Kategorier
Elektrisk

Hvilke kørebehov passer elbiler til?

Drømmer du om at køre på grøn energi, men du er samtidig i tvivl, om hvilke kørebehov elbiler passer til? Læs med her og få svar på om din hverdag kan hænge sammen med en bil, der kører på strøm.

Af: Bilbasen Blog / d. 4. juni 2021

Rækkevidde bliver som regel omtalt som elbilers akilleshæl.

Der er da også noget om snakken: Elbilerne med størst rækkevidde kan køre omkring 500 kilometer på en opladning, men så skal du til gengæld betale for en af de allerdyreste modeller på markedet. Det vil sige en elbil til omkring 500.000 kroner eller derover. Til sammenligning kan en brugt Ford Ka til 50.000 kroner køre nogenlunde samme distance på fuld tank.

Heldigvis for elbilerne findes der mange typer bilister og kørebehov. Det handler ikke kun om rækkevidde, når danskerne køber biler. I denne artikel skal vi se nærmere på, hvilke kørebehov elbiler passer til.

LÆS OGSÅ | Er rækkevidde en udfordring for elbiler?

Hvilke kørebehov passer elbiler til?

De fleste elbiler passer bedst til et dagligt kørebehov på 50-100 kilometer.

Mindre end 50 kilometer er selvfølgelig heller ikke noget problem. De fleste elbiler kører over 200 kilometer på en opladning, og for de nyeste modeller er en rækkevidde på 200 kilometer faktisk i den lave ende.

Tal fra Danmarks Statistik viser, at ni ud af ti danske pendlere kører under 100 kilometer om dagen. Du kan altså fint pendle med en elbil uden at skulle bekymre dig om daglige opladninger.

De fleste nyere elbiler har en rækkevidde på minimum 212 kilometer. Det viser en opgørelse foretaget af Autobest, som er en sammenslutning af motorjournalister fra hele Europa.

Hvis du kører over 100 kilometer om dagen, kan elbiler med en rækkevidde omkring de 200 kilometer begynde at blive et problem. Det er nødvendigt med en buffer mellem dit daglige kørebehov og elbilens maksimale rækkevidde. Hvis bilens rækkevidde tvinger dig til at køre den helt lige vej til og fra arbejde hver dag – og aldrig mere end det – kan tilværelsen som elbilist godt blive en anelse klaustrofobisk.

Men igen, det er primært, hvis vi tager udgangspunkt i elbiler med en rækkevidde i den lavere ende af skalaen. Har du eksempelvis et dagligt kørebehov på 150 kilometer, kan du sagtens vælge en elbil, men det skal ikke være en af modellerne med mindst rækkevidde.

Hvilke kørebehov passer elbiler ikke til?

Har du flere dage om ugen behov for at køre over 200 kilometer, skal du være opmærksom på, om din elbil har tilstrækkelig rækkevidde. Hvis du køber en af de største elbiler, får du rækkevidde på over 500 kilometer. Hvis du køber en almindelig elbil med rækkevidde omkring 200-300 kilometer, kan daglige køreture på over 200 kilometer godt blive et problem.

I øvrigt er det vigtigt, at du som elbilsejer har let adgang til en ladestander i din hverdag. Eksempelvis på din bopæl eller tæt på din bopæl. Uanset om du kører 50, 100 eller 200 kilometer om dagen, har du brug for at kunne lade din elbil op. Minimum 1-2 gange om ugen.

Der findes i udgangspunktet tre udbredte og populære ladeløsninger, du kan vælge mellem:

  • Opladning med abonnement
  • Leasing af ladeboks
  • Køb af ladeboks

Du kan læse mere om, hvor meget strøm en elbil bruger, her.