juli 14, 2023

Første tur: Ny Hyundai Kona vokser ud af sin klasse

Bedst som Kona er kåret som Årets Brugtbil, står Hyundai klar med en dugfrisk efterfølger. Vi kører første tur i den nye Hyundai Kona.

TEKST Simon Hallenslev FOTO PR

Bilbasen var inviteret til Nordhavn af Hyundai Danmark.

Kona er en vigtig model for Hyundai, der siden lanceringen har ligget lunt i top-3 på mærkets interne salgsstatistikker. Det er ikke så underligt, fordi Hyundai Kona alle dage har været alsidig fætter i forhold til udstyr, drivlinjer og selvfølgelig pris. 

Populariteten fik et ekstra nøk i sidste måned, da Kona selvsikkert tog titlen som Årets Brugtbil 2023. Og mens første generation soler sig i omtalen, står Hyundai klar i kulissen med anden generation.

I slagregn fra en byggemodnet i hovedstaden stævner jeg ud for at se, hvad den nye Hyundai Kona kan.

Seriøst vokseværk

Den nye Kona har fået mere end bare guldkorn til morgenmad. Den før kompakte B-SUV er vokset så markant, at den på udvendige mål nu ligger tættere på storebror Tucson, end den gør på lillebror Bayon.

Der er tale om hele 14,5 cm ekstra i totallængden samt 6 cm mellem akslerne. Bredden er dertil øget med 2,5 cm, mens højden er vokset med 2 cm. Det er vokseværk på alle leder og kanter, hvilket i al naturlighed kan mærkes i kabinen.

For det første er bagagerummets kapacitet vokset med 30%, således man nu får 466 liter mod 374 liter i den forgangne Kona. Bagsæderne er opdelt i et smart 40:20:40 split som standard, hvilket gør det nemmere at transportere lange ting uden at optage en hel siddeplads.

Pladsen på bagsædet minder nu i højere grad om C-segment konkurrenter som Toyota Corolla Cross og Nissan Qashqai. Med mine beskedne 1,77 meter er jeg langt fra at komme i knibe på hoved- og benplads, hvor benpladsen hjælpes på vej af de nye forsæder, der er slankere.

Hvordan er kabinen?

Kabinen er moderniseret og ligger sig nu tæt op af det udtryk, man også får i Ioniq 5 og Ioniq 6. Her er det to 12,3” skærme, der ligger i forlængelse af hinanden, samt en elektronisk gearvælger bag rattet, der skaber et moderne men også luftigt rum på forreste række.

Infotainmentskærmen på 12,3” er standard, mens den digitale instrumentering på 12,3” først medfølger i Advance-udstyrsniveau. Det samme kan i øvrigt siges om den lille, smarte gearvælger. Udstyrsniveauerne Pure og Essential spises således af med 4” digital instrumentering og en gammeldags stang til gearvælger.

Til forskel for sine elektriske storesøskende har Kona dog en hel håndfuld fysiske trykknapper til klimapanel og menustyring. Kun ‘Tune’ drejeknappen virker lige lovligt konservativ: Jeg mener, hvem søger efter FM-radiokanaler på en drejeknap i 2023?

Opbevaringsplads er der rigeligt af, om end der mangler lidt rumopdeling. Lægges nøglerne i midterkonsollen, rasler de rundt og afslører i øvrigt bunden af billig plastik, som desværre også findes på dørsider og instrumentbord.

Materialerne er kvalitetsmæssigt hentet fra samme skuffe som til den første Kona. I virkeligheden er materialerne dog nogle andre, da man i højere grad har fundet plads til genbrugsplast.

Der mangler drivlinjer?

Til test står to benzinvarianter på enten 1- eller 1,6 liter med henholdsvis 120 og 198 hk. Foruden den elektriske variant, som først er klar sidst på året, er disse benzinbanditter de eneste, der kommer til Danmark. Og ja, det betyder, at det er slut med Kona som både diesel og hybrid på vores breddegrader.

Den 3-cylindrede bandit med 120 hk er en fin motor. Den er så tyst, at man i tomgang bliver i tvivl om den er tændt. Med en acceleration fra 0 til 100 km/t på 11,7 sekunder er den lige det slappeste på en motorvejstilkørsel, men klarer ellers sin gang på landevej i fin facon.

Vil man have flere kræfter, koster den 4-cylindrede motor på 1,6 liter med 198 hk 25.000 kr. mere. Turen til 100 km/t reduceres til 7,8 sekunder og man får så absolut mere umf til motorvejskørsel.

