Test: Hyundai Santa Fe – strømført koreansk kampvogn med 7 sæder
Man behøver ikke smide alle ambitioner om en fed familiebil over styr, bare fordi man har mange børn. Det er den nye Hyundai Santa Fe et lysende eksempel på.
Gæsteskribent: Henrik Dreboldt / d. 28. juli 2021
Med en rækkevidde på små 700 km, en ladetid på ca 15 minutter for 300 km og den laveste vindmodstand for nogen produktionsbil nogensinde – alt sammen pakket i klassisk Mercedes S-Klasse luksus, er den nye Mercedes EQS intet mindre end den ultimative luksus-el-bil lige nu.
LÆS OGSÅ | 2021 oversigt: Se alle elbiler i Danmark samt rækkevidde og pris
Bilbasen har teamet op med Henrik Dreboldt fra Kuffert og Kørehandsker og sendt ham afsted til de schweiziske alper for at køre Mercedes-Benz’ nye, elektriske flagskib. Hør Henriks dom over Mercedes-Benz EQS herunder.
Der må være noget galt. Det er nu 20 minutter og små 13 km siden, jeg trillede ud fra hotelparkeringspladsen i Andermatt i de schweiziske alper med kurs mod Zürich, og bilen fortæller mig, at mit forbrug er 0,0 kWh/100 km. Slår instinktivt på glasset til det digitale display med spidsen af min pegefinger – som var det det analoge speedometer på min veteranmotorcykel. Det ændrer naturligvis ingenting. Det kan ikke passe, at jeg ikke har brugt noget strøm. Tænker det er en softwarefejl på en af de tidlige biler.
Men nej. Da jeg sludrer med en ingeniør en god time senere fremme i Zürich, går det op for mig, at det ikke var en fejl. Bilen kan rekuperere med hele 290 kW (samle strøm ind til batteriet i frihjul), og fordi det gik ned ad bjerget det første lange stykke af ruten, samlede bilen mere strøm op, end den brugte. Fremme ved kaffepausen i Zürich har bilen kun brugt 6,7 kWh pr. 100 km. Over en distance på 109 km med både motorvej og lidt by. Det er vanvittigt imponerende.
Motor: To elmotorer
Batterikapacitet: 107,8 kWh
Ydelse: 525 hk/855 Nm
0-100 km/t: 5,1 sek.
Tophastighed: 210 km/t
Rækkevidde: 676 km (WLTP)
Prisgæt: ca. 1,5 mio. kr.
Og så må I have den lidt nørdetekniske indledning på denne artikel undskyldt. Men det er kernen i den nye EQS. Den er nok over 5 meter lang, vejer små 2,7 tons og leverer elbils-luksus som ingen bil før den – men den er samtidigt absurd effektiv og en elbils-teknologisk landevinding. Med en vindmodstandskoefficient på kun 0,2 og dens talent for at genindsamle energi, præsterer den et forbrug på kun 17,6-19 kWh/100 km ved blandet kørsel. Det er på niveau med den lille elektriske Mercedes-Benz EQA – og testbilen er altså den store EQS 580 med 4Matic firehjulstræk, 525 hk og 855 Nm.
Okay – nu skal jeg nok stoppe og komme frem til nogle af bilens mere sexede pointer. For at sælge den ultimative luksus elbil på dens forbrugsdyder, er som at sælge en god rødvin på dens procenter. Det er at misse den overordnede appeal. EQS handler om luksus, power og komfortabelt overskud. Hvor Tesla startede med at gøre elbilen sexet ved at lancere en sportsvogn, så hiver Mercedes nu elbilen hjem på sin hjemmebane. EQS er billedet på hvad Mercedes kan, når de tager deres slogan alvorligt, om at være de bedste eller slet ikke ulejlige sig overhovedet.
LÆS OGSÅ | TEST: Mercedes-Benz EQA er en elektrisk komfortmodel
Til at starte med lanceres EQS i to versioner. Den testede 580 4Matic og EQS 450+. De har begge et gigantisk 107,8 kWh batteri placeret mellem akslerne. Den store 580’er har en elmotor på hver aksel og derfor 525 hk, mens den lille 450+ kun har en el-motor på bagakslen og dermed blot 333 hk. Til gengæld har 450+ en WLTP rækkevidde på op til 780 km, og under en test spadserede den fra Munchen til Berlin på Autobahn (en tur på lidt over 600 km), og kom frem uden at lade med lidt over 50 km tilbage på batteriet. Og selvom 450+ er øko-versionen ved lanceringen, så rammer den 100 km/t på 6,2 sekunder og har en topfart på 210 km/t. Så den sætter stadigvæk de fleste 10 år gamle GTI’er på plads i en rask lyskrydsduel.
På ladefronten lader den stabilt med 200 kWh – også over en længere periode. Så 300 km på et kvarter i en lynlader (der kan levere 200 kW) er i den grad acceptabelt.
Pressepræsentationen starter dagen før min forbrugs-aha-oplevelse. Jeg møder den på det majestætiske Dolder Grand Hotel ovenfor Zürich. En slags D’Angleterre i alpeuniform. Her præsenteres bilen, og jeg skal være den første til at indrømme, at jeg finder den grim. Den minder mig lidt om en Chrysler 300M, og dem af jer der kan hidkalde jer den omtalte amerikaner, vil rynke næsen og se hvad jeg mener.
Kabinen er simpelthen placeret FOR langt fremme. Men som en aerodynamisk ingeniør forklarer, så handler det om at minimere vindmodstanden. Den del af projektet er med den føromtalte Cw-værdi på 0,2 lykkedes over al forventning. Men kan man på den måde slippe afsted med at lade funktion slå form i æstetisk forstand? Her afslører Mercedes sig som en ægte tysk ingeniørdrevet virksomhed, for det er øjensynligt kun mig der kan se problemet i den prioritering.
Tyskerne er alle som én svært begejstret, og selvom jeg forsøger at fremhæve den almindelige S-Klasse som eksemplet på en elegant luksusvogn, så er kombinationen af PR-panser og oprigtig stolthed uigennemtrængelig. Hvilket er fair nok. Havde også været bizart hvis man officielt erkendte at køn er den ikke, men den er svinsk effektiv.
Indenfor i kabinen bliver det straks bedre. Eller – det betinger du er begejstret for digitale løsninger. Er dit ideal om den perfekte kabine en Morgan med analoge ure (som man kan slå på for at få til at vise korrekt), en manuel gearstang og et sæde du indstiller uden elektrisk hjælp. Så vil du hade EQS. Forestil dig en iPhone der er på højde med en 2.klasses skoleelev. Læg den vandret, og du har en idé om instrumentbordet i EQS.
Det er en ubrudt glasflade fra vindue til vindue under forruden. Den er let konkav for at forhindre de værste blændende indspark fra solen, og det fungerer. Grafik og opløsning er forrygende, og den er opdelt i tre områder. Foran chaufføren er der det klassiske display med fart, navigation og rækkevidde. I midten er der den store infotainmentmenu med alt fra klimaanlæg til musik, massagemenu, radio og navigationsanlæggets hovedmenu.
LÆS OGSÅ | Første tur: Audi Q4 e-tron viser gode takter
Du kan grave dig så dybt ned i den, at datoen vil være ændret når du kommer op til overfladen igen. Foran passageren er det tredje skærmelement, hvor passageren kan styre musik og sidde at se film – på de markeder der tillader den slags (Ikke DK, EU og USA).
Bilen har i omegnen af 350 sensorer (afhængigt af udstyrsniveau) der holder styr på alt fra omgivelserne til temperatur og passagerenes velbefindende. Hvis chaufførens blik vandrer over på passagerens skærm, så fanger en sensor det, og beder chaufføren om at koncentrere sig om kørslen. Er du en anelse bekymret anlagt når det kommer til overvågningssamfundet, så er det ned til Morgan og handle ny bil. Men kan du se perspektiverne i at bilen overvåger alt og er på forkant med tingene, så er EQS decideret forførende.
Et af de områder hvor EQS ikke imponerer underkæben ned i de dybe gulvtæpper er på bagsædet. Ikke at det ikke levere fint med plads. For det gør det. Men når en Mercedes hedder S til efternavn, så er godt nok ikke helt godt nok. Så skal det være decideret fremragende. Det skal være så afrikanske diktatorer kan sidde komfortabelt mens de planlægger at rydde nationalbanken.
