juni 13, 2023

Hvordan tjekker jeg en brugt bil for skjulte skader?

Skjulte skader er af natur svære at spotte, fordi de er, ja, skjulte. Men der er en række tegn, du kan tjekke ved den brugte bil, som øger sandsynligheden for at finde de skjulte fejl.

Af: Bilbasen Blog

I denne artikel kan du læse om:

  • Hvordan du tjekker en brugt bil for skjulte skader
  • Hvorfor det er vigtigt at gennemgå den brugte bil grundigt
  • Hvad du konkret skal se efter, når du gennemgår bilen

Når du køber en brugt bil, er det vigtigt at tjekke for eventuelle skader, som kan påvirke bilens ydeevne og sikkerhed. Nogle skader kan man se med det blotte øje, mens andre er mere skjulte. 

Men hvordan tjekker du så en brugt bil for skjulte skader?

Det kan du læse mere om i denne artikel.

Hvordan tjekker jeg den brugte bil for skjulte skader?

Det kan være en god ide at få en professionel mekaniker til at gennemgå bilen og foretage en grundig undersøgelse. Du kan f.eks. få foretaget en brugtbilsattest. Det koster penge, men det kan være godt givet ud. 

En brugtbilsattest er en frivillig rapport, som laves på baggrund af en test af den brugte bil. Har bilen ikke en brugtbilsattest, kan du lade handlen være betinget af, at der laves en sådan attest, og at den ikke viser væsentlige fejl, eller at forhandleren bringer bilen i orden, så den svarer til det lovede.

Men inden du kommer så langt, er der faktisk nogle ting, du selv kan gøre for at tjekke den brugte bil for skjulte skader.

Tjek karosseri og udvendig stand

En af de vigtigste ting er at tjekke bilens karosseri og udvendige stand.

  • Tjek for buler, ridser og rust. Det kan være tegn på tidligere skader eller skjult rust. 
  • Tjek under biler for oliepletter eller lignende. Det kan være tegn på, at noget vigtigt er utæt.
  • Tjek om alle døre og klapper kan åbnes og lukkes uden besvær. Hvis der er problemer, kan det tyde på en tidligere skade.

Hvis der er nogen skader, skal du sørge for, at de bliver repareret eller sørge for, at bilens pris som minimum reflekterer dens stand.

Tjek dækkenes tilstand

Det er vigtigt at tjekke dækkenes tilstand, fordi slidte eller skadede dæk kan påvirke bilens vejgreb og sikkerhed.

  • Tjek om dækkenes mønster er jævnt slidt. Ujævnt slid kan indikere problemer andre steder f.eks. at støddæmperne er slidte.

Hvis du oplever ujævne slidpletter eller slidte steder på dækkene, skal du sørge for, at det bliver efterset, inden du køber den brugte bil.

Tjek motoren og gearkassen

Endelig er det også vigtigt at kontrollere bilens motor og gearkasse, fordi der her kan gemme sig ubehagelige overraskelser.

  • Tjek om bilen starter og kører. Vær opmærksom på eventuelle mislyde eller rystelser fra bilen, da det kan indikere problemer med motor eller gearkasse.
  • Tjek olieniveauet, kvaliteten af olien, bremsevæsken og mængde af kølervækske. Problemer med dette kan være tegn på store og dyre defekter i motoren.

Støder du på nogle af disse ting, når du gennemgår bilen, skal du få den gennemgået grundigt, og sørge for at udbedre eventuelle skader, inden du skriver under.

Hvad er fordelen ved at gennemgå bilen for skjulte skader?

Ved at udføre disse grundige undersøgelser kan du minimere risikoen for at købe en brugt bil med skjulte skader. 

Men husk, at det altid er bedst at få en professionel mekaniker til at undersøge bilen, før du køber den, for at sikre, at den er i god stand.

9 ud af 10 kan i gennemsnit spare 3.000 kr. på deres bilforsikring. Indtast din nummerplade og se din pris på 30 sekunder - gratis!
Jeg kan ikke nummerpladen
Leveret af Samlino logo
Del artikel:

Andre fandt dette interessant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Bilbasen Blog

Bilbasen logo
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS