Danskerne holder fast i de gamle biler
Vi holder længere fast i vores biler, og det får gennemsnitsalderen på biler i Danmark til at stige. Det er mere end 30 år siden, bilerne har været så gamle.
TEKST Morten B. Bek FOTO PR
Det kan være svært at se GTI-generne i den elektriske ID.4 GTX, som Volkswagen ellers har prøvet at overbevise os om. Men kunderne sætter tydeligvis pris på de ekstra kræfter og firehjulstræk i forhold til en almindelig ID.4: På europæisk plan står ID.4 GTX for næsten 40 procent af ID.4-salget.
Det vil formentlig blive en endnu højere andel for GTX-versionen af den nye ID.5, og Volkswagen har dermed fået god grund til at arbejde videre med GTX-familien. Tyskerne lover, at der kommer GTX-udgaver af alle ID-modeller.
LÆS OGSÅ | Test: VW ID.4 GTX – Potent, elektrisk topmodel uden markant merpris
I første omgang bliver det en udvidelse af familien, som omfatter ID.3 og den nye ID Buzz. Men også den kommende elektriske sedan, som afsløres i løbet af i år eller 2023, kommer som GTX. Det samme vil overgå den lille crossover (muligvis ID.2), som lanceres omkring 2025.
Allerede i foråret 2021 var der en føler ude for at lure, om ID.3 skulle lanceres som GTX. En konceptbil, ID.X, med farverig staffering og 333 hk fra to elektriske motorer var første indsigt i projektet.
ID.3 GTX bliver lanceret i 2023, og mens den vil få samme ydelse som ID.4/ID.5 GTX, altså 299 hk, vil den i kraft af sin lavere vægt og mindre dimensioner komme tættere på en rigtig GTI. Med 299 hk og firehjulstræk har den potentiale til en spurt fra 0-100 km/t på cirka 5,5 sekunder.
ID.3 GTX rulles ud sammen med faceliftet af ID.3. Det er et facelift, som kommer forholdsvis tidligt i forhold til, hvad der er typisk hos VW. Det går primært på at gøre kabinen mere lækker og mere brugervenlig. To punkter som ID.3 har fået heftig kritik for.
At GTX-navnet handler mere om kraftoverskud end rå køreegenskaber, står 100 procent klart, når Volkswagen også vil bruge det på sin længe ventede familiebus, den nye ID Buzz.
ID Buzz, som har dansk premiere i oktober i år og koster fra 490.000 kr., vil som GTX komme med samme opgradering af drivlinje og design som ID.4 GTX. Firehjulstræk (en elmotor for og en elmotor bag) og 299 hk, som trækker på et batteri med en brugbar kapacitet på 77 kWh.
LÆS OGSÅ | VW ID. Buzz er fantastisk, finurlig og fuldelektrisk
Rækkevidden vil sandsynligvis ligge lavere end de 418 kilometer, som den baghjulstrukne version med 204 hk kan præstere. Lige omkring 400 kilometer er en meget sandsynlig rækkevidde, men det finder vi først ud af, når ID Buzz GTX har officiel premiere. Det sker sandsynligvis først i 2023.
Vi holder længere fast i vores biler, og det får gennemsnitsalderen på biler i Danmark til at stige. Det er mere end 30 år siden, bilerne har været så gamle.
Nyt fjæs til favoritten: Den eftertragtede Skoda Enyaq får et facelift, der ikke gør så meget – men alligevel gør det helt rigtige. Vi kører første tur i den nye Skoda Enyaq.
Mini Aceman kunne være den gyldne middelvej mellem elbilerne Cooper og Countryman. I stedet falder den ned mellem to stole. Test af Aceman SE med 218 hk og JCW-styling.
Der gemmer sig to elmotorer med i alt 340 hestekræfter i GTX-udgaven af VW ID. Buzz. Det gør den hurtigere, end man skulle tro, men nok også hurtigere, end det er nødvendigt.
Den nye udgave af Lexus’ luksus-SUV har fedt design, tonsvis af udstyr og en attraktiv pris. Men affjedringen og drivlinjen i plug-in hybriden hænger ikke sammen.
Elbiler er kommet for at blive! Det vælter ind med nye modeller på markedet i Danmark, og vi har lavet en liste med alle elbiler i Danmark i 2025 – inklusive priser og rækkevidde på de forskellige modeller.