september 6, 2023

Hvad gør jeg med min leasingaftale, hvis mit kørselsbehov ændrer sig?

Bliv klogere på, hvordan du kan komme videre med din leasingaftale, hvis du pludselig har brug for at køre mere end forventet. 

AF: Bilbasen Blog

 I dette blogindlæg kan du læse om:

  • Om du kan ændre din leasingaftale
  • Hvilke faktorer du skal være opmærksom på
  • Om du bør ændre aftalen eller betale for overkørte kilometer

Når det kommer til leasingaftaler, kan ændringer i dit kørselsbehov skabe udfordringer. 

Måske har du skiftet bopæl eller arbejdsplads, og det aftalte antal kilometer i din leasingaftale passer ikke længere til din livssituation. Selvom det kan virke besværligt at ændre vilkårene i en leasingaftale, er det ikke umuligt. 

I denne artikel kan du blive klogere på dine forskellige muligheder for at ændre antallet af kilometer i en leasingaftale, og hvordan du bedst kan håndtere ændringer i dine kørselsbehov.

Leasingaftalens betingelser

Ønsker du at opjustere dit kørselsbehov, skal du først og fremmest starte med at gennemgå din leasingaftale og de betingelser, der gælder for kilometertal og eventuelle ændringer af aftalen.

Det kan variere ganske meget, hvordan leasingaftaler er skruet sammen på dette punkt. Nogle leasingaftaler giver mulighed for at ændre kilometertallet mod en ekstra betaling, mens andre overhovedet ikke tillader ændringer. 

En tredje mulighed er leasingaftaler, hvor du kan køre overkørte kilometer til den pris, der er aftalt i leasingaftalen. Det er i sagens natur en praktisk løsning, når man har brug for at køre lidt ekstra, og det kan således være en aftale, man bør opsøge, når man vil privatlease en bil. Især hvis man er lidt i tvivl om, hvad fremtiden bringer. 

Med andre ord: det afhænger af aftalen. Når du kender betingelserne, kan du vurdere, om det er mest økonomisk fordelagtigt at ændre aftalen eller betale for overkørte kilometer.

Forventede overkørte kilometer

Du skal også tage dig tid til at estimere det forventede antal overkørte kilometer i leasingperioden.

Ved at have en idé om det forventede antal kilometer kan du sammenligne det med den pris, du skal betale for overkørte kilometer ifølge leasingaftalen. Det giver dig en indikation af, hvor meget det vil koste at betale for overkørte kilometer i forhold til at ændre leasingaftalen.

Hvis leasingfirmaet tillader ændringer af aftalen, skal du undersøge, hvilke omkostninger der er forbundet med disse ændringer. 

Dette kan omfatte gebyrer, øgede månedlige betalinger eller andre administrative omkostninger. Sammenlign disse omkostninger med de forventede omkostninger ved at betale for overkørte kilometer for at se, hvilken mulighed der er billigst på lang sigt.

Sammenligning af omkostninger

Sammenlign de samlede omkostninger ved at ændre leasingaftalen med omkostningerne ved at betale for overkørte kilometer. 

Tag hensyn til eventuelle gebyrer, ændringer i de månedlige betalinger og det forventede antal overkørte kilometer. Vurder, hvilken mulighed der vil være mest økonomisk fordelagtig for dig i længden.

Konklusion: Sådan skal du gøre, hvis dit kørselsbehov ændrer sig

Helt overordnet må man sige, at det netop i det her scenarie, hvor du har brug for at ændre dit kørselsbehov, at den største problemstilling ved leasing. Privatleasing kan nemlig være ret ufleksibelt, og derfor må du forvente en vis mængde ‘bøvl’, hvis du vil skrue op eller ned for antallet af kilometer.

Der kan være alle mulige omstændigheder, som komplicerer dine muligheder. Mange leasingselskaber opererer eksempelvis med vilkår som, at du kun kan ændre aftalen én gang, eller at du skal have gennemført halvdelen af leasingaftalen, før du kan ændre vilkårene. Der kan også være regler for, hvor sent i forløbet du må ændre i aftalen. Flere steder kan du eksempelvis ikke ændre noget i løbet af aftalens sidste seks måneder.

Hvis du overvejer at lease, bør du helt klart tage en grundig snak med dig selv om, hvorvidt det kunne ske, at du får brug for at ændre leasingaftalen. Hvis det kan komme på tale, bør du prioritere at finde en leasingpartner, som giver favorable vilkår, hvis du en dag har brug for at skalere op på antal kilometer. 

Der er eksempelvis leasingpartnere på markedet, som opererer med at overkørte kilometer takseres til den samme kilometersats, der gælder for leasingaftalen. I den slags situationer er det nemt nok at skrue op for dit antal kilometer uden de store økonomiske konsekvenser.

9 ud af 10 kan spare i gennemsnit 3.000 kr. på deres bilforsikring. Indtast din nummerplade og se din pris på 30 sekunder - gratis!
Jeg kan ikke nummerpladen
Leveret af Samlino logo
Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Bilbasen Blog

Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS