Kategorier
Test og anmeldelser

Første tur: Ny Dacia Sandero er billigere end VW Up

For 140.000 kr. kan du få den mest skrabede VW Up med fem døre eller den nye Dacia Sandero i højeste udstyrsniveau, der er en meget større bil. Hvad vælger du?

Tekst: Jacob Dalby / Foto: Lars Krogsgaard / d. 31. januar 2021 (Priser opdateret d. 8/2-2021)

Det bliver faktisk vildere endnu. Dacia Sandero starter ved 120.000 kr. Det er 10.000 kr. billigere end VW Up, der er en langt mindre bil – og med mindre udstyr. Allerede nu burde man ikke være i tvivl, men den nye Sandero har langt mere kørende for sig end bare prisen.

Det er tredje generation Dacia Sandero, der til marts lander hos de danske forhandlere. Den er på størrelse med VW Polo, Ford Fiesta og ikke mindst Renault Clio, som Sandero også deler teknik med. Og netop teknikken fra søsterbilen Clio er et af højdepunkterne.

SE OGSÅ | Spar 150.000 kr. på din nye plug-in hybrid

Glem bare den gamle Sandero med det samme. Bare glem den for altid, faktisk. Lige så billig og usammenhængende den gamle var, lige så gedigen og velkonstrueret føles den nye. Særligt i kabinen, hvor kvaliteten er løftet, ses store fremskridt i den nye Sandero. Ikke bare designet, men også materialekvaliteten er bedre. Bevares, der er stadig hård plast, men hele kabinen virker solid og godt skruet sammen.

Specifikationer

Dacia Sandero

Comfort CVT

Motor: R3, 999 ccm, benzin

Ydelse: 90 hk / 160 Nm

0-100 km/t: 13,4 sek.

Tophastighed: 169 km/t

Forbrug: 20,4 km/l

Startpris: 158.990 kr.

(Sandero fås fra 119.990 kr.)

Brug lidt ekstra – det betaler sig

Bruger man 17.000 kr ekstra, får man Sandero i højeste udstyrsniveua; Comfort. Her får man ikke bare klædeligt stof på instrumentbordet og på dørsiderne men også alufælge, parkeringssensorer, 8” skærm med trådløs Apple CarPlay og Android Auto samt et blødere rat der kan justeres i både højden og længden. Det er helt klart værd, at bruge de 17.000 kr. ekstra – alene for den bedre siddeposition.

LÆS OGSÅ | Ny Toyota Yaris mænger sig med de bedste

De 17.000 kr. er tilmed godt spenderet, når du engang skal af med din Sandero igen. Du får måske ikke meget mere for din brugte Sandero fordi den har Comfort-udstyr, men den bliver helt klart nemmere at sælge end naboens, der valgte den billige.

Slut med diesel

Lige så simpel som Dacia nu engang er, lige så simpelt er valget, når det kommer til motor. Der er nemlig kun en enkelt på programmet, som kan vælges med enten 6-trins manuel gearkasse eller den automatiske CVT-gearkasse.

SE OGSÅ | Elektrisk Fiat 500e er en bella macchina

Motoren er en 1-liters benzinmotor med tre cylindre og 90 hk. Man kunne tro, at det var en gammel svend, men motoren er moderne og overholder seneste EU-emmisionsstandarder. Både den manuelle og CVT-gearkassen fungerer overraskende godt og det er en smagssag (og et spørgsmål om kapital) om man skal vælge den ene frem for den anden. CVT-gear fås kun med Comfort-udstyr og koster derfor 39.000 kr. ekstra.

Den lille motor overrasker igen positivt med fint overskud af kræfter. Det er naturligvis ingen raket men til dagligdagsbrug har man faktisk ikke behov for mere. Den når nemt de 130 km/t og støjer, igen overraskende, lidt.

Kun lidt støj på linjen

Selv med de 130 km/t føles Sandero også stabil. Der er ingen særlig vindstøj og oplevelsen af komfort er nærværende. Kun støjen fra hjulene slipper særligt igennem til kabinen – Sandero er naturligvis monteret med vinterhjul på denne årstid.

Generelt føles Sandero voksen og håndterer fint ujævnheder. Den er ikke en sportslig herre, langt fra, men hvem forventer også det? Sandero er modsat opsat til komfort med et let styretøj der dog mest er en fordel ved bykørsel. Men ikke let nok til, at det ikke særligt går udover stabiliteten på motorvejen.

Mere hårdfør Sandero Stepway

Sandero fås også i en højere og mere hårdfør udgave; Sandero Stepway. De knap 4 cm, den har længere til jorden, gør det nemmere at komme ind og ud og giver minmalt bedre udsyn i trafikken. Stepway skal i højere grad vælges på grund af det mere spændende design.

SE OGSÅ | Gode råd til ekstraudstyr og værditab

Sammen med højden har Stepway også plastpaneler på siden, hvad der skal ligne en beskyttelsesplade under bunden på fronten og tagbøjler. Samlet giver det et mere råt udseende.

Stepway starter ved 150.000 kr. – 30.000 kr. dyrere end den almindelige Sandero. Vil man have Stepway med Comfort-udstyr er merprisen 15.000 kr. ekstra og endeligt, hvis du vil have den med CVT-gear, skal man af med i alt 187.000 kr.

Snart i Danmark, måske…

Dacia-importøren i Danmark oplyser, at der kan komme små priskorrektioner. Uanset hvad får man en simpel, velmotoriseret og robust bil til meget små penge. Dacia er stadig til dig, der ikke går synderligt op i biler. Men hvor Sandero før var tarvelig, køber den billige pris dig nu en komfortabel hverdagsmakker, der får dig komfortabelt og sikkert frem.

LÆS OGSÅ | Den elektriske ID.4 er snart i Danmark

Og så må man ikke glemme, at en ny Dacia kommer med 3 års garanti eller indtil 100.000 km alt efter, hvad der kommer først. Det er en klar fordel sammenlignet med mange af konkurrenterne.

Renault forventer i øvrigt at introducere både Sandero og Sandero Stepway i uge 10, hvis bilforhandlerne må holde åbent til den tid. Hvis ikke udskydes lanceringen i Danmark indtil forretningerne må åbne igen.

Af Jacob Dalby

Med baggrund i motorsporten fylder biler med sportslige egenskaber det meste af Jacobs bevidsthed – både nye og brugte giver smil på læben.

Det siges i øvrigt, at Jacob kunne køre før han kunne gå så interessen for biler startede tidligt. Interessen udviklede sig til passion og siden har arbejdet som motorjournalist på blandt andet Bil Magasinet fyldt det meste af de vågne timer.

Forbrugerstof og vejledning er også blandt Jacobs kernekompetencer og han er ikke ked af at fortælle dig, hvilken bil du skal købe næste gang.