LÆS OGSÅ | TEST: Audi e-tron GT rammer rigtigt
Her skuffer EQS i forhold til en almindelig S-Klasse. Sidepuden er kortere og afstanden fra gulv til pude giver ikke optimal lårstøtte. Misforstå mig ikke – bagsædet er på niveau med det du finder i en C-Klasse. Men den her bil er el-bilernes S-Klasse, og så skal ALT helst spille. Ikke at jeg tror en afrikansk diktator ikke ville kunne samle sig om at udplyndre sit folk fra netop dette bagsæde. Men det vil bare ikke være helt så komfortabelt og ergonomisk afslappende som i en almindelig S-Klasse. Forklaringen er, at batteriet fylder i bunden af bilen, og det har affødt dette bagsædekompromis.
På selvkørende talenter, støjniveau under kørsel og solid komfort, er den dog på niveau – eller over den almindelige S-Klasse. Især støjniveauet er absurd lavt. Den svæver over de schweiziske veje som en vind der glider over havet. Uden rigtig at røre det, men alligevel opmærksom på hver eneste krusning på overfladen. Her lander EQS på alle parametre som en S-Klasse. Den er det ypperste udi komfort, og en liga eller to over ALLE andre elbiler. Men det er et valg den har truffet.
SE OGSÅ | VIDEO: Den vildeste teknologi i biler
Sæt den i sport, og du er i tvivl om hvad Mercedes overhovedet mener med sport. For den er stadigvæk smooth og blød som en crooner sidst på aftenen, og selvom de kurvede bjergveje indbyder til hård hårnålekørsel, så er bilen slet ikke oplagt til det. Med sin medstyrende bagaksel og præcise styretøj gør den hvad den bliver bedt om. Men det er som en arrogant butler der helst ville være fri for hastværk. Så selvom den har kræfter som en AMG og rammer 100 km/t på 4,3 sekunder, så er den alt andet end sportslig.
Men det skal en S-klasse vel heller ikke være? Altså være sportslig. Den skal være luksuriøs og leverer teknologiske løsninger, der får konkurrenterne til at ønske at læseferien var lidt længere, før de skulle til eksamen. Det gør EQS. Imponerer og sætter konkurrenterne i skammekrogen. Lige nu er der intet på den her hylde. Tesla Model S er det tætteste vi kommer, og den kan en del. Men den er mindre og noget andet.
Vi kender desværre ikke prisen endnu. Men et solidt bud er, at 450+ starter ved lige over en million og den testede 580 4Matic stempler ind ved omkring 1,5 millioner. De første biler lander forhåbentlig i kongeriget sidst på året, og så bliver det også muligt for de allerdyreste drenge at kunne lade sig transportere elektrisk og i komplet luksus.
Man behøver ikke smide alle ambitioner om en fed familiebil over styr, bare fordi man har mange børn. Det er den nye Hyundai Santa Fe et lysende eksempel på.
Den ligner en Maersk-skibscontainer, og den har samme farve. Den første elektriske Mercedes-Benz G-Klasse er lige så vild, som den skal være.
Det kræver nærmest ekspertviden at gennemskue muligheder og faldgruber, når man skal have ny elbil. Netop derfor spørger vi en forbrugerøkonom om, hvordan man bedst navigerer mellem køb og leasing i et uforudsigeligt marked.
Der er god plads mellem Kia EV3 og EV6, og i efteråret fyldes hullet ud med den kinesisk producerede EV5. Den elektriske afløser til Sportage byder på rækkevidde op til 555 kilometer.
Den nye udgave af Lexus’ luksus-SUV har fedt design, tonsvis af udstyr og en attraktiv pris. Men affjedringen og drivlinjen i plug-in hybriden hænger ikke sammen.
Elbiler er kommet for at blive! Det vælter ind med nye modeller på markedet i Danmark, og vi har lavet en liste med alle elbiler i Danmark i 2025 – inklusive priser og rækkevidde på de forskellige modeller.