december 16, 2022

Fords første elbil på VW-platform er tæt på premiere

Ford har mellemstore elbiler på samme platform som VW ID.4 på vej, og den første har premiere om kort tid. Men hvad skal Ford så med med Mustang Mach-E?

TEKST Morten B. Bek FOTO PR/Simon Hallenslev

Ford har sat kursen mod et helt nyt image. Fremover skal Ford-modellerne, vi får her i Europa, været tydeligt og typisk amerikanske. Ford er et ærkeamerikansk mærke, og det vil de store chefer hos bilproducenten lukrere på. Europæerne skal vænne sig til, at en Ford fremhæver amerikansk tyngde og det bastante i hele sit europæiske modelprogram.

LÆS OGSÅ | Duel: Sport på to måder med ID.5 GTX og Mustang Mach-E GT

Mustang, Mustang Mach-E og den store Explorer er modeller, som Ford allerede med stolthed amerikaniserer det europæiske bilmarked med. Den næste model i Europa bliver Jeep Wrangler-konkurrenten Bronco, som kommer til Danmark i 2023 i to udgaver med omkring 300-330 hk. Noget helt andet og en meget udtalt amerikansk firehjulstrækker – noget helt andet end en Focus.

Bronco bliver det modsatte af en volumenmodel i Danmark og sikkert også i resten af Europa. Bronco er en bil i en undseelig niche, men den vil vække enorm opsigt, hvor den kommer frem, og den vil give et boost til Fords nye image.

Den mørke model er den første af to nye elbiler, som Ford bygger på fabrikken i Køln, hvor Fiesta
stopper i produktion til sommer. Der er formentlig tale om en konkurrent til Skoda Enyaq

Første elbil på VW-bund får amerikansk design

På de sociale medier har blandt andre Martin Sander, chef for Fords nye afdeling for elektriske biler, Model E, imidlertid løftet lidt på sløret til en del af Fords fremtid, som står i skarp kontrast til Bronco: Den første nye elbil på MEB-platformen, som Ford låner af Volkswagen.

Samarbejdet mellem Ford og Volkswagen kaster indtil videre to nye elbiler fra Ford af sig. På billedet, hvor Martin Sander hiver lidt op i dækkenet, ser vi en snas af den første af de to nye elbiler. En SUV med et bastant design og en høj front. På det andet billede ser vi grundformen på karrosseriet og LED-lyssignaturen, men ikke meget andet. Det er dog tydeligt, at den nye elbil ikke vil ligne en Volkswagen.

LÆS OGSÅ | Duel: Nissan Ariya udfordrer favoritten Skoda Enyaq

Den nye elbil bliver formentlig en konkurrent til Skoda Enyaq, Nissan Ariya og selvfølgelig Volkswagens ID.4, og verdenspremieren vil måske allerede finde sted inden nytår.

Bilen forventes at ville kunne fås med baghjulstræk eller firehjulstræk, med 148-299 hk og med batterikapacitet på enten 62 eller 82 kWh (anvendelig kapacitet er 58 og 77 kWh).

Det er endnu ikke helt klart, hvordan de to nye mellemstore elbiler fra Ford bliver positioneret i forhold til Mustang Mach-E. Et bud kan være, at Mach-E skal stå som den sportslige og kraftigt motoriserede elbil af de tre

Hvor er der plads til Mustang Mach-E?

Den anden af de to nye elbiler på MEB-platformen bliver formentlig også en mellemstor SUV/crossover, men en med mere coupé-format i designet. Ydelser og batteristørrelser vil dog sandsynligvis være de samme som i den første af de nye elbiler.

Men de nye modeller rejser et spørgsmål, som vi først senere får svar på: Ford har allerede Mustang Mach-E som en mellemstor elektrisk crossover, så hvad skal mærket med to mere i samme klasse?

LÆS OGSÅ | Yeehaw! Så er der en ny Ford Mustang

For det første skal de nye elbiler produceres i Europa, mens Mustang Mach-E, selvfølgelig, produceres i USA. Det vil formentlig føre til, at de nye modeller kan sælges billigere end Mach-E, da der hverken er lang transport eller toldudgifter, som der er på Mustang Mach-E. Produktionen af de MEB-baserede biler skal ligge på fabrikken i Køln i Tyskland, hvor der frem til sommeren næste år produceres Fiesta.

Mustang Mach-E har siden introduktionen haft en højere startpris end de fleste konkurrenter, og startprisen er nu oppe på næsten 474.000 kr., mens man kan købe en ID.4 for 395.000 kr. En elbil med færre hestekræfter, men med betydeligt længere rækkevidde. På et vigtigt marked som det tyske er Mustang Mach-E også langt dyrere end Volkswagen-modellen.

LÆS OGSÅ | Ford skrotter Fiesta – farvel til minibilen efter 47 år

Den amerikansk producerede elbil fra Ford har mellem 269 og 487 hk, så Mustang Mach-E har i billigste version næsten lige så mange kræfter som ID.4 i stærkeste udgave, GTX med 299 hk.

Med lavere ydelse vil Fords nye elbiler kunne positioneres som mere tilgængelige, folkelige elbiler, mens Mustang Mach-E kan sælges til en højere pris som den mere sportslige, brutale elbil. På den måde kan Ford dække en større del af markedet, og Mustang Mach-E kan stå som den elektriske topmodel hos Ford i Europa.

Det er paradoksalt, at Ford vil ændre sit image i en langt mere amerikansk præget retning, når de nye elbiler står på en komplet tysk platform. Men det er sådan, den moderne bilindustri fungerer.

Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Morten Bek

Som uddannet journalist og med biler som en af de helt store interesser er Morten opvokset på flere af de helt store bilmedier — Bilmagasinet, Berlingske og Auto Bild.

Morten har også tidligere investeret sin tid i sit eget projekt, Biler.nu.

Morten elsker “almindelige” biler. Han vil meget gerne sidde bag rattet af en ny AMG, men han brænder lige så meget for at teste den seneste nye Seat Leon eller Peugeot 208.

Hos Bilbasen bruger han sin viden, analyseevner og sunde fornuft som nyhedsskribent, videojournalist og biltester.
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS