Ford Capri er tilbage! Nej, Ford Capri er IKKE tilbage. Der er en ny elbil med navnet Capri, en storebror til Explorer, men den har absolut intet med den klassiske model at gøre.
TEKST OG FOTO Morten Bek
Bilbasen var inviteret til Aarhus af Ford Motor Company Danmark
I min farmors garage i Grenaa stod indtil 2005 en Ford Capri 1.6 L fra 1974. Lysebrun og med indtræk i kunstlæder. En bil som kun sjældent kom på landevejen, men også en bil der blev passet og plejet, også da rusten begyndte at æde af forskærmene og min farmor selv begyndte at vise alvorlige alderstegn.
Anekdoter. Minder. Biler fra fortiden. Jeg har ikke et specielt forhold til Ford, men jeg har et personligt forhold til Capri (min farmor solgte den brune bil uden først at spørge, om jeg ville overtage den. Jeg har indtil videre båret nag i 20 år). Jeg ved, jeg ikke er den eneste, der har et forhold til Capri, og ejer man en Capri i dag, passer man godt på den.
Det absolut sidste jeg får, da jeg står overfor en helt ny Capri, er et link til fortiden og Capri-storheden. Ford har lavet en proklamation. En del af dem, faktisk. Men den værste er den her: “Ford Capri: en legende er tilbage.”




Ford har designet en kopi, men ikke en kopi af Capri
Ford, I har lavet en elektrisk crossover. I har designet den som et miskmask af Polestar 2 og kinesisk ligegyldighed, og læg en hånd over Ford-logoet (eller to, for det logo er stort), og det er bare en ny model fra Xujamx, som er et kinesisk bilmærke, jeg har opfundet til lejligheden.
Kære Ford. Capri som navn skal bruges med nænsomhed. I bruger det på en kynisk måde. Hvis den nye crossover så hed Escort, Sierra, Taunus eller Granada. Også store navne, men navne på familiebiler fra fortiden og ikke en coupé, som for mange har særlig betydning.
En elektrisk crossover til langt over 300.000 kr. købes ikke af folk på 25, men af modne købere, som i mange tilfælde er gamle nok til selv at have oplevet den originale Capri. Måske de er ligeglade og bare godt kan lide navnet og bilen for dens design og egenskaber? Det kan Ford håbe på, for den nye elbil fejler egentlig ikke noget.



To på næsten samme størrelse
Den nye Capri er storebror til den nye Explorer, og de to deler da også som brødre, når brødre er gode til at dele. Volkswagen leverer hardware i form af MEB-platformen, mens Ford selv bygger de to biler i Tyskland.
Explorer er en traditionel crossover i yderligheden af den kompakte genre, og Capri er en stor hatchback i bunden af den mellemstore klasse. En klasse med overflod af modeller fra Audi Q4 E-Tron til XPeng G6 – og Fords egen Mustang Mach-E. Det er omkring syv centimeters længde, der adskiller Mach-E og Capri, så nu har Ford to modeller i samme klasse, mens de ikke har en eneste i ID.3-klassen.
Der er ingen stor differentiering i pris mellem Capri og Mustang Mach-E. De mødes sågar om en rækkevidde omkring 600 kilometer i de udgaver, der kører længst på opladningen. Capri er den mere tidssvarende crossover med et batteri med ringere kapacitet, men længere rækkevidde, og forbruget er også betragteligt lavere. Interiøret er også mere lækkert i Capri, som med undtagelse af et rat med et par huller i den ene ege (inspireret af i originalens rat…) og et andet indtræk er identisk med Explorer-interiøret.










