Det er svært at forestille sig ret mange, der har lyst til at køre fra Italien til Danmark på ferie i en Mercedes-Benz EQV. Den elektriske minibus, som vi for nylig har testet i faceliftet udgave, har en rækkevidde på op til 351 kilometer, og den kan kun lade med 110 kW ved en lynlader.
Som vi beskrev det i testen: "Med samme aerodynamiske kvaliteter som en legoklods og en aldrende batteripakke er de 351 kilometer, den er opgivet til, svært opnåelige."
Når man vover sig ud på motorvejen, bliver der langt færre kilometer, så der er mange ladestop og mange timer, som går fra afslappet ferietid.
Men Mercedes-Benz er i 2026 klar med en afløser til EQV: VLE (og luksusudgaven VLS). Her skifter tyskerne fra forældet teknologi og langsom opladning til en helt ny platform, der er topmoderne; EA.VAN, som platformen hedder, bringer uforholdsmæssigt store forbedringer med sig, og for at vise, at den nye model egner sig til meget lange ture, har to hold fra Mercedes-Benz kørt to VLE fra Stuttgart til Rom.






1.090 kilometer - to ladestop på hver 15 minutter
I den eksisterende EQV havde turen fra Stuttgart til den italienske hovedstad taget meget længere tid, end de cirka 13 timer, holdet fra Mercedes-Benz brugte i de to kamuflerede VLE-testbiler. Med en fuldt opladt EQV og en maksimal rækkevidde på 200-250 kilometer på de landeveje og motorveje (bjergpas i Alperne inklusive) ville det have været nødvendigt med mange stop ved en lader. Og opladning ville have været langsom.
Testholdet kunne imidlertid slippe med kun to stop til opladning i VLE-testbilerne. Hvert af de to stop ved en lynlader var på kun 15 minutter, og det taler for en realistisk rækkevidde på omkring det dobbelte af den, der fås lige nu i EQV.
Bilerne forlod Stuttgart med en udetemperatur på 11 grader, og de ankom i Rom med en udetemperatur på 33 grader. Undervejs stod klimaanlægget indstillet på 22 grader, så testholdet har ikke siddet som i en sauna på turen.
Det er stærkt begrænset, hvad Mercedes-Benz har givet af anden information om selve VLE-modellen og den nye platform. I forhold til EQV vil VLE være langt mere aerodynamisk, have effektiv varmestyring af batteriet og en mere effektiv elmotor. Langt hurtigere opladning er en selvfølge, og som den første bil af denne type vil man kunne vælge aktivt styrende bagaksel.
Det kan godt være, de færreste danske familier får råd til en VLE eller en VLS, men for de heldige (og erhvervskunderne) ser det ud til, at den lange ferieture uden problemer kan lade sig gøre i den nye minibus på strøm.