Kategorier
Nyheder

Katastrofalt resultat: Dacia Spring og Renault Zoe dumper med et brag i crashtest

Euro NCAP har haft 11 bilmodeller gennem crash-møllen. Modeller som BMX iX, Nissan Qashqai og Skoda Fabia klarer sig fremragende. For Renault-koncernen er der intet at juble over – nul stjerner til Renault Zoe, en stjerne til Dacia Spring.

Af: Morten Bek / d. 9. december 2021

Euro NCAP uddeler den hårdeste lussing i nyere tid. Den fælleseuropæiske organisation, som vurderer sikkerheden i nye biler, kommer med voldsom kritik af to bilmodeller fra Renault-koncernen.

I NCAP’s seneste omgang crashtest har den nye Dacia Spring Electric og Renault Zoe været udsat for forskellige simulerede sammenstød. De to elbiler er blandt i alt 11 testede bilmodeller, men kun de to fra Renault-koncernen dumper med et brag.

Mens Dacia Spring næsten rammer bunden med 1 ud af 5 mulige stjerner, så kører den aldrende Renault Dacia hele vejen. Med 0 ud af 5 stjerner kan den franske elbil kun betegnes som en dødsfælde – i hvert fald i sammenligning med de fleste andre nyere bilmodeller.

LÆS OGSÅ | Første tur: Dacia Spring Electric – kan Danmarks billigste elbil bruges? 

Euro NCAP kommer med sønderlemmende kritik af Renault og Dacia. Kritikken får en ekstra tand, fordi netop Renault var første mærke nogensinde til at opnå 5 stjerner hos Euro NCAP. Det skete med Laguna i 2001.

Resultaterne kan ikke undskyldes. Mens Zoe første gang blev sendt på markedet i 2013, så er den løbende opdateret – senest i 2020. Når det kommer til Spring Electric, er der tale om en videreudvikling af en kinesisk Renault, som igen er baseret på den indisk udviklede Renault Kwid. En bilmodel kendt for meget ringe sikkerhed.

5 stjerner til 7 ud af 11 testede biler

Det er ikke bare grundlæggende svage karrosseri- og sikkerhedsstrukturer, som diskvalificerer Zoe og Spring. De mangler både aktive og passive sikkerhedssystemer, og et sammenstød kan desværre nemt blive katastrofalt.

Zoe og Spring får al opmærksomheden, men Euro NCAP har heldigvis også en mere positiv historie i ærmet. I alt har organisationen denne gang testet 11 bilmodeller. 7 af dem får de fulde 5 af 5 stjerner, mens de sidste to biler opnår et pænt resultat med 4 ud af 5 stjerner.

4 stjerner får den elektriske Fiat 500e og den nye MG Marvel R. Euro NCAP giver ros til begge bilproducenter for bilernes evne i sammenstød.

LÆS OGSÅ | Den er god nok, Mazda 2 Hybrid ER en Toyota Yaris

5 stjerner er der til et bredt felt af biler. Lige fra Nissan Qashqai og den praktiske VW Caddy til luksusbiler som BMW iX og Mercedes-Benz EQS. Mindst lige så imponerende er 5 stjerner til den nye Skoda Fabia – en (sandsynligvis) prisbillig minibil, som introduceres i Danmark i starten af 2022.

Stjernerne regner også over to bilmodeller fra et mærke, som desværre ikke findes i Danmark: Genesis. Modellerne G70 stationcar og SUV’en GV70 opnår også rigtig gode resultater og 5 stjerner.

Hvis du undrer dig over, hvorfor vi viser et billede af Toyota Yaris Hybrid og ikke nævner den, er der en god grund. Den er stand-in for den nye Mazda 2 Hybrid. Yaris fik 5 stjerner i 2020. På samme måde opnår Audi A6 som PHEV, Range Rover Evoque PHEV og Mercedes-Benz EQB 5 stjerner på basis af tidligere testede bilmodeller. Nissan Townstar, som er teknisk identisk med Renault Kangoo, får på den måde 4 stjerner.

Af Morten Bek

Som uddannet journalist og med biler som en af de helt store interesser er Morten opvokset på flere af de helt store bilmedier — Bilmagasinet, Berlingske og Auto Bild.

Morten har også tidligere investeret sin tid i sit eget projekt, Biler.nu.

Morten elsker “almindelige” biler. Han vil meget gerne sidde bag rattet af en ny AMG, men han brænder lige så meget for at teste den seneste nye Seat Leon eller Peugeot 208.

Hos Bilbasen bruger han sin viden, analyseevner og sunde fornuft som nyhedsskribent, videojournalist og biltester.