Mekaniker
august 19, 2019

Hvornår skal min bil til syn?

Regelmæssigt bilsyn er lovkrav i Danmark og EU, men hvornår skal din bil egentlig synes første gang? Og hvor ofte skal bilen synes? Vi guider dig, så du undgår overraskelser og dyre bøder.

Af: Jacob Dalby / d. 19. august 2019

Bilsyn kommer sjældent belejligt og udsigten til dyre reparationer kan virke uoverskueligt. Regelmæssigt bilsyn er dog både med til at øge sikkerheden og mindske miljøbelastningen fra de mange millioner af biler på de danske veje.

Hvornår skal min bil synes?

Datoen for det næste bilsyn afhænger som hovedregel af bilens alder. Har du købt en helt ny bil skal den synes første gang efter fire år fra bilens registreringsdato. Herefter går der to år imