oktober 25, 2023

Brugte dieselbiler falder i pris – bør du overveje at slå til?

For nogen kan det stadig give mening med en dieselbil, og netop nu er der mulighed for at gøre en god handel.

AF: Zacharias Lund FOTO: Bilbasen Blog

Det er ikke kun elbilerne, der oplever prisfald i tiden. De seneste par uger har der også været et markant højere antal prisnedsættelser på dieselbiler sammenlignet med første halvdel af året.

Faktisk er antallet af nedsættelser på de brugte dieselbiler fordoblet de sidste otte uger. Hvor der i det første halvår har været i gennemsnit 661 nedsættelser om ugen, har der de sidste par måneder været over 1200.

Hvad skyldes nedsættelserne og er det et tegn på, at dieselbilerne for alvor er en uddøende biltype? Det ser vi nærmere på i denne artikel.

Euronorm 5 og 6

Pr. 1.oktober er der i de fire største byer (København, Aarhus, Odense og Aalborg – samt Frederiksberg) indtrådt nye kørselsforbud. Kørselsforbuddet forbyder dieselbiler med Euronorm 1-4 at køre i miljøzonerne i de førnævnte byer. De kan dog få lov til at køre i zonerne, hvis et godkendt partikelfilter er monteret.

Euronormen indikerer hvor mange skadelige stoffer en dieselbil må udlede. Begrænsningen startede i 2000 med Euronorm 1 med 500 mg/km og er med den seneste Euronorm 6 i 2015 nede på 80 mg/km. Det er altså kun Euronorm 5 og 6 dieselbiler, der frit kan trille ind i miljøzonerne.

Det nye kørselsforbud er med til at påvirke efterspørgslen i en negativ grad. Det betyder, at dieselbilerne er længere tid om at blive solgt og priserne justeres ned.

Det er mest de ældre dieselbiler (der nu ikke kan køre i miljøzonerne uden partikelfilter), der oplever prisnedsættelser og længere liggetid. Men også nyere dieselbiler er længere tid om at blive solgt.

De mest populære dieselbiler

Det er især i firmabilsklassen at dieselbilerne for alvor er populære. Det er blandt andet biler som Mercedes C-klasse og E-klasse, Audi A6, BMW 5-serie og 3-serie. Det er dog også de lidt billigere biler såsom Ford Focus, Volkswagen Golf 7 og Peugeot 308 der er efterspurgte.

Af de mest søgte dieselbiler på Bilbasen ser top 10 mest søgte i september og oktober 2023 således ud:

 1. VW Passat
 2. Mercedes E-klasse
 3. Audi A6
 4. Mercedes C-klasse
 5. BMW 5-serie
 6. Peugeot 208
 7. VW Golf 7
 8. Peugeot 308
 9. Ford Mondeo
 10. Ford Focus

Bør du overveje en dieselbil?

Det kan for nogle give god mening at overveje en dieselbil. Det er især dem, der kører lidt længere i hverdagen og som årligt kører over 25.000 km i deres bil.

Står man og overvejer, hvorvidt ens kørselsmønster passer til en dieselbil, kan man ud fra nogle kriterier hurtigt vurdere, om man skal vælge dieselbilen:

 1. Man kører årligt over 25.000 km.
 2. Ens kørsel består primært af lange ture på mindst 30 km.
 3. Kørslen foregår primært uden for byområder.

Mange nyere dieselbiler runder 20 km/l og det er disse, man bør gå efter, hvis man er på jagt efter en brugt dieselbil. Ligesom det er tilfældet med køb af andre drivlinjer, skal man altid vælge den nyeste man har råd til.

Hvor man i andre biler skal passe på kilometerstanden, skal man med brugte dieselbiler også være opmærksom på, at de ikke har kørt for lidt. En dieselbil skal som sagt helst op over 30 km pr. tur eller i hvert fald køre 25.000 km. om året. Derfor er en 3 år gammel dieselbil, der har kørt 35.000 km. altså knap så attraktiv som en tre år gammel dieselbil med 75.000 km. på tælleren.

Dieselbilen har stadigvæk liv tilbage

Dieselbilen er fortsat aktuel og man bør fortsat have den i tankerne, hvis man står og overvejer en ny bil. Passer ens kørselsmønster til kriterierne, er der bestemt fordele i at vælge dieselbilen.

Lige nu er der i alt 12.601 dieselbiler til salg på Bilbasen og gennemsnitsprisen ligger lige nu på 208.000 kr. Af de 12.601 blev over 800 dieselbiler sat ned i pris med 9.100 kr. i gennemsnit i sidste uge.

De nyere dieselbiler ligger i gennemsnit i 77 dage før de bliver solgt, hvilket er godt og vel 30 dage mere end gennemsnittet på Bilbasen, der i høj grad drives af de hurtigt omsatte elbiler.

Del artikel:

Flere Mercedes E-klasse Diesel til salg på Bilbasen.

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Zacharias Lund

Zacharias er ved at uddanne sig til journalist på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Han er i forbindelse med sit studie i praktik ved Bilbasen, hvor han får lov at udnytte sin store interesse for biler.

Zacharias har trods sin korte tid som motorjournalist allerede bevæget sig rundt blandt større etablerede medier som Børsen og Bilmagasinet, hvor han også har været redaktør for årbogen “Årets Biler” i 2022 og 2023.

Ved siden af skole og praktik driver Zacharias det lille videomedie 3-Punkts-Vending, hvor han laver videoer med biler i fokus.

Zacharias er stor fan af design og flotte linjer, ligesom en vellydende og gennemført sportsvogn også nemt fanger hans opmærksomhed.

Ved Bilbasen laver Zacharias en masse forskelligt, men arbejder typisk med at skrive artikler og finde interessante artikler at bringe.
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS