Ny el-crossover: MGS5 klar mod Renault Scenic E-Tech og Skoda Elroq
Bilbasen har allerede afsløret designet på efterfølgeren til Danmarks billigste elbil, MG ZS EV. Nu kommer der også langt flere fakta på bordet for afløseren, som hedder MGS5.
TEKST Simon Hallenslev FOTO BYD PR
Bilbasen var inviteret til Spanien af BYD Danmark.
Endelig er der gang i de elektriske B-SUV’er. Den engang så populære klasse af kompakte crossovers sad tungt på det danske salg som billige benzinbiler, indtil klimaet (og afgiftsrabatterne) fik ørenlyd, og danskerne skulle til at købe elbiler. Så blev klassen nærmest tom. Bilproducenterne har siden fået travlt med at bygge netop elektriske udgaver af de billige, kompakte og højbenede modeller.
På nærmest samme tid blev danskerne beriget med Kia EV3, der vandt Årets Bil 2025, og Skoda Elroq. På trapperne er også Ford Puma Electric og Renault 4, der nu alle overhales indenom af verdens største producent af elektriske biler, BYD.
Den kinesiske mastodont stiller klar med BYD Atto 2, og jeg har fornøjelsen af at køre første tur i den nye elbil lidt uden for Spaniens hovedstad, Madrid.
Med 431 cm i længden, 183 cm i bredden og 167 cm i højden lægger BYD Atto 2 sig tæt op ad en favorit fra fordums tid, VW T-Roc. Længden, og akselafstanden på 262 cm, minder også meget om BYD Dolphin, hvilket ikke er så underligt, da de to deler e-Platform 3.0 fra BYD. Et større batteri lanceres på et senere tidspunkt, så til test holder en variant med et egenudviklet Blade-batteri på 45,1 kWh, som giver 312 km i rækkevidde.
Selvom BYD lover, at den kommende variant med større batteri får hurtigere opladning, er opladningshastigheden i indgangsvarianten skuffende. Også så meget, at BYD har set sig nødsaget til lidt talgymnastik. I specifikationerne står der nemlig, at Atto 2 på DC klarer opladning fra 30 til 80 procent på bare 27 minutter.
Altså, en noget anden ramme end de 10 til 80 procent, som næsten alle andre ruller med. Et forsøg på at skjule, at Atto 2 kun lader med 65 kW DC.
De øvrige specifikationer er mere regulære, da Atto 2 både er en letvægter i elbilregi med 1.570 kilo egenvægt, og som med 177 hk klarer accelerationen fra 0 til 100 km/t på acceptable 7,9 sekunder. Og så er der trækkapaciteten på 750 kg, der går rent hjem hos Hr. og Fru Brenderup.
Hvis der er noget, som de kinesiske bilproducenter har fået ualmindeligt hurtigt fat i, så er det, hvordan man bygger en god kabine. Med BYD Atto 2 er der tale om en budgetvenlig B-SUV, og alligevel er der ikke ét eneste panel, der er besudlet med pianolak. Materiale- og byggekvaliteten er gedigen til en grad, der får førnævnte T-Roc til at ligne noget fra Fætter BR’s andensortering.
Den roterende skærm, der efterhånden er blevet et BYD-kendetegn, er opdateret til lejligheden og måler 12,8” i Atto 2 Boost-udstyrsvarianten. Den seneste aftapning af hardware såvel som software sikrer en hurtig og behagelig betjening, når man fifler ind og ud af menuer. Og fifles, det skal der stadig, fordi især assistentsystemerne ligger godt gemt væk.
Bliver man i systemets øverste lag, er det heldigvis både intuitivt og nydeligt at se på. Og så er der sågar indtænkt et par ganske kløgtige genveje: kører man tre fingre op eller ned, justeres temperaturen på klimaanlægget, mens tre fingre fra side til side justerer blæserhastigheden. Det er godt tænkt, fordi man ikke skal ramme et præcist punkt på skærmen.
