ikke været nok for Volvo, der ejer 48% af Polestar. Siden Polestar blev børsnoteret i juni 2022 er prisen styrtdykket med 83%, og det er noget, som Volvo-investorerne mærker. Derfor planlægger Volvo at sælge ud.

Mere til moderskibet

Det er Volvo selv, der i torsdags tog konsekvensen af investorernes mistillid til Polestar ved at stoppe for finansieringen af det besværede bilmærke. Det betyder, at de officielt har overladt det økonomiske ansvar for Geely, hvilket, ifølge Reuters, allerede er blevet belønnet af investorerne. Volvo-aktien steg nemlig kort herefter med ikke færre end 30%.

Med denne investorrespons er det ikke utænkeligt, at overvejelserne om salg af ejerandele bliver til virkelighed – og hvor efterlader det Polestar? Lige i hænderne på samme moderskib, der også holder aktiemajoritet i Volvo, nemlig Geely.

Polestar er etableret som selvstændigt elbilmærke af Volvo og Geely. Det er derfor planen, at det kinesiske moderskib overtager en betydelig portion af svenskernes ejerandele i Polestar. Geely har i denne forbindelse meldt ud, at de opretholder fuld finansiel støtte til Polestar.

Samarbejdet mellem Volvo og Polestar må heller ikke betragtes som et lukket kapitel. Det er fortsat planen, at at de to bilmærker skal arbejde tæt sammen med produktudvikling, produktion og eftermarked, da de fortsat er forbundet gennem deres fælles ejer, Geely. 

Særligt eftermarkedsdelen er, for Polestar-ejere, værd at hæfte sig ved, da det betyder, at biler fra Polestar fortsat vil kunne serviceres hos autoriserede Volvo-partnere.

Del artikel:

Find brugte Polestar til salg på Bilbasen

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Simon Petry Hallenslev

Artikler om gamle såvel som nye biler, de seneste nyheder til bilentusiaster og afsendelse af Bilbasens nyhedsbrev er det, som Simon roder med.

I sit arbejde på Bilbasen kombinerer Simon en brændende passion for biler med sin viden fra Copenhagen Business School. Når artiklerne forfattes, er det derfor ikke kun med en dybtliggende interesse for biler, men også med omtanke for ting som SEO-optimering og korrekt markedskommunikation.
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS