Kategorier
Nyheder

Se kortet: Her er de nye strækninger med øget hastighed

Der er fuld fart på forberedelserne, og snart bliver farten hævet på mere end 180 kilometer motor- og landevej i Danmark. På kortet her i artiklen kan du se, hvor hastigheden ryger i vejret.

Af: Esben Skrumsager  / d. 22. juli 2018

Vejdirektoratet er nu gået i gang med at gøre udvalgte strækninger på de danske landeveje og motorveje klar til højere hastighedsgrænser. Det sker i forlængelse af finanslovsaftalen for 2018, hvor regeringen og Dansk Folkeparti afsatte midler til at hæve hastighedsgrænserne på en trafiksikkerhedsmæssigt forsvarlig måde.

– Vi øger mobiliteten, hvor det er forsvarligt, så folk kan komme hurtigere frem. Det er både til glæde for dem selv og for samfundet, siger transportminister Ole Birk Olesen i en pressemeddelels og fortsætter:

– Jeg tror desuden, at hastigheder, der virker logiske, og som er forsvarlige for trafiksikkerheden, er nemmere at overholde end hastighedsgrænser, der virker ulogiske. Derfor gør vi nu nogle udvalgte veje klar til en højere hastighedsgrænse.

LÆS OGSÅ: Fotovogne: Sådan ved du, om du er blevet fotograferet

Hastighedsgrænserne hæves nu til 90 km/t på 150 kilometer landevej og til 120 km/t på 31 kilometer motorvej.

– Vores undersøgelser har afdækket 17 steder på landevejsnettet og fire motorvejsstrækninger, hvor det er muligt at hæve hastighedsgrænsen, og nu går vi i gang med at forbedre trafiksikkerheden, så strækningerne er klar til de højere hastighedsgrænser, lyder det fra afdelingsleder Ivar Sande hos Vejdirektoratet.

Sådan bliver sikkerheden forbedret

På landevejene bliver der lavet rumleriller både i vejmidten og ved kantlinjen, der bliver bedre plads til cyklisterne, mens der for bilernes vedkommende bliver overhalingsforbud og lavere hastigheder ved større kryds samt opsættelse af autoværn.

Enkelte steder skal der også fjernes beplantning og andre påkørselsfarlige genstande, der står inden for den nye, udvidede sikkerhedszone.

LÆS OGSÅ: Volvo V60: Flere fejl kamuflerer fantastisk familiebil

På motorvejene vil Vejdirektoratet etablere hastighedstavler og rumleriller mod midterrabatten samt opsætte påkørselsdæmpere på eksisterende autoværn og forlænge autoværn, hvor det skønnes nødvendigt.

Enkelte steder skal der også fjernes noget beplantning, der står inden for den nye, udvidede sikkerhedszone.

Den nye hastighedsgrænse på 120 km/t indføres på en række strækninger, som Vejdirektoratet tidligere har vurderet uegnet til den generelle hastighedsgrænse på 130 km/t.

Arbejde påbegyndt: Her er tidshorisonten for højere hastighed

Arbejdet på strækningerne er så småt gået i gang, og det fortsætter henover sommeren. Vejdirektoratet forventer, at hastighedsgrænsen på motorvejene kan hæves til 120 km/t til november i år. Opgraderingerne forventes at være gennemført i 2021.

Den højere hastighedsgrænse på 90 km/t på alle de udvalgte landeveje forventes at være gennemført i 2020.

Her bliver hastighedsgrænsen hævet fra 80 til 90 km/t

Omfartsvej ved Sunds

Skjern – Varde v. Lyne

Korskro – Grindsted v. Årre

Ølholm – Viborg (v. Nr. Snede)

Ølholm – Viborg (v. Engesvang)

Herning – Varde (v. Kibæk)

Aarhus – Viborg

Viborg – Sønderup

Holstebro – Oddesund

Thisted – Vildsund

Thisted – Fjerritslev

Viborg – Herning

Viborg – Skive

Bouet – Aabybro (v. Vadum)

Slagelse Omfartsvej

Hillerød-Frederikssund

Omfartsvej Nykøbing Falster

Her bliver hastighedsgrænsen hævet fra 110 til 120 km/t

E45 Østjyske Motorvej lige syd for Aarhus (6 kilometer)

Aarhus Syd Motorvejen ved motorvejskryds Aarhus Syd/Viby Ringvej (6 kilometer)

E45 Østjyske Motorvej ved Vejle på strækningen fra motorvejskryds Skærup til afkørsel 61B Vejle Syd (7 kilometer)

Holbækmotorvejen fra Holbæk til Torkildstrup rasteplads (12 kilometer)  

Af Esben Skrumsager

Bilnyheder fra ind- og udland samt tests af nye biler med fokus på praktiske egenskaber for familien er Esben Skrumsagers fokusområder.

Med erfaring fra blandt andet Ekstra Bladet, Søndagsavisen og Bil Magasinet er Esben på trods af sine blot 30 år en erfaren herre inden for motorjournalistik.

Esben har en forkærlighed for de tyske bilmærker. Porsche er blandt favoritterne, og privat fragter han familien rundt i en BMW 3-serie fra 2014 (F31). Når vejret tillader det, foretrækker han dog ofte sin motorcykel.