Klimaanlægget bringer mig naturligt videre til et par ting, som kineserne over en bred kam ikke mestrer. Temperaturen er konsekvent 3-4 grader koldere end anvist, hvorfor anlægget skal stilles til 27 grader på selv en mild dag i Madrid med 12 grader. Dertil kommer, at sædehynden på både for- og bagsæde er for kort, hvorfor det yderste af lårene mangler støtte.
Bagsædet giver dog rigeligt plads især til hovedet, hvor man nærmest skal passere to meter, før det bliver trangt. Bagagerummet rummer ligeledes flotte 400 liter.
Nok er læringskurven for de kinesiske bilproducenter stejl, når det kommer til udviklingen af bilerne, men når det kommer til præsentation, er der en bid vej igen. Efter at have udstået karaoke, strobelys og robotdans trækkes tæppet af bilen med en indøvet dundertale om, hvor fantastisk Atto 2 er.
Bevares, Blade-batteriet er en standhaftig og velprøvet sag. Det skulle dog eftersigende være SÅ integreret godt i Atto 2, at køreegenskaberne er uden sidestykke. Tjekker man de tekniske tegninger vil man faktisk også se, at chassiset bygges op om batteriet. Det skal give større stivhed og færre vibrationer – uden at kompromittere komforten og agiliteten under bykørsel.
På vejen ud af et morgentravlt Madrid viser en del af dundertalen sig at være sand. BYD Atto 2 er ganske letkørt og smidig. Idéen om en stiv og dynamisk køremaskine forekommer mig fjern, fordi undervognen virker meget komfortabel, og kun de strideste brønddæksler slår igen.
Selvom førersædet måske ikke er klasseledende, så er kørepositionen høj, og store vinduespartier sikrer, at ingen travle spaniere på motorcykel-scootere gemmer sig i de blinde vinkler. Da jeg en enkelt gang (eller to) forvilder mig på afveje i storbyen, viser venderadiussen på 5,25 meter sig også gavnlig, og da Madrid bliver mindre i bakspejlet, sidder jeg tilbage med et indtryk af en fin bybil.
Marketingflosklerne begynder dog at falde til jorden i takt med, at landevejene tager form som kogt spaghetti. Der er ikke meget stivhed at spore, og den store komfort, som jeg følte i byen, følger ganske unuanceret med ud på landevejen. Atto 2 krænger i sving, og et slapt styretøj gør intet for at etablere den følelse af stabilitet, som undervognen generelt modarbejder.
Tag dertil, at de ellers beskedne 177 hestekræfter på forakslen sjældent forpasser en mulighed for at give understyring, og så har man en bil, der helst skal holdes i byen. Eller på motorvejen, hvor den også viser udmærkede takter på et par korte stræk af testruten.
Selvom den danske lancering er nært forestående, så arbejder den danske importør fortsat på priserne. Det har måske noget at gøre med, at de ved, at prisen skal være skarp, før at salget rigtigt rykker. En øvelse, der kan vise sig lettere sagt end gjort, hvis man ser på prissætningen i Spanien.
Den spanske presseansvarlige for BYD afslører, at Atto 2 kommer til at koste fra 29.990 Euro i Active-variant, mens en bedre udstyret Boost-variant kommer til at koste 31.990 Euro. Priser, der ligger meget tæt på det, som BYD Dolphin koster i Spanien. Det beløber sig til henholdsvis 223.851 kr. og 238.779 kr. Altså, igen, meget tæt på Dolphin, der starter i 234.990 kr. i Danmark.
Foruden en håndfuld gode deals til hjemmeplejen er salget af BYD Dolphin gået i stå herhjemme, og det må hovedsageligt tilskrives prisen, der ganske enkelt er for høj. Det vil den givetvis også være for BYD Atto 2, hvis vi antager, at den kommer til at koste det samme.
Det er ikke fordi, at en pris på 234.990 kr. som sådan vil være himmelråbende skæv. Særligt fordi BYD som vanligt er gode til at pakke bilerne gavmildt med udstyr. I indgangsvarianten Active får man udstyr som 17 tommer alufælge, LED-lygter, panoramaglastag og NFC-adgang via nøgle, nøglekort, smartphone eller smartwatch.
Hertil kommer parkeringssensorer bagtil, bakkamera, et 10,1 tommer infotainmentsystem, kunstlæderkabine samt Vehicle-to-Load-funktionalitet (V2L), så Atto 2 kan bruges til at drive en kaffemaskine eller noget, der kræver endnu mere strøm.
Vælger man den højere udstyrsvariant, Boost, tilføjes opvarmede forsæder og rat, stemningsbelysning og elektrisk foldbare sidespejle. Samtidig får man parkeringssensorer foran, 360 graders kamera, en større 12,8 tommer infotainmentskærm, trådløs smartphone-opladning på 15W samt et opgraderet lydsystem med otte højttalere.
Hvis importøren formår at trække bukserne af markedet og lancere BYD Atto 2 til en lavere pris, end den udbydes til i Europa, vil det øge potentialet markant. Det er ikke umuligt, men omvendt heller ikke rigtig realistisk. Derfor tager jeg udgangspunkt i en pris, der minder om det, BYD sælger Dolphin til.
Kabinen er det største es i ærmet for BYD Atto 2, da den ikke kun er lækker og velbygget, men også rummelig og gennemtænkt. Komforten i byen er også, som den skal være, men herefter lades man i stikken af en undervogn og et styretøj, der gør bilen levende på den kedelige måde.
Når specifikationerne så oveni købet er lidt lala i varianten med det lille batteri, så kan den voksende konkurrence i klassen blive en mundfuld for BYD.
Præcis hvordan det går, når BYD Atto 2 lander i Danmark den 8. marts, bliver spændende at se. Vi glæder os til at udsætte den for danske tilstande, når muligheden byder sig.
BYD Atto 2 Boost 45,1 kWh
Motor: Elmotor (for)
Ydelse: 177 hk/290 Nm
0-100 km/t: 7,9 sekunder
Tophastighed: 160 km/t
Forbrug: 16 kWh/100 km
Rækkevidde: 312 kilometer
Batteristørrelse: 45,1 kWh
Ladekapacitet: 65 kW
Mål (L/B/H): 431/183/167 cm
Køreklar vægt: 1.570 kilo
Trækvægt: 750 kilo
Bagagerumsvolumen: 400-1.340 liter
Pris: Ikke oplyst
Privatleasing (engangsydelse/mnd. ydelse): Ikke oplyst
Beskatningsgrundlag, firmabil: Ikke oplyst
Bilbasen har allerede afsløret designet på efterfølgeren til Danmarks billigste elbil, MG ZS EV. Nu kommer der også langt flere fakta på bordet for afløseren, som hedder MGS5.
Den nye Kia EV3 med 604 kilometer rækkevidde og Prestige-udstyr til spotpris på privatleasing: 1.495 kr. om måneden i 36 måneder. Man skal bare være klar til høj engangsydelse.
Hvert år findes Årets Bil i Danmark og Årets Brugtbil – og i samme genre kåres Årets Varebil. I 2025-kåringen er et meget varieret felt kogt ned til fem modeller.
XPeng G6 har kun været på markedet i Danmark siden august, men nu er den model forældet. I Kina har XPeng præsenteret en G6 med hurtigere opladning, designændringer og mere lækkert interiør.
Den nye udgave af Lexus’ luksus-SUV har fedt design, tonsvis af udstyr og en attraktiv pris. Men affjedringen og drivlinjen i plug-in hybriden hænger ikke sammen.
Elbiler er kommet for at blive! Det vælter ind med nye modeller på markedet i Danmark, og vi har lavet en liste med alle elbiler i Danmark i 2025 – inklusive priser og rækkevidde på de forskellige modeller.