september 20, 2021

Første tur: Kan ny Peugeot 308 tage en topplacering i Golf-klassen?

Peugeot 308 har siden 2013 været en sand danskerdarling, og nu er der endelig en afløser på vej. Vi kører første tur i den nye Peugeot 308 og finder ud af, om den har potentiale til at løfte arven.

Af: Simon Hallenslev / d. 20. september 2021

I 2013 markerede anden generation af 308-modellen en ny æra for Peugeot. Det var her, vi blev præsenteret for Peugeots nye designlinje såvel kabineopsætning med det såkaldte i-Cockpit.

Peugeot 308 var et frisk pust til Golf-klassen, som blev taget godt i mod. I 2014 blev den kåret som Car of the Year i Europa, mens vi herhjemme har købt den i over 26.000 eksemplarer. Generelt markerede 308 også begyndelsen på en ualmindelig god stime for Peugeot, der siden har spyttet solide danskerbiler af samlebåndet.

Nu er en ny Peugeot 308 på trapperne, og det store spørgsmål bliver, om den kan hamle op med forgængeren, løfte arven og fortsætte den gode stime.

Bilbasen var inviteret til Frankrig af Peugeot Danmark.

Specifikationer

Peugeot 308

PureTech Hybrid 180

Motor: 1.598 ccm benzin + el

Ydelse: 180 hk / 320 Nm

0-100 km/t: 7,6 sek.

Tophastighed: 225 km/t

Forbrug: 80 km/l

Rækkevidde på el: 60 km

Pris: Vides ikke

Pris og drivlinjer?

Som så mange gange før, lagde jeg turen ud med at åbne for spørgsmål til Peugeot 308 på Bilbasens Instagram, hvor særligt to emner gik kontinuerligt igen. Hvilke drivlinjer kommer den med, og hvad skal den nye, franske sag koste?

Peugeot 308 bliver lanceret i to plug-in hybridvarianter med en samlet systemydelse på enten 180 hk eller 225 hk. De kører begge med 12,4 kWh batteri og 110 hk elmotor, hvilket giver op til 60 km elektrisk rækkevidde. Eneste forskel på de to er, hvor meget de 4-cylindrede benzinmotorer yder. Den ene yder 150 hk og den anden 180 hk.

LÆS OGSÅ | TEST: Peugeot e-208 gør overgangen til elbil let

Hvis hybrid-ståhej endnu ikke er din kop te, er der stadig en 308 til dig. Peugeot 308 kommer i to 3-cylindrede benzinvarianter, en med 110 hk og en med 130 hk, samt én 4-cylindret dieselvariant med 130 hk. Alle med enten med 6-trins manuel gearkasse eller 8-trins automatgearkasse.

Prisen er desværre ikke klar, hvilket hovedsageligt skyldes, at afgiftsrabatten på plug-in hybridbiler reguleres i 2022, hvor Peugeot 308 kommer til Danmark. Med kun 24-27 gram CO2 per kørt kilometer er den nye Peugeot 308 sikret rabatten, mens den endelige pris lader vente på sig.

Trods der endnu er tvivl om den endelige pris, regner Peugeot med, at plug-in hybridvarianterne kommer til at stå for hele 80 procent af det samlede salg i Danmark. Det er nærmere bestemt plug-in-varianten med 180 hk, der forventes at blive massesællerten herhjemme. En ren elektrisk version af 308 er også på tapetet, men dog først i løbet af 2023.

Vokseværk

Som både hatchback og stationcar får den nye Peugeot 308 vokseværk, hvilket i særdeleshed kommer passagererne til gode i hatchbacken. Den er nemlig 11 cm længere med 5,5 cm større akselafstand end forgængeren. Stationcar-udgaven har fået 6 cm mere i totallængden.

Hatchback har plads til 412 liter i bagagerummet i de forbrændingsmotoriserede varianter, mens batteriet optager lidt plads i hybridvarianterne og efterlader 361 liter i bagagerummet. Som stationcar er der henholdsvis 608 liter og 548 liter til rådighed i forbrændings- og hybridvarianterne.

Fælles for både hatchback og stationcar er, at de er blevet 2 centimeter lavere. Her går franske Peugeot mod strømmen af crossovers og skubber tyngdepunktet nedad. Sammen med lidt snedig aerodynamik giver de 2 centimeter mindre også 2 gram CO2 per kørt kilometer mindre.

Hvordan kører den så?

Med de tørre tal på bordet er det nu tid til det sjove: Hvordan kører den nye 308’er? Svaret på dét spørgsmål afhænger meget af, hvilken variant man vælger. Der er nemlig en verden til forskel mellem de almindelige diesel- og benzinvarianter mod plug-in hybridvarianterne.

Som benzin- eller dieselvariant er Peugeot 308 overvejende, og måske også lidt overraskende, blød. Den nye Peugeot 308 er, hvis du spørger mig, noget hård og bøffet i sit nye designudtryk. Det er dog ikke noget, der forplanter sig videre i køreoplevelsen, der bedst kan beskrives som blød og komfortabel.