Den større motor lyder til gengæld en anelse mere skinger i højere omdrejninger, ligesom kraftoverførslen kommer mere abrupt. Når turboen træder til, kommer Kona lidt klodset hurtigt afsted, og her kan jeg bedre lide den rolige sømløshed, som den lille motor besidder. Den automatiske DCT-gearkasse desuden en anelse bedre parret til den lille motor, hvilket bidrager til følelsen af sømløshed.

Hvordan kører den?

Til test er varianten med 1,6-liter en topudstyret N-Line med 18” fælge, der ikke gør noget godt for undervognen. Her får jeg vejhullerne i Nordhavns industrielle del at føle, hvilket igen får mig til at hige efter den mere almindelige men også rolige 1-liters Advanced-varitant med 17” fælge.

Det er derfor også sidstnævnte, jeg begiver mig længst væk i. På de små landeveje mellem Nordsjællands billedsmukke landsbyer står regnen fortsat i lårfede stråler, men det er ikke noget, der påvirker min oplevelse af den nye Kona.

Selv på de sjaskvåde veje skal der provokerende meget til, at Kona understyrer, og det hele går slag i slag. Hyundai Kona er komfortabel, stabil og rolig på en måde, hvor den danser gelinde over såvel ujævnheder som niveauforskelle på vejen.

Styretøjet er tilmed præcist og får Kona til at føles smidig. Sammen med den allestedsnærværende ro giver det en ny Kona, der føles voksen og velsammensat.

Mere plads, højere pris

Hyundai Kona har vokset sig så stor, at den banker på døren til klassen af C-segment SUV’er, og hvem kan ikke bruge lidt mere plads? 

Problemet for Kona bliver, at prisen følger med. Med en startpris på 284.995 kr. er Hyundai Kona nu dyrere end en Nissan Qashqai, hvilket min kollega Morten også beretter i sin prisgennemgang, som du kan læse her. Og udfordringerne stopper ikke der.

Indgangsvarianten Pure er ganske enkelt for skrabet med hjulkapsler på 16″ stålfælge, rat i plast og forsæder uden varme. Niveauet over Pure hedder Essential til 304.995 kr., og her får man mere af det, man forventer, selvom man stadig snydes for den digitale instrumentering på 12,3”.

Vil man have automatgear til sin Essential-pakke, koster det 25.000 kr., og så har man en Kona til 329.995 kr. En C-SUV som Toyota Corolla Cross koster til sammenligning 344.990 kr. Her får man 20 ekstra hk, en bedre benzinøkonomi, digital instrumentering på 12,3” og trådløs Apple Carplay. 

Historien er den samme, hvis man vælger Kona med 1,6-liter, da den her starter med Advance-udstyr til 349.995 kr. med manuelt gear og 374.995 kr. med automatgear.

Kona vokser ud af klassen

Som pakke er Hyundai Kona stadig alsidig. Køreoplevelsen er komfortabel, forudsigelig og bundsolid, pladsen er der kommet meget mere af og moderniteten er løftet, mens man motormæssigt sagtens kan nøjes med den fine 1-liters sag.

Problemet er, at Kona banker på døren til en ny klasse med skarpe konkurrenter, som den ikke kan nedlægge. Den nye Hyundai Kona er stor som en C-SUV og koster som en C-SUV, og så kan man sige ‘B-SUV‘ præcist så meget, man ønsker, uden at det ændrer på fakta.

Så selvom Kona absolut er vokset med opgaven, kommer modellens fremtidige succes nærmere til at stå og falde med den elektriske version, der lander sidst på året. Her må prisen gerne være skarpere.


Hyundai Kona 1,0 T-GDi DCT Advanced

Motor: 1-liters benzinmotor
Ydelse: 120 hk / 200 Nm 
0-100 km/t: 11,7 sekunder
Tophastighed: 180 km/t
Forbrug: 16,9 km/l
CO2-udledning: 133 gram/km
Mål (L/B/H): 435/182/157 cm
Køreklar vægt: 1.395 kilo
Trækvægt: 1.200 kg
Bagagerumsvolumen: 
466-1.300 liter
Pris: 349.995 kr. (Kona fås fra 284.995 kr.)


Find brugte Hyundai Kona til salg på Bilbasen:

Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Simon Petry Hallenslev

Artikler om gamle såvel som nye biler, de seneste nyheder til bilentusiaster og afsendelse af Bilbasens nyhedsbrev er det, som Simon roder med.

I sit arbejde på Bilbasen kombinerer Simon en brændende passion for biler med sin viden fra Copenhagen Business School. Når artiklerne forfattes, er det derfor ikke kun med en dybtliggende interesse for biler, men også med omtanke for ting som SEO-optimering og korrekt markedskommunikation.
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS