Ny el-crossover: MGS5 klar mod Renault Scenic E-Tech og Skoda Elroq
Bilbasen har allerede afsløret designet på efterfølgeren til Danmarks billigste elbil, MG ZS EV. Nu kommer der også langt flere fakta på bordet for afløseren, som hedder MGS5.
Tekst og foto: Esben Skrumsager / Sted: Barcelona / d. 22. juni 2018
Opdatering: Efter publiceringen af denne anmeldelse har den danske Volvo-importør gjort opmærksom på, at selvom produktionen af den nye V60 begyndte flere uger forinden testen i Barcelona, var der stillet en præ-produktionsmodel til rådighed, hvorfor der kan forventes enkelte fejl og/eller mangler på bilen.
Jeg sætter mig til rette i førersædet på lufthavnens parkeringsplads. Jeg elsker det naturlige lysindfald fra panorama-taget, så jeg kører betrækket tilbage. Eller, jeg trykker på knappen, men der sker ingenting. Jeg trykker væsentligt hårdere på knappen. Der sker stadig ingenting. Så hverken betrækket eller selve panorama-glastaget virker.
Nå, det er forhåbentlig bare en lille detalje.
Vi triller ud på motorvejen. Da jeg kaster blikket ned på speedometeret, ser jeg, at der i instrumentbrættet er en lampe, der blinker. Der er tilsyneladende en alvorlig airbag-fejl, så bilen beder mig om at køre til service med det samme. Men nu er jeg altså taget til Spanien for at testkøre den her bil, så den blinkende lampe har omtrent lige så stor effekt som en opfordring til Kim Larsen om at stoppe med at ryge. Så jeg satser på, de resterende sikkerhedsfunktioner i den svenske slæde nok skal tage vare på mig, selvom airbaggen muligvis er ude af drift.
Ude på motorvejen slår jeg indledningsvist den adaptive fartpilot til, som sørger for at tilpasse hastigheden til de andre biler. Det fungerer glimrende. Som det efterhånden har gjort i flere år hos den svenske bilproducent, der var blandt de første med teknologien. Jeg trykker på knappen, der aktiverer den såkaldte Pilot Assist. Her hjælper systemet også med at holde bilen på rette kurs inden for de hvide striber.
LÆS OGSÅ: Den nye Volvo XC40 kåret til Årets Bil i Europa 2018
Men der går ikke mange minutter, før bilen uden varsel krydser en fuldt optrukket hvid stribe. Nu stopper det. Hvad fanden sker der, Volvo?
Det er meget muligt, at jeg har været udsat for nogle enkeltstående tilfælde i en enkelt bil. Men det er godt nok uheldigt, at det lige er den bil, svenskerne har udvalgt som repræsentant for den nye generation af V60, så det er den, jeg skal forholde mig til.
Vi dropper den planlagte testrute nordvest for Barcelona og kører direkte til ende-destinationen, hvor et hold Volvo-medarbejdere står klar.
LÆS OGSÅ: Se listen: Audi, Volvo og Jaguar blandt de mindst pålidelige biler
Den fejlfyldte stationcar bliver sendt i skammekrogen, og jeg begiver mig i stedet ud på de spanske landeveje i en diesel-udgave af V60’eren. Den oplevelse har jeg opsummeret med et par spørgsmål herunder.
KOMFORTABELT. Den er – som sine søskende i modelrækken – en behagelig køreoplevelse, og i Volvo V60 er det ellers udskældte styretøj heldigvis blevet en anelse skarpere og mere responsivt. Vejgrebet er godt, og i det hele taget er V60’eren en mærkbart bedre køreoplevelse end de større modeller. Volvo V60 er entydigt den mest velkørende model fra den svenske bilproducent.
LÆS OGSÅ: Stærekasser på plads: Her skal de fange fartsyndere
Dieselmotoren har med sine 190 hestekræfter rigeligt med overskud til almindelig frisk kørsel. Lyden fra de fire cylindre opfordrer dog til økonomisk kørsel, for ved højere omdrejninger minder lyden om en centrifugerende vaskemaskine proppet med Lego-klodser.
LÆKKER. Selv i laveste udstyrsniveau er der en god premium-følelse bag rattet – blandt andet takket være den store lodrette skærm i midterkonsollen og det digitale display, som udgør et velfungerende infotainment-system.
Pladsforholdeneer desuden meget imponerende, og uden at kunne sammenligne direkte bliver både BMW 3-serie, Mercedes C-Klasse og Audi A4 formodentlig sat til vægs, når det kommer til pladsen på bagsædet. Der var i hvert fald meget trængt, da redaktionen tidligere i år blandt andet testede pladsen på bagsædet i de tre populære firmabiler…
JA. Priserne begynder ved 511.980 for en 190-hestes diesel med manuelt gear. Det er ikke bedre end konkurrenterne, men det er heller ikke markant dyrere, og dermed er Volvo V60 et godt alternativ til kunder i premium-segmentet, som ikke gider have en bil magen til naboens.
LÆS OGSÅ: Ugens fund: Voldsom Volvo V60 Polestar
Beskatningsgrundlaget for Volvo V60 begynder ved 385.000, mens privatleasing koster 4.995 om måneden med en førstegangsydelse på 35.000 kroner. Både til erhvervs- og privatleasing er bilen som udgangspunkt udstyret med automatgear.
DESIGNET OG PLADSEN. Bilen har fået de bedste elementer fra sine søskende, og samtidig er de nye linjer og mere kantede design en tiltrængt forbedring i forhold til den udgående version af Volvo V60. Er det mon både den smukkeste og mest rummelige model? Det må en senere gruppetest på dansk jord afgøre.
MOTOREN. Volvo har med kineserne ved roret lavet nogle hårde prioriteringer for at overleve som bilproducent. En af dem er at skrotte alt over fire cylindre. Det er forståeligt, men ikke desto mindre er det ærgerligt at lydkulissen halter så gevaldigt, når man bruger mindst en halv million kroner på en ny bil.
Én ting er, at jeg personligt oplever en stribe fejl på testbilen, som ifølge en efterfølgende melding fra Volvo skyldtes en manglende software-opdatering. Noget andet er, at Volvo i en dugfrisk undersøgelse blandt mere end 75.000 amerikanske bilejere ligger skræmmende lavt på pålidelighed. Faktisk er der kun to bilmærker, der klarer sig ringere i USA end den svenske bilproducent (du kan se listen her).
Og i det perspektiv er det svært at anbefale nogen at købe den bil. Altså at bruge egne penge og binde dem i bilen. For hvis hverken min eller adskillige amerikaneres oplevelser med manglende kvalitet viser sig at være enlige svaler, kan det på sigt gå ud over gensalgsprisen på bilen.
Så er Volvo V60 et stærkt alternativ til de klassiske firmabiler? Entydigt!
Er den oplagt til familien, der gerne vil have komfort, rummelighed og lækkert design på en relativt konkurrencedygtig privatleasing-aftale? Også i den grad!
Men hold dig til leasing, så du ikke selv skal smide spareskillingerne på disken hos den lokale forhandler. For hvis Volvo ikke får rettet op på pålideligheden, kan en usædvanligt stor del af dem risikere at være røget med værditabet om nogle år.
Bilbasen var inviteret til præsentationen af Volvo V60 i Barcelona af Volvo.
Bilbasen har allerede afsløret designet på efterfølgeren til Danmarks billigste elbil, MG ZS EV. Nu kommer der også langt flere fakta på bordet for afløseren, som hedder MGS5.
Den nye Kia EV3 med 604 kilometer rækkevidde og Prestige-udstyr til spotpris på privatleasing: 1.495 kr. om måneden i 36 måneder. Man skal bare være klar til høj engangsydelse.
Hvert år findes Årets Bil i Danmark og Årets Brugtbil – og i samme genre kåres Årets Varebil. I 2025-kåringen er et meget varieret felt kogt ned til fem modeller.
XPeng G6 har kun været på markedet i Danmark siden august, men nu er den model forældet. I Kina har XPeng præsenteret en G6 med hurtigere opladning, designændringer og mere lækkert interiør.
Den nye udgave af Lexus’ luksus-SUV har fedt design, tonsvis af udstyr og en attraktiv pris. Men affjedringen og drivlinjen i plug-in hybriden hænger ikke sammen.
Elbiler er kommet for at blive! Det vælter ind med nye modeller på markedet i Danmark, og vi har lavet en liste med alle elbiler i Danmark i 2025 – inklusive priser og rækkevidde på de forskellige modeller.