august 14, 2021

Første tur: Arkana er lige det, Renault har brug for

Renaults nye crossovercoupé er en vigtig udvidelse af modelprogrammet i Danmark, hvor det franske mærke mest sælger små biler. Vi tager første tur i Arkana E-Tech – hybriden med 145 hk.

TEKST Morten Bek / FOTO PR / d. 14. august 2021

De rige har mange glæder. De har i hvert fald flere valgmuligheder, og det gælder også, når det kommer til crossovers og SUV’er med coupéform. Porsche Cayenne Coupé, Audi Q8, BMW X4 og X6, Mercedes-Benz GLE Coupé. Det er dyre sager.

LÆS OGSÅ | Renault Megane som prisbillig plug-in

I prisklassen omkring 300.000 kr. er der til gengæld ikke meget coupé-spræl over de højbenede modeller, og Toyota C-HR (japanerne har endda været så kloge at bruge det i navnet: Coupé High-Rider – højbenet coupé) går for at være en af de eneste.

Men nu er der en mere, og det er den nye Renault Arkana, som i løbet af en lille måneds tid ruller ind hos forhandlerne. Crossover-coupéen er en vigtig bil for det franske mærke i Danmark. For her til lands sælges hverken Espace eller Talisman, og Scenic og Grand Scenic er lige nu heller ikke på programmet. Med Arkana kommer en ny stor bil – i hvert fald en større bil end Clio, Captur og Megane – og kunderne har allerede revet de 300 biler, importøren får i 2021, ud af hænderne på forhandlerne.

Er det en Kadjar, Renault har trykket flad?

Nå ja… Det er nemt at glemme, at Renault stadig sælger en anden crossover, der er større end Captur. Kadjar. En forglemmelig, gammel bil, som lige nu slet ikke er på lager. Men nej, Arkana og Kadjar har intet med hinanden at gøre. Kadjar kører på samme platform som den gamle Nissan Qashqai, takket være de to firmaers tætte samarbejde, mens Arkana kører på den nyere platform, som bl.a. Captur står på.

Den har altså samme platform som en mindre bil, men alligevel er den længere end Kadjar og har længere akselafstand (272 cm mod 265 cm). Den strækker sig 457 cm, så den er en bilklasse større end Toyota C-HR og længere end VW Tiguan.

Specifikationer

Renault Arkana 1,6 E-Tech RS-Line

Motor: 1,6-liters benzin + el

Ydelse: 145 hk/ 205 Nm

0-100 km/t: 10,6 sek.

Tophastighed: 174 km/t

Forbrug: 20,9 km/l

Pris: 332.990 kr.

(Arkana fås fra 278.990 kr.)

Fun fact: Arkana er udviklet af koreanske Samsung Motors, som Renault ejer cirka 80 procent af, og bilen produceres i Sydkorea. På det sydkoreanske marked og på flere markeder i nabolaget sælges Arkana som Samsung XM3.

Hvordan er den i kabinen?

Man skal have luppen frem for at skelne Arkana-førerpladsen fra den, Renault allerede bruger i Captur. Midterkonsollen er lidt lavere, og dørgrebene sidder som fordybninger i armlænene, ikke som separate greb længere fremme. Det har ikke krævet store kreative kræfter.

Med indretningen fra en crossover i 200.000 kroners-klassen kunne Arkana-førerpladsen være en billig omgang. Men så er det jo godt, at Captur har den lækreste indretning i sin klasse, så det på ingen måde var et fejlskud af genbruge den i en dyrere bil.

LÆS OGSÅ | TEST: Hyundai Tucson som PHEV er svær at slå

Basismodellen Zen har en lidt for lille 7” touchscreen i bredformat til infotainmentsystemet, mens de øvrige modeller har en 9,3” touchscreen i portrætformat. Renault er stadig fan af gode, gammeldags knapper, så der kan blot drejes på en stor knap for at skrue op og ned for temperaturen, og du kan tænde for sædevarmen på en rigtig trykknap.

Apropos sædevarme, så mangler det i Zen-modellen, som for mig er diskvalificerende. En rigtig frostkold morgen uden sædevarme er en rigtig kedelig morgen. Bortset fra det, så skorter det ikke på udstyr, selv ikke i den billigste Arkana: LED-forlygter, 17” alufælge, nøglefri betjening, rat i kunstlæder, p-sensorer for og bag, to USB-porte ved bagsædet. For 19.000-21.000 kr. ekstra kommer man op i Intens-versionen, og det er den, man skal vælge. 18” alufælge, varme i sæder og rat, den store skærm, fuld digital instrumentering, adaptiv fartpilot, blind vinkel-system og rigtig mange andre ting følger med i Intens.

Arkana byder på fine pladsforhold, som er bedre end i eksempelvis Toyota C-HR. Det skulle de også gerne være, når den fransk-koreanske model er 18 cm længere end den japanske. Det smarte er, at er man bagsædepassager i Arkana, er sideruderne skabt, så man kan se ud. I C-HR fylder bagstolpen så voldsomt meget, at man lige så godt kunne ligge i bagagerummet.

