september 22, 2023

Hvad koster det at have bil?

Få et overblik over, hvilke udgifter du bør have med i regnestykket, når du skal vurdere, hvad en bil koster at eje, og hvordan du kan reducere udgifterne.

AF: Bilbasen Blog

I dette blogindlæg kan du læse om:

  • Totaløkonomien for en benzinbil til 300.000 kr. ligger i 2023 på 4,18 kr./km og inkluderer alt fra ejerafgift og forsikringer til brændstofforbrug, vedligeholdelse og bilens værditab.
  • Mange af de tunge udgifter hænger sammen med valget af bil, og den generelle regel er, at jo grønnere bilen er, jo lavere er udgifterne til den.
  • Nogle af de billigste biler at eje foruden elbiler, kommer fra producenter som Toyota, Honda, Ford, Mazda og Hyundai.

Er det tid til at skifte den gamle bunke skrot ud med en ny bil, er det værd at kigge på mere end blot, hvad en ny bil koster at anskaffe. Der er nemlig relativt store udgifter forbundet med det at have en bil, og mange af dem påvirkes af, hvilken bil du køber.

I denne artikel ser vi derfor på, hvilke udgifter du bør have med i beregningen af, hvad en bil koster at eje, og hvad du kan gøre for at reducere udgifterne.

En samlet beregning af, hvad det koster at have bil

Der er mange parametre, der påvirker, hvad en bil koster at have. Beregningerne viser, at den samlede udgift pr kørt km i en benzinbil ligger på 4,18 kr./km, og det er i øvrigt samme pris for en hybridbil.

En elbil koster til gengæld lidt mindre, nemlig 3,83 kr./km, og går du således efter at købe den billigste bil at eje, vil en elbil være billigst i drift.

Hvis du gerne vil finde et mere konkret beløb, der gælder for din hverdag, dit kørselsbehov og de biler, du overvejer at købe, skal du kende svarene til følgende spørgsmål:

  1. Hvad koster afgifterne?
  2. Hvad koster en bilforsikring?
  3. Hvad betyder brændstoføkonomien ?
  4. Hvad koster vedligeholdelse af bilen?
  5. Hvor meget falder bilens værdi?
  6. Hvilke biler er billigst i drift?
  7. Hvad koster et billån til din nye bil?

Disse punkter kan du også benytte til at undersøge, hvilke biler der er de mest økonomiske, men det vender vi tilbage til.

Først skal det handle om afgifter, nærmere bestemt grøn ejerafgift.

Hvad koster afgifterne?

Alle bilejere betaler grøn ejerafgift. Afgiften betales to gange om året, og det konkrete beløb afhænger af hvilken type bil, der er tale om, hvilket drivmiddel den kører på, hvor god brændstoføkonomien er, og hvornår den første gang er indregistreret. 

Grøn ejerafgift er steget en smule i 2023 som følge af aftalen om grøn omstilling på vejtransportområdet fra 2020.

Som eksempel ville en benzinbil, som er indregistreret i 2018 og går 19 km/l, koste dig 920 kr. i grøn ejerafgift i 2022, men i 2023 koster den 980 kr. halvårligt.

Undersøgelse forsikringspriser

Hvad koster en bilforsikring?

Bilforsikring er en af de største udgifter ved at eje en bil. Forsikringsomkostninger afhænger af en række faktorer, herunder bilens mærke og model, din alder og køn, din kørselshistorik og din bopæl. 

Jo højere risiko du udgør, jo højere vil din bilforsikringspræmie være. For at spare penge på din bilforsikring kan du overveje at øge din selvrisiko eller undersøge forskellige forsikringsselskaber for at finde det bedste tilbud.

Den gennemsnitlige pris for en bilforsikring ligger, ifølge Købstædernes Forsikring, på mellem 2.853 og 3.143 kr. om året, altså mellem ca. 238 og 262 kr. om måneden.

Hvad betyder brændstoføkonomien?

Brændstoføkonomien er én af de faktorer, som har størst indflydelse på, hvad din bil koster i drift. Jo mere brændstof bilen bruger, jo højere vil dine omkostninger til brændstof være, og jo mere miljøbelastning vil den også have. Dette spiller også ind på den grønne ejerafgift.

