Nyheder

Livsfarlig airbagfejl: 3.600 danske biler tilbagekaldes

Af i Nyheder
En alvorlig airbagfejl får nu Honda til at tilbagekalde biler på verdensplan. Fejlen har allerede kostet menneskeliv og adskillige tilskadekomster i Asien og USA. 3.600 danske Honda-ejere må derfor nu aflægge deres nærmeste Honda-værksted et visit.

Af: Simon Hallenslev / d. 28. marts 2019

Den japanske airbagproducent Takata har anerkendt fejl på flere millioner af biler på verdensplan. Det har fået Honda Danmark til at tilbagekalde hele 3.600 danske biler.

Selvom ingen endnu ikke er kommet til skade i Europa, har fejlen kostet 23 menneskeliv i Asien og USA, hvorfor Honda kategoriserer problemet som en hastesag.

LÆS OGSÅ | Brandfare: Nu bliver 700.000 biler fra VW kaldt tilbage

Honda Danmark beroliger de danske bilejere med, at fejlen kun er aktuel, hvis bilens airbags udløses.

– Bilejerne kan godt føle sig trygge i at køre i Hondaen, indtil airbaggen er udskiftet, fortæller servicespecialist hos Honda Kim Steen-Hansen til tv2.dk.

Honda tilbagekalder biler

Airbagpatron kan have for højt tryk

Honda skriver på deres hjemmeside, at fejlen ligger i en airbagpatron, der kan have for højt tryk.

Når airbaggen udløses, sker det med for stor kraft, hvilket springer et metalhus i udløsningsenheden, og som dermed sender metalstykker og -splinter ud i kabinen. Metalstykker, der med høj fart kan ramme alle i bilen.

LÆS OGSÅ | Ny sag om brandfare: Mere end 1 million biler tilbagekaldes

Honda Danmark har via stelnumre fundet frem til de berørte danske biler, og har kontaktet ejerne pr. brev gennem Skat.

Hvis du er en af de berørte Honda-ejere, skal du kontakte dit nærmeste Honda-værksted og bestille en tid til udskiftning af den fejlramte patron. Udskiftningen er uden beregning og anslås til at tage omkring en time.

Største japanske konkursbegæring nogensinde

Airbag-problemet har de foregående år ikke kun begrænset sig til biler af mærket Honda.

Tidligere har mærker som Toyota, Fiat, BMW og Subaru også været nødt til at tilbagekalde biler i massevis.

Efter de første tilbagekaldelser begyndte i 2014, faldt Takatas aktie på det japanske aktiemarked hurtigt med 95 procent. Takata-aktien blev derfor pillet helt af markedet i juli 2017.

LÆS OGSÅ | Har Tesla kurs mod kollaps eller succes?

Fejlen har helt naturligt også betydet flere søgsmål fra bilindustrien mod Takata. Søgsmål, der efter sigende har sneget sig op over 65 milliarder danske kroner.

Aktiekollaps og søgsmål betød ultimativt, at Takata i 2017 måtte begære sig konkurs, og det udgjorde dermed den største japanske konkurs nogensinde.

Honda tilbagekalder biler
Simon - billede
Om forfatteren

Simon Hallenslev

Artikler om gamle såvel som nye biler, de seneste nyheder til bilentusiaster og afsendelse af Bilbasens nyhedsbrev er det, som Simon i det daglige roder med. På Bilbasen kombinerer han sin viden om ting som SEO og klik-rater fra CBS med den brændende passion for biler.