LÆS OGSÅ | TEST: VW Golf GTE sætter strøm til sjov og spas

Blødheden betyder, at undervognen krænger og læner sig ind i sving, når de franske landeveje kringler. Altså, med mindre man vælger en plug-in hybridvariant. De er nemlig sat strammere op for at imødekomme de godt 300 kg ekstra, som batteri og elmotor tilføjer, og det gør underværker. Selvom hybriderne er tungere, føles de mere agile, uden at det hæmmer komforten.

Det franske vejdirektorat er ikke så flittige, som det danske, men for mig illustrerer de mange vejhuller blot, at den nye Peugeot 308 udjævner dem med bravour uanset drivmiddel. På motorvejen er komforten også et fælles fodslag for alle varianterne, der er virkelig flot støjdæmpet i kabinen, mens Peugeots meget fartafhængige styretøj gør 308 til en retningsstabil kompagnon.

Fortsat fransk flamboyance

Peugeot holder i den nye 308’er fast i det såkaldte i-Cockpit, hvorfor man fortsat får det lille rat, man skal se henover for at se instrumenteringen. Det deler vandene, men passer mig aldeles fint. Er man til denne franske opsætning, er kabinen løftet rent materiale- og samlekvalitetsmæssigt, hvor den sniger sig foran konkurrenter som VW Golf og Ford Focus.

I kabinen er den franske hovedret, pièce de résistance, den nye 10-tommer infotainmentskærm. En skærm, der på opløsning og trykfølsomhed mænger sig med de bedste. Også selve systemet har fået en overhaling, så det er intuitivt og let at finde rundt i.

LÆS OGSÅ | TEST: Er Seat Leon bedre til hybridkunsten end Skoda og VW?

Sammen med VW har Peugeot ledt an og været en af synderne til, at fysiske knapper fjernes til fordel for funktioner i infotainmentskærmen — og sådan er det også i den nye 308. Det er dog grebet an på en måde, hvor seks konfigurerbare knapper har en fast plads i skærmens bund. Derfor skal man ikke ind i 1-2-3 undermenuer for at regulere temperaturen, hvilket fungerer fint, selvom jeg fortsat foretrækker et klimapanel med fysiske knapper.

Den nye kabine får også et nyt rat. Det er stadig småt, men sat anderledes op, hvorfor man nu betjener den adaptive fartpilot fra rattets front. I den nu udgående 308’er betjente man fartpiloten på en bøvlet stilk bag rattet, som nu heldigvis har fået sparket. Adaptiv fartpilot er i øvrigt standard på tværs af modelvarianter.

Pænt med plads

Plads er der kommet mere af i kabinen, som resultat af det førnævnte vokseværk. Langlemmede passagerer får fint med benplads i både hatchback og stationcar, og i sidstnævnte kan man i de forbrændingsmotoriserede udgaver pakke næsten ligeså meget i bagagerummet som i en VW Passat.

På tværs af kabinen er der fundet plads til 34 liter opbevaring i rum og dørsider, så rodehovedet rigtigt kan udfolde sig. Det er let at finde sig godt til rette i de to forsæder, hvor en god køreposition bag rattet også er let at opnå, uanset om sæderne er elektriske eller ej.

Jeg håber, Peugeot får ret …

… i forhold til salgsfordelingen mellem plug-in hybrid og de forbrændingsmotoriserede varianter. Selvom det efter alt at dømme er priserne, der kommer til at afgøre den del, så er plug-in hybridvarianterne af Peugeot 308 også dem, der tager sig bedst ud.

Den automatiske EAT8-gearkasse er sømløs og velskiftende i hybridvarianterne, mens den i opsætningen med benzin- og dieselvarianterne kan virke lidt småtøvende. Den manuelle gearkasse er blød og gryderetsagtig, hvorfor jeg ville styre uden om dem.

LÆS OGSÅ | STORTEST: Rummelig og rimelig pris – skal det være Ford Focus, Kia Ceed eller VW Golf som stationcar?

Benzin- og dieselmotorerne er fine uden at være opsigtsvækkende, men de blegner ved siden af plug-in hybridvarianterne, der er kvikke og med et virkeligt velorkestreret hybridsystem. På den måde er det også hybridsystemet, der kan gøre 308 til en toneangivende arvtager for den udgående 308’er.

Den nye Peugeot 308 er den første Peugeot-model til at bære det nye løve-logo, men på design og kabineopsætning er den ikke lige så skelsættende, som den udgående 308’er var det i 2013. Men det gør ikke noget. For Peugeot har allerede godt fat i den lange ende. Derfor bliver det hybridsystemet, der kører 308 tilbage til toppen af Golf-klassen, som den rystede tilbage i 2013.

9 ud af 10 kan spare i gennemsnit 3.000 kr. på deres bilforsikring. Indtast din nummerplade og se din pris på 30 sekunder - gratis!
Jeg kan ikke nummerpladen
Leveret af Samlino logo
Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Simon Petry Hallenslev

Artikler om gamle såvel som nye biler, de seneste nyheder til bilentusiaster og afsendelse af Bilbasens nyhedsbrev er det, som Simon roder med.

I sit arbejde på Bilbasen kombinerer Simon en brændende passion for biler med sin viden fra Copenhagen Business School. Når artiklerne forfattes, er det derfor ikke kun med en dybtliggende interesse for biler, men også med omtanke for ting som SEO-optimering og korrekt markedskommunikation.
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS