Kategorier
Forbrugerstof Nyheder

Guide: Sådan vasker du vinter-skidtet af din bil

Hvis du lige skeler en gang til din bil, er du ikke i tvivl. Den seneste tids sne og salt på vejene har gjort den møgbeskidt, og det er på tide at finde vand og sæbe frem. Men det er absolut ikke ligemeget, hvordan du griber det an.

Af: Esben Skrumsager  / d. 9. marts 2018

Du kender det sikkert. En ren bil ser ikke bare bedre ud. Den kører også bedre. Det føles i hvert fald sådan. Og hvis du ikke kender det, så er det sikkert fordi, det er alt for længe siden, din bil har fået fornøjelsen af en grundig rengøring.

Men det er altså ikke ligemeget, hvordan du får skidtet af bilen. En bilvask i indkørslen leder nemlig tungmetaller og andre miljøskadelige stoffer ud i naturen, og det bliver yderligere forværret, når jorden er frossen, da spildevandet i endnu højere grad ledes andre steder hen end kloakken.

Derfor skal du bruge en bilvask

Hos Miljøstyrelsen lyder anbefalingen, at du vasker din bil i vaskehallen eller på særligt indrettede vaskepladser, hvor spildevandet ikke ledes ud i naturen.

LÆS OGSÅ: Astronomisk afskrivning: Se hvad det koster at køre i tre superbiler

– Vores seneste undersøgelse fra 2004 viser, at vaskevandet som regel indeholder tungmetaller i koncentrationer, der er højere, end hvad man tillader ved udledning til miljøet. Derudover vil vaskevandet indeholde de vaskemidler, der bruges til bilvasken. Endelig viser andre undersøgelser, at vandforbruget ved hjemmevask af biler typisk ligger fem gange højere end i vaskehaller, siger Torsten Duer, civilingeniør hos Miljøstyrelsen.

Mens der er øget risiko for udledning af miljøskadelige stoffer, når du vasker bilen selv, så er moderne vaskehaller til gengæld udstyret med systemer, der genanvender vandet samtidig med, at de renser det på samme måde som i et rensningsanlæg.

Hvad hvis jeg selv vil vaske bilen?

Hvis du er glad for din bil, er det ikke sikkert, du er helt tryg ved at lade de store børster i vaskehallen tage sig af arbejdet.

Vil du hellere selv stå for arbejdet, bør du dog følge de grundlæggende retningslinjer fra Miljøstyrelsen.

– Vask i hånden bør ske på et passende sted med opsamling og afledning af vaskevandet, fx en vaskeplads.
– Brug altid miljømærkede vaskemidler, fx svanemærkede.
-Vask aldrig bilen på områder med nedsivning eller steder med separat regnvandskloak.

LÆS OGSÅ: Stor guide: Sådan køber du en ekstremt billig bil

Det er afgørende, om der er fælleskloakering, hvor man bor, så spildevandet fra bilvasken bliver ledt til et rensningsanlæg, eller der er separat kloakering, som leder spildevandet direkte ud i naturen.

Derfor anbefaler Torsten Duer fra Miljøstyrelsen, at man kontakter kommunen eller sit spildevandsselskab, hvis man er i tvivl.

Kort fortalt: Miljø og bilvask

Den miljømæssige belastning ved bilvask i indkørslen afhænger meget af omstændighederne og de lokale forhold. Det er vigtigt om vaskevandet afledes til fælleskloak og herfra videre til rensningsanlægget, afledes til en separat regnvandskloak, hvor vaskevandet udledes til et nærliggende vandområde uden grundig rensning, eller afledes til nedsivning i græsset og jorden.

Vaskehaller afleder altid spildevandet til rensning på det centrale renseanlæg, og på de nyeste vaskehaller renses og recirkuleres vaskevandet desuden, så vandforbruget per vask reduceres.

Af Esben Skrumsager

Bilnyheder fra ind- og udland samt tests af nye biler med fokus på praktiske egenskaber for familien er Esben Skrumsagers fokusområder.

Med erfaring fra blandt andet Ekstra Bladet, Søndagsavisen og Bil Magasinet er Esben på trods af sine blot 30 år en erfaren herre inden for motorjournalistik.

Esben har en forkærlighed for de tyske bilmærker. Porsche er blandt favoritterne, og privat fragter han familien rundt i en BMW 3-serie fra 2014 (F31). Når vejret tillader det, foretrækker han dog ofte sin motorcykel.