oktober 20, 2023

Farvel til en favorit fra VW

Efter næsten 12 år og enorm succes i Danmark er produktionen af Volkswagen Up stoppet. Up blev så populær, at bestanden i dag overgår alle VW-modeller med undtagelse af Golf.

TEKST Morten B. Bek FOTO PR

Den er lille, og den er det bedste eksempel i årtier på en bilmodel, der kom på det helt rigtige tidspunkt: Volkswagen Up, der blev født i 2011. Før Up var der den brasiliansk producerede Fox, men den var lige så populær som skoldkopper, og at Volkswagen i stedet introducerede en helt ny og europæisk mikrobil skulle vise sig at være genialt.

Ja, i hvert fald genialt set fra os danskeres synspunkt. Der var noget, der slog klik hos danskerne. En Volkswagen til under 100.000 kr.? Den er meget lille, og aircondition består i at åbne sideruderne? Jep. Men da Up kom til Danmark i 2012 viste den sig også at være frisk – selv med basismotoren med 60 hk. Den viste sig at have et stort bagagerum, og automatisk nødbremse gik også for at være et kæmpe argument fra sælgernes side. Godt nok et system, som kun duede op til lav fart.

Jeg skriver om fortiden, for efter godt og vel 12 år, Up i mange afskygninger (og to mindre vigtige søskende, Seat Mii og Skoda Citigo) og guldmedalje i Danmark for salg er produktionen af Up i Slovakiet stoppet. Hvis du var liiiige ved at klikke bestil på en fin Up, som med lidt ekstra kom alt for tæt på 200.000 kr., men ikke fik det gjort, er det nu for sent. Måske der er nogle nye på lager hos VW-forhandlerne, men ellers foregår livet for Up nu udelukkende på brugtmarkedet.

På el, med turbo og på stylter

Up er en af de fedeste og bedste mikrobiler, der er lavet. Den kører lidt som en gokart, når man får den lille 1-liters motor presset, og den læner sig aktivt ind i et sving. Up er holdbar, komfortabel, økonomisk. Nok ikke alle kunder har vidst, at deres Up er en sjov lille bil, for den kører både som pensionistslæde, familiebil, tuneroffer og alt muligt andet.

Og der kører virkelig, virkelig mange af dem. For en bilmodel, der kun er solgt i cirka 11 år, er den ubegribeligt godt repræsenteret i Danmark, hvor den i lang tid var landets mest solgte biler. Imponerende: Lige nu er der 577 styk brugte Up til salg på Bilbasen, men et andet tal er endnu mere imponerende, og det er tallet for bestanden.

Der findes lige nu 67.849 Up i Danmark, og hvis jeg igen tænker på, at det er opnået på under 11 år – og især i de første år – er det helt unikt. En sammenligning med Golf, som er blevet solgt uafbrudt siden 1974, viser for alvor tingenes tilstand; der er 68.304 Golf i Danmark. Polo, også et barn af 1970’erne, findes “kun” i 61.403 eksemplarer.

Det er som om, folk i andre lande end Danmark aldrig helt forstod, hvor god en bil Up var (og lad dig ikke snyde af billedet med Up i New York City – den har aldrig været solgt i USA). De købte den i hvert fald slet ikke så ihærdigt.

Lige lidt hjalp det, at den med tiden kom som elektrisk e-Up, med turbomotor, som Cross Up med tagræling og sorte plastpaneler – og, ikke mindst, som GTI med 116 hk. Lige så stærk som Golf I GTI! Lige så hurtig som Golf I GTI! Lige så let som Golf I GTI!

De næsten 70.000 Up i vores land kommer til at være med os mange, mange år endnu. Både fordi de er værd at holde på, og fordi man kan spinde guld ved at holde dem kørende og sælge dem dyrt, når man ikke gider dem mere. Og så også fordi, der går lang tid, før Up får en (elektrisk) afløser.

Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Morten Bek

Som uddannet journalist og med biler som en af de helt store interesser er Morten opvokset på flere af de helt store bilmedier — Bilmagasinet, Berlingske og Auto Bild.

Morten har også tidligere investeret sin tid i sit eget projekt, Biler.nu.

Morten elsker “almindelige” biler. Han vil meget gerne sidde bag rattet af en ny AMG, men han brænder lige så meget for at teste den seneste nye Seat Leon eller Peugeot 208.

Hos Bilbasen bruger han sin viden, analyseevner og sunde fornuft som nyhedsskribent, videojournalist og biltester.
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS