Kategorier
Forbrugerstof Nyheder

FDM: “Mange bilkøbere har penge til gode”

Hvis du har købt bil i løbet af 2018, skal du måske lige lægge vejen forbi forhandleren. Der kan nemlig meget vel ligge en pose penge og vente på dig.

Af: Esben Skrumsager / d. 8. oktober 2018

En ny måde at måle bilers brændstofforbrug er netop trådt i kraft. Det betyder, at nogle bilkøbere ifølge FDM kan have betalt for meget i afgift og derfor skal have penge tilbage.

Den nye og mere retvisende forbrugsmåling, der forkortes WLTP, viser nemlig, at biler i gennemsnit kører 21 procent kortere på literen i forhold til den tidligere forbrugsmåling. Og da brændstofforbruget har betydning for, hvor meget biler koster i registreringsafgift, stod flere biler til at stige i afgift.

Men det udligner den vedtagne omregning imidlertid med tilbagevirkende kraft.

LÆS OGSÅ: 3 brugtbiler, der er faldet markant i pris efter afgiftsændring

I nogle tilfælde vil for meget betalt afgift automatisk blive udbetalt til den, der har afgiftsberigtiget bilen – typisk forhandleren. I andre tilfælde skal forhandleren anmode Skat om det. Det afhænger af, om bilen er købt før eller efter 1. juli 2018.

Sådan får du pengene tilbage

Har du købt ny bil 30. juni eller før, skal du selv anmode forhandleren, som du har købt bilen hos, om at få eventuelt for meget betalt afgift tilbage. Det er nemlig forhandlerne, der har indbetalt registreringsafgiften til Skat.

Har du købt ny bil fra 1. juli og frem, vil den forhandler, du har købt bilen hos, automatisk få for meget betalt afgift tilbage fra Skat. FDM anbefaler, at du kontakter forhandleren og spørger, om du skal have penge retur.

LÆS OGSÅ: Nye priser: Så meget skal du betale i ejerafgift i 2018

Skat har endnu ikke et system klar, der kan beregne, hvor meget bilkøberne skal have retur. Dermed er det endnu uvist, hvornår bilkøbere vil få sat et eventuelt beløb ind på kontoen.

FDM kan hjælpe med beregning

– FDM er meget tilfredse med, at man fra politisk side har valgt, at den nye og mere retvisende WLTP-måling ikke skal gøre bilerne dyrere. Men det danske afgiftssystem er komplekst, og der vil være nogle, der kan have betalt for meget i afgift. Det beløb skal de naturligvis have retur. Da Folketinget nu har vedtaget en fast omregning, vil der fremover ikke være tvivl om afgiften, siger forbrugerøkonom i FDM, Ilyas Dogru, og tilføjer:

– Hvor meget bilkøberne skal have tilbage, er svært at sætte et generelt beløb på. Det kan spænde fra få kroner til adskillige tusind kroner, men uanset beløbets størrelse er det værd at tage med.

Sikkert er det dog, at bilkøbere, der omvendt har betalt for lidt i registreringsafgift som følge af overgangen til den nye målemetode, ikke vil modtage en ekstra opkrævning.

Hvis du er medlem af FDM, kan du få gratis rådgivning her. Hvis du er i tvivl om, hvor meget du skal betale i ejerafgift, kan du læse vores artikel med priserne på ejerafgift i 2018.

Af Esben Skrumsager

Bilnyheder fra ind- og udland samt tests af nye biler med fokus på praktiske egenskaber for familien er Esben Skrumsagers fokusområder.

Med erfaring fra blandt andet Ekstra Bladet, Søndagsavisen og Bil Magasinet er Esben på trods af sine blot 30 år en erfaren herre inden for motorjournalistik.

Esben har en forkærlighed for de tyske bilmærker. Porsche er blandt favoritterne, og privat fragter han familien rundt i en BMW 3-serie fra 2014 (F31). Når vejret tillader det, foretrækker han dog ofte sin motorcykel.