Citroën ë-C4 X er en ny og større elbil end ë-C4, men hverken designet, motorydelsen eller rækkevidden imponerer.
TEKST Morten B. Bek FOTO PR
Alle bilproducenter er i et kapløb for hurtigst muligt at introducere flest mulige elbiler. Det skal gå stærkt – kunderne forventer det, og EU forventer det sådan set også.
Citroën har en enkelt elbil, og det er el-udgaven af C4, ë-C4. En elbil i Golf-klassen med 136 hk og et batteri på 50 kWh. Rækkevidden er op til 354 kilometer på en opladning, og det er, for så vidt, okay for en elbil med et par år på bagen.
Men en ny elektrisk Citroën, som introduceres hen omkring starten af 2023, bør vel nå videre end det – i både overført og bogstavelig forstand? Med premieren på den nye C4 X, som i Danmark kun vil blive solgt i den fuldelektriske ë-C4 X-version, ser det ud til, at Citroën har sovet i timen.


Den er længere, men ligner bare en ë-C4
Nyt designudtryk, flere hestekræfter, meget længere rækkevidde? Det er hvad vi forventer af en helt ny elbil i forhold til en elbil med flere år på bagen. Men ë-C4 X er som en ë-C4 med nogle løft her og der, men intet banebrydende eller nyskabende.
Akselafstanden er den samme, og fordi ë-C4 X er 24 cm længere end modellen uden X, så har den et langt udhæng bagtil, som giver et kluntet design. Fronten på den nye elbil er ikke til at skelne fra den mindre models, og det virker i den grad som en forspildt chance. Hvis man skal betale mere for en større bil, vil man så ikke have et design, der viser det?
Den lange bagende er en kedelig afslutning, som kommer uden det spændende design fra den mindre ë-C4. Hvor er vovemodet og det kreative, Citroën?

Rækkevidden vinder 6 kilometer
En forholdsvis stor elbil, som ë-C4 X er med en længde på 460 cm (Tesla Model 3 er 9 cm længere), bør have flere kræfter end en mindre elbil. Fordi det er mere oplagt at rejse langt i en større elbil, bør den også have betragteligt længere rækkevidde.
I forhold til ë-C4 har den nye ë-C4 X ingen af delene. Citroën planter samme elmotor med 136 hk i de to biler, og batteriet har samme kapacitet i de to biler. Den nye elbil kan ræse fra 0-100 km/t på 9,5 sekunder (kun i Sport), og rækkevidden er bare steget med 6 kilometer i forhold til ë-C4: 360 kilometer.
Selve opladningen kan foregå med op til 100 kW (DC-lader). Også det er en identisk ydelse de to elbiler i mellem, og det er en ringe ladeydelse for en hvilken som helst ny elbil. For slet ikke at sige for en mellemstor elbil.
Kabinen er så godt som også en direkte kopi af kabinen i ë-C4. Jo, der er nyt infotainmentsystem i ë-C4 CX, men ellers er stort set alt, som det plejer. Fokus er, fornuftigt nok, på komforten; Advanced Comfort-sæder med tykt skum og affjedring med dobbeltvirkende støddæmpere skal give klassisk fransk komfort. Men hvad er der nyt ved det?