Du kan finde biler med god brændstoføkonomi ved at holde øje med, hvor langt de kører pr. liter, altså km/l. Jo højere km/l, jo mere brændstoføkonomisk er bilen. Hybrid- og elbiler er også gode valg, da hybridbiler bruger mindre brændstof og elbiler strøm, som er billigere.

For at reducere dit brændstofforbrug kan du overveje at køre på en mere brændstoføkonomisk måde, som f.eks. at undgå unødvendige accelerationer og opretholde en jævn hastighed. Det kan også hjælpe at holde bilen velholdt, da dette betyder, bilen kører mere effektivt og derfor bruger mindre brændstof.

Benzinpumpe

Hvad koster vedligeholdelse af bilen?

Bilvedligeholdelse er en anden stor udgift ved at eje en bil, og det er en udgift som stiger i takt med, at bilen bliver brugt. Gennemsnitlige årlige vedligeholdelsesomkostninger afhænger af bilens mærke og model, alder og kørselshistorik. 

Generelt kan du forvente at bruge omkring 4-5% af bilens værdi på vedligeholdelse hvert år. Men du kan spare penge på vedligeholdelse ved at foretage regelmæssig service, som f.eks. olieskift, bremsekontrol og dækrotation, for at undgå større reparationer senere. Det er også vigtigt at følge bilens serviceplan og at bruge kvalitetsreservedele og -væsker. 

Du kan også spare penge ved at foretage vedligeholdelsesopgaver selv, som f.eks. at skifte tændrør eller luftfilter. Endelig kan du overveje at købe en bil med en pålidelig historik og en god garanti for at reducere dine vedligeholdelsesomkostninger.

Hvor meget falder bilens værdi?

Én af de måske mere oversete omkostninger ved at have bil er værditabet, som sker på en bil over tid, når den bruges og slides på. 

Bilen vil typisk miste mest værdi i de første år efter købet, og derefter vil værditabet være mere jævnt over bilens levetid.

Bilens mærke og model, alder og kørselshistorik påvirker værditabet. Overordnet kan du regne med et værditab på omkring 10 pct. pr. år, hvis din bil er eftertragtet og lidt mere, hvis bilmærket eller modellen ikke er i så høj kurs. 

Du kan altså reducere værditabet ved at vælge en bil med en god historik og en høj restværdi, som typisk er biler af høj kvalitet og popularitet. 

Derudover bør du holde bilen i god stand ved at undgå skader og reparationer, som kan mindske dens værdi, samt sørge for regelmæssig vedligeholdelse og rengøring.

Hvilke biler er billigst i drift?

Generelt set er mindre biler med lavere motorkraft og bedre brændstoføkonomi billigere at eje og køre. 

Nogle af de mest populære biler, der er kendt for deres lave omkostninger, er Toyota Yaris og Corolla, Renault Clio, Fiat 500 og Citroën C1

For at finde de billigste biler kan du tage højde for faktorer som brændstoføkonomi, vedligeholdelsesomkostninger og forsikringspræmier. 

Det kan også være en god idé at undersøge biler, der har vundet priser for deres omkostningseffektivitet og kvalitet. 

Du kan også overveje at købe en brugt bil, da disse ofte er billigere og kan give dig mere værdi for pengene, så længe de er i god stand og har haft regelmæssig vedligeholdelse.

Hvad koster et billån til din nye bil?

De fleste af os kommer nok ikke udenom, at skulle have lidt hjælp til at betale for en bil. Især hvis der er tale om en ny bil. Udgiften til et billån er dybt afhængig af især, hvad bilen koster og hvad du selv har sparet op til at købe bil for; din udbetaling. 

Det er nemlig sådan, at hvis du selv kan betale min. 20 pct. af bilens pris, kan du købe bilen på købekontrakt, hvor låneudbyderen optager pant i bilen som sikkerhed. Det giver en markant bedre rente på lånet, og sænker derved udgiften.

Overvejer du at købe ny bil, er det en rigtig god idé at indhente tilbud fra nogle forskellige låneudbydere og sammenligne dem. Sørg i den forbindelse for at lånebeløb og løbetid er identiske i de forskellige tilbud, da det gør det nemmere at sammenligne tilbuddene. Du kan bruge ÅOP, årlige omkostninger i procent, til hurtigt at danne dig et indtryk af, hvilket tilbud, der er det bedste.

Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Bilbasen Blog

Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS