marts 22, 2022

Video: Dieselmotoren fortjener en runde mere

Diesel er det mest udskældte drivmiddel til biler, men sådan burde det ikke være. De nyeste dieselmotorer er rene dydsmønstre.

Tekst & video: Morten Bek

Det bedste for miljøet ville være, hvis alle kørte elbil – på grøn energi, stort set uden lokal forurening. Men det er også en illusion, at det kommer til at ske i 2020’erne. Ikke alle har råd til at skifte den gamle benzin- eller dieselbil ud med en elbil. Og så er der både de store spørgsmål om opladning og rækkevidde, hvor mange danskere hurtigt vil løbe panden mod muren.

LÆS OGSÅ | Er plug-in hybrider grønne eller sorte?

Når det kommer til biler, handler det i så voldsom grad om elektrificering, at politikerne helst vil have, at benzin- og dieselbiler bliver afskaffet med det samme. Hellere i dag end i morgen. Men vi kommer til at have biler med forbrændingsmotorer i mange år endnu.

Man behøver ikke skamme sig, hvis man køber eller leaser en ny bil med benzin- eller dieselmotor. Især dieselmotoren er effektiv og økonomisk, og de nyeste dieselmotorer er så “renlige” i forhold til partikeludledning og andet skidt, som kun de færreste har fantasi til at forestille sig.  

Skal alle så køre diesel?

Rækkevidden er 800, 1.000 eller flere kilometer. Og det tager tre-fire minutter at få energi til lige så mange kilometer, når man har kørt det meget lange stræk.

Det er selvfølgelig ingen elbil, der gemmer sig i det scenarie. Det er den klassiske dieselbil. Forbrændingsmotoren i en effektiv form, som har givet os lavt forbrug og nøjsomhed i mange årtier. Mange har allerede fortrængt dieselmotorens lyksagligheder, fordi ingen drivform gennem det seneste årti har været mere udskældt.

Hvis man køber en dieselbil i dag, er man et miljøsvin. Eller er man? Nej. Så kort kan det siges. Dieselmotoren fra for 5-7-10 år siden var renlig for sin tid, men de nyeste dieselmotorer i dag udleder meget få partikler og problematiske stoffer.

Ingen bil kan køres med 100 procent ren samvittighed. Hverken elbilen, benzinbilen eller dieselbilen. Drivmidlet er kun en del af historien, for bilens produktion, slid på dækkene og bremsestøv skal også tælle med i regnskabet.

SE OGSÅ | Har forbrændingsmotoren en fremtid?

Skal alle så køre diesel? Nej, vi er ikke ude på at hjernevaske nogen. Men er behovet der, kan dieselbilen være den bedste løsning – også i en tid, hvor elektrificering er det eneste, der er på dagsordenen.

Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Hvad sker der, Mitsubishi?

Mitsubishi i Danmark virker til at være gået i dvale. De nyeste modeller på Renault-basis findes ikke i Danmark, og den nye Outlander lader vente på sig. Nu er der facelift til den Captur-baserede ASX.

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Morten Bek

Som uddannet journalist og med biler som en af de helt store interesser er Morten opvokset på flere af de helt store bilmedier — Bilmagasinet, Berlingske og Auto Bild.

Morten har også tidligere investeret sin tid i sit eget projekt, Biler.nu.

Morten elsker “almindelige” biler. Han vil meget gerne sidde bag rattet af en ny AMG, men han brænder lige så meget for at teste den seneste nye Seat Leon eller Peugeot 208.

Hos Bilbasen bruger han sin viden, analyseevner og sunde fornuft som nyhedsskribent, videojournalist og biltester.
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS