shutterstock_380776546
Forbrugerstof
9. marts 2018

Guide: Sådan vasker du vinter-skidtet af din bil

Esben Skrumsager

Hvis du lige skeler en gang til din bil, er du ikke i tvivl. Den seneste tids sne og salt på vejene har gjort den møgbeskidt, og det er på tide at finde vand og sæbe frem. Men det er absolut ikke ligemeget, hvordan du griber det an.

Af: Esben Skrumsager / d. 9. marts 2018

Du kender det sikkert. En ren bil ser ikke bare bedre ud. Den kører også bedre. Det føles i hvert fald sådan. Og hvis du ikke kender det, så er det sikkert fordi, det er alt for længe siden, din bil har fået fornøjelsen af en grundig rengøring.

Men det er altså ikke ligemeget, hvordan du får skidtet af bilen. En bilvask i indkørslen leder nemlig tungmetaller og andre miljøskadelige stoffer ud i naturen, og det bliver yderligere forværret, når jorden er frossen, da spildevandet i endnu højere grad ledes andre steder hen end kloakken.

Derfor skal du bruge en bilvask

Hos Miljøstyrelsen lyder anbefalingen, at du vasker din bil i vaskehallen eller på særligt indrettede vaskepladser, hvor spildevandet ikke ledes ud i naturen.

– Vores seneste undersøgelse fra 2004 viser, at vaskevandet som regel indeholder tungmetaller i koncentrationer, der er højere, end hvad man tillader ved udledning til miljøet. Derudover vil vaskevandet indeholde de vaskemidler, der bruges til bilvasken. Endelig viser andre undersøgelser, at vandforbruget ved hjemmevask af biler typisk ligger fem gange højere end i vaskehaller, siger Torsten Duer, civilingeniør hos Miljøstyrelsen.

shutterstock_531219802

Mens der er øget risiko for udledning af miljøskadelige stoffer, når du vasker bilen selv, så er moderne vaskehaller til gengæld udstyret med systemer, der genanvender vandet samtidig med, at de renser det på samme måde som i et rensningsanlæg.

Hvad hvis jeg selv vil vaske bilen?

Hvis du er glad for din bil, er det ikke sikkert, du er helt tryg ved at lade de store børster i vaskehallen tage sig af arbejdet.

Vil du hellere selv stå for arbejdet, bør du dog følge de grundlæggende retningslinjer fra Miljøstyrelsen.

– Vask i hånden bør ske på et passende sted med opsamling og afledning af vaskevandet, fx en vaskeplads. – Brug altid miljømærkede vaskemidler, fx svanemærkede. -Vask aldrig bilen på områder med nedsivning eller steder med separat regnvandskloak.

Det er afgørende, om der er fælleskloakering, hvor man bor, så spildevandet fra bilvasken bliver ledt til et rensningsanlæg, eller der er separat kloakering, som leder spildevandet direkte ud i naturen.

Derfor anbefaler Torsten Duer fra Miljøstyrelsen, at man kontakter kommunen eller sit spildevandsselskab, hvis man er i tvivl.

Kort fortalt: Miljø og bilvask

Den miljømæssige belastning ved bilvask i indkørslen afhænger meget af omstændighederne og de lokale forhold. Det er vigtigt om vaskevandet afledes til fælleskloak og herfra videre til rensningsanlægget, afledes til en separat regnvandskloak, hvor vaskevandet udledes til et nærliggende vandområde uden grundig rensning, eller afledes til nedsivning i græsset og jorden.

Vaskehaller afleder altid spildevandet til rensning på det centrale renseanlæg, og på de nyeste vaskehaller renses og recirkuleres vaskevandet desuden, så vandforbruget per vask reduceres.

Samlino logo
9 ud af 10 kan i gennemsnit spare 3.000 kr. på deres bilforsikring.
Indtast din nummerplade og se din pris på 30 sekunder - gratis!
Jeg kan ikke nummerpladen