Hvis du har købt bil i løbet af 2018, skal du måske lige lægge vejen forbi forhandleren. Der kan nemlig meget vel ligge en pose penge og vente på dig.
Af: Esben Skrumsager / d. 8. oktober 2018
En ny måde at måle bilers brændstofforbrug er netop trådt i kraft. Det betyder, at nogle bilkøbere ifølge FDM kan have betalt for meget i afgift og derfor skal have penge tilbage.
Den nye og mere retvisende forbrugsmåling, der forkortes WLTP, viser nemlig, at biler i gennemsnit kører 21 procent kortere på literen i forhold til den tidligere forbrugsmåling. Og da brændstofforbruget har betydning for, hvor meget biler koster i registreringsafgift, stod flere biler til at stige i afgift.
Men det udligner den vedtagne omregning imidlertid med tilbagevirkende kraft.
I nogle tilfælde vil for meget betalt afgift automatisk blive udbetalt til den, der har afgiftsberigtiget bilen – typisk forhandleren. I andre tilfælde skal forhandleren anmode Skat om det. Det afhænger af, om bilen er købt før eller efter 1. juli 2018.
Sådan får du pengene tilbage
Har du købt ny bil 30. juni eller før, skal du selv anmode forhandleren, som du har købt bilen hos, om at få eventuelt for meget betalt afgift tilbage. Det er nemlig forhandlerne, der har indbetalt registreringsafgiften til Skat.
Har du købt ny bil fra 1. juli og frem, vil den forhandler, du har købt bilen hos, automatisk få for meget betalt afgift tilbage fra Skat. FDM anbefaler, at du kontakter forhandleren og spørger, om du skal have penge retur.
LÆS OGSÅ: Nye priser: Så meget skal du betale i ejerafgift i 2018
Skat har endnu ikke et system klar, der kan beregne, hvor meget bilkøberne skal have retur. Dermed er det endnu uvist, hvornår bilkøbere vil få sat et eventuelt beløb ind på kontoen.
FDM kan hjælpe med beregning
– FDM er meget tilfredse med, at man fra politisk side har valgt, at den nye og mere retvisende WLTP-måling ikke skal gøre bilerne dyrere. Men det danske afgiftssystem er komplekst, og der vil være nogle, der kan have betalt for meget i afgift. Det beløb skal de naturligvis have retur. Da Folketinget nu har vedtaget en fast omregning, vil der fremover ikke være tvivl om afgiften, siger forbrugerøkonom i FDM, Ilyas Dogru, og tilføjer:
– Hvor meget bilkøberne skal have tilbage, er svært at sætte et generelt beløb på. Det kan spænde fra få kroner til adskillige tusind kroner, men uanset beløbets størrelse er det værd at tage med.
Sikkert er det dog, at bilkøbere, der omvendt har betalt for lidt i registreringsafgift som følge af overgangen til den nye målemetode, ikke vil modtage en ekstra opkrævning.
Hvis du er medlem af FDM, kan du få gratis rådgivning her. Hvis du er i tvivl om, hvor meget du skal betale i ejerafgift, kan du læse vores artikel med priserne på ejerafgift i 2018.