Varmepumpe tager Ford ekstra for
Der er masser af VW-hyldevarer. Gearvælger, instrumenthus, rude- og spejlbetjening, panelet til forlygteindstillinger. Det er for det meste et plus. Ford bruger pæne materialer og sit eget infotainmentsystem med skærm på højkant, der manuelt kan skydes frem, og dermed åbnes et opbevaringsrum, som er låst, når bilen er låst.
Capri er cirka 18 centimeter længere end Explorer, og alle 18 centimeter er gået til at gøre bagagerummet større. Man får 102 liter ekstra, men et mindre regulært rum, fordi bagenden på Capri er mere flad og skrå. På forsæder og bagsæde er pladsen rimelig, men ikke på Skoda Enyaq-niveau.
For den ekstra plads i bagagerummet betaler man 20.000 kr. Så meget er Capri dyrere end Explorer, og prisen for Capri RWD SR Select (SR = Standard-Rækkevidde) med 170 hestekræfter, baghjulstræk og lille batteri til 389 kilometer rækkevidde er 319.990 kr. Med 286 hestekræfter, baghjulstræk og batteri på 77 kWh til 627 kilometer på en opladning er Capri UR RWD (UR = Udvidet Rækkevidde) på 359.990 kr., og med 340 hestekræfter, firehjulstræk, batteri på 79 kWh og en rækkevidde på op til 592 kilometer er prisen mindst 379.990 kr.
Den firehjulstrukne Capri med 340 hestekræfter skiller sig ud ved at være en af de billigste i klassen med firehjulstræk, men generelt imponerer priserne ikke. Elementer som den store infotainmentskærm, varme i rattet og nøglefri betjening er standard, men el-betjent bagklap hører til på det høje af to udstyrsniveauer, Premium, som koster 20.000 kr. mere end Select-varianter.
Varmepumpe er standardudstyr i store elbiler. Det er normalen, men Ford har misforstået, hvad der er kutyme i klassen, så de tager 7.880 kr. for den strømbesparende varmepumpe, som om vinteren har betydning for forbrug og rækkevidde. Som jeg ser det, starter Capri ikke på 319.990 kr., men reelt på 327.870 kr., fordi varmepumpen er så vigtig en del af bilen.

Fastere i kødet
Første tur i den nye elbil fra Ford tager jeg i topmodellen med 340 hestekræfter, firehjulstræk, rækkevidde op til 560 kilometer og Premium-udstyr. Den er så gul i sin lakering Viviv Yellow, at selv solen må være misundelig. Ingen misundelse nødvendig, for så stor og klodset en bil kan ikke være gul.
Nej, det er endnu en misforståelse, og den er opstået, fordi Ford har været forbi Capri-arkiverne og set, at den første Capri også fandtes i skrigende gul. Det gjorde den, ja, men den var en sportslig coupé, og den er skabt sidst i de liberale 1960’ere – ikke i den konservative nutid. Hvis den havde været brun som min farmors fra 1974, havde Ford ramt nutidens smag meget bedre.
Sportslig er undertonen, jeg opdager på turen i Capri. Den har samme akselafstand som Explorer, samme det hele. Med få undtagelser, for Ford ville gerne have den til at virke mere dynamisk end Explorer, så den står lidt tættere på vejen med andre, kortere fjedre.
Ford har ikke fået mulighed, endnu i hvert fald, for adaptive støddæmpere, som er en mulighed på flere andre MEB-modeller. Den er mere kontant end Explorer, den gule crossover, men den klarer sig alligevel og helt tydeligt bedre end Tesla Model Y og XPeng G6.
Explorer kører godt, og Capri kører godt. Den lille forskel, det lidt mere kontante møde med vejens huller, samlinger og bump, gør, at jeg foretrækker Explorer-affjedringen. Explorer kører umiddelbart lige så fint og neutralt om hjørner, så en mere fast affjedring i Capri er endnu en misforståelse fra Fords side.
Havde Capri fået mere positiv kritik, hvis Ford havde givet den et andet navn og dermed holdt den fri af fortidens tyngde og minder? Nej, min kritik af navnet og den forcerede tilknytning til en fed Ford fra fortiden er en ting. Bilens egenskaber og pris er en anden ting, og her er det problematisk, at den lidt mindre, men ikke meget mindre rummelige, Explorer, føles som det bedre valg end Capri.
SPECIFIKATIONER
Ford Capri AWD UR Premium
Motor: Elmotorer (for og bag) Ydelse: 340 hk/134 + 545 Nm 0-100 km/t: 5,3 sekunder Tophastighed: 180 km/t Forbrug: 16,3 kWh/100 km Rækkevidde: 560 kilometer Batteristørrelse: 79 kWh Ladekapacitet: 185 kW Mål (L/B/H): 463/187/163 cm Køreklar vægt: 2.191 kilo Trækvægt: 1.200 kilo Bagagerumsvolumen: 567-1.505 liter Pris: 399.990 kr. (Capri fås fra 319.990 kr.) Privatleasing (engangsydelse/mnd. ydelse): Ikke oplyst Beskatningsgrundlag, firmabil: Ikke oplyst