Hvillket bringer mig til bagagerummet i Arkana. 513 liter for benzineren, 480 liter for hybriden, som har et batteri, der optager plads.

Hvilke motorer er det så, helt præcist?

Måske du tænker, Arkana må have store, stærke motorer med mange hestekræfter. Det har den ikke. Den er tiltænkt fornuftig kørsel, så der er en benzinmotor med turbo på 1,3 liter med 140 hk og der er en hybrid (E-Tech) med 1,6-liters benzinmotor og en lille elmotor, som tilsammen giver 145 hk. Automatisk gearkasse er i begge tilfælde standard, og det er usædvanligt, men en glædelig overraskelse.

Der er ingen umiddelbare planer om andre og stærkere motorer. Der kommer ingen diesel-Arkana, og modellen er på samme måde ikke tiltænkt afgiftsreducerende PHEV-teknologi. Hvis du vil have en PHEV hos Renault, så må du købe Captur eller Megane.

Hvordan kører den så?

Jeg har fornøjelsen af hybriden, som cirka 60 procent af kunderne, som har hamstret årets sending på 300 biler, har valgt. Hybriddrivlinjen med sine 145 hk og 205 Nm lyder som en undervældende omgang i en forholdsvis stor crossover, men Arkana E-Tech står slank og trimmet med en køreklar vægt på 1.435 kilo, så der er ikke mange kilo, der skal trækkes i gang.

Der opstår et øjeblik med konstante omdrejninger, hvor benzinmotoren nogle gange lyder lidt rå, men i modsætning til oplevelsen i C-HR 1,8 Hybrid, så holder gearkassen her ikke omdrejningerne oppe ret længe. Der er også kræfter nok til, at jeg ikke behøver torturere speederen og drivlinjen for prompte at komme fra 50 til 80 km/t. Forbruget oplyser Renault til at være 20,9 km/l, og det er en knivspids mere end det officielle forbrug for C-HR 1,8 Hybrid.

LÆS OGSÅ | Test: Mini Cooper SE er formidabel med et stort men

Renault har vægtet komforten i køreegenskaberne, og det passer perfekt til hybriddrivlinjen. Og til en crossover i det hele taget. Der er lidt skarphed i undervognen med 18” hjul, men så lidt, at jeg kun bemærker det i starten af køreturen. Styretøjet er let og uden meget følelse for noget som helst, men det er konsistent og rart at samarbejde med. Ukomplicerede, fine køreegenskaber.

Hvad koster Arkana?

De to motorvarianter ligger tæt, men ikke helt side om side på prislisten. Jeg vil derfor kalde 1,3’eren med 140 hk og automatisk dobbeltkoblingsgearkasse for basismodellen, og med Zen-udstyr (beskrevet i et tidligere afsnit) fås den til 278.990 kr. Som Intens, som jeg vil anbefale, koster den 297.990 kr.

LÆS OGSÅ | TEST: Kan Skoda Enyaq slå VW ID.4 som elektrisk folkefavorit?

Arkana E-Tech, hybriden, starter som Zen ved 290.990 kr., og Intens starter ved 311.990 kr. Kun hybriden fås i den ekstra godt udstyrede, sportsligt stylede R.S. Line, og for den skal du lægge 332.990 kr. Så er der til gengæld også metallak (Blå Zanzibar), el-justerbare sportsforsæder med læder/Alcantara og meget mere som standard.

Arkana viser gode takter her på første tur, og hvis importøren kan få nok biler til det danske marked, kan den blive en meget vigtig bil for de danske forhandlere.

9 ud af 10 kan i gennemsnit spare 3.000 kr. på deres bilforsikring. Indtast din nummerplade og se din pris på 30 sekunder - gratis!
Jeg kan ikke nummerpladen
Leveret af Samlino logo
Del artikel:

Andre fandt dette interresant

BMW iX1 sniger sig ned på 395.000 kr.

Den elektriske iX1 – og søstermodellen iX2 – er faldet 25.000 kr. Med priser fra 395.000 kr. står elbilerne bedre i et marked med hård konkurrence, men der er stadig plads til forbedringer.

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Morten Bek

Som uddannet journalist og med biler som en af de helt store interesser er Morten opvokset på flere af de helt store bilmedier — Bilmagasinet, Berlingske og Auto Bild.

Morten har også tidligere investeret sin tid i sit eget projekt, Biler.nu.

Morten elsker “almindelige” biler. Han vil meget gerne sidde bag rattet af en ny AMG, men han brænder lige så meget for at teste den seneste nye Seat Leon eller Peugeot 208.

Hos Bilbasen bruger han sin viden, analyseevner og sunde fornuft som nyhedsskribent, videojournalist og biltester.
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS