Kategorier
Elektrisk Nyheder

Honda og Sony sammen om elbiler

De to japanske virksomheder går sammen om fælles udvikling af elbiler. De første biler fra den nydannede virksomhed kommer på gaden i 2025.

TEKST Morten B. Bek FOTO PR

Den japanske elektronikgigant Sony har i en årrække arbejdet på elbiler, og mens firmaet tidligere har vist konceptbilerne Vision-S og Vision-S 02, er konceptbiler tæt på at være en gratis omgang: Ser man bort fra skallen, altså karrosseriet og designet af det, kræver en konceptbil, ikke det store.

Tidligere i år kastede Sony håndklædet i ringen. Japanerne vil ikke producere egne elbiler. Virksomheden søgte i stedet en samarbejdspartner, og Honda kom hurtigt på banen.

LÆS OGSÅ | I dag åbner Tesla-ladere i Danmark for alle

De to japanske virksomheder går sammen i en joint venture, et selskab hvor Honda og Sony hver står for 50 procent af investeringen i selskabet. Sony Honda Mobility Inc. bliver etableret som ny virksomhed inden udgangen af 2022.

Konceptbilen Vision-S 02 er meget lig Tesla Model Y. En crossover med plads til op til syv personer. Men om Sonys to konceptbiler skal bruges i det nye samarbejde med Honda er for tidligt at sige.

Biler på gaden i 2025

Den nye virksomhed sender sine første nye elbiler på gaden allerede i 2025, og mens Sony allerede har et design fra sine konceptbiler, er det ikke ensbetydende med, at de kommende biler kommer med det design. Det er heller ikke oplagt, om elbilerne skal sælges under Honda-navnet.

Arbejdstitlen for bilerne er “high-value-added electric vehicles” – elbiler som giver høj værdi for pengene.

LÆS OGSÅ | VW ID.3 og ID Buzz på vej som GTX med 299 hk

I en fælles pressemeddelelse afslører Honda-Sony-virksomheden kun få detaljer. Virksomheden vil kombinere Hondas erfaring med bilproduktion (sikkerhed, produktion, eftersalg) med Sonys erfaring med sensorer, telekommunikation, underholdningsteknologier. Honda-Sony skal ikke kun producere elbiler, men også levere mobilitetsservices.

Honda samarbejder ikke kun med Sony om elbiler. Japanerne har en aftale med General Motors om brug af den amerikanske virksomheds nye Ultium-platform og udvikling af yderligere nye platforme. Det vil derfor give mening, at Honda-Sony-bilerne vil danne grundlag for et nyt bilmærke.

Af Morten Bek

Som uddannet journalist og med biler som en af de helt store interesser er Morten opvokset på flere af de helt store bilmedier — Bilmagasinet, Berlingske og Auto Bild.

Morten har også tidligere investeret sin tid i sit eget projekt, Biler.nu.

Morten elsker “almindelige” biler. Han vil meget gerne sidde bag rattet af en ny AMG, men han brænder lige så meget for at teste den seneste nye Seat Leon eller Peugeot 208.

Hos Bilbasen bruger han sin viden, analyseevner og sunde fornuft som nyhedsskribent, videojournalist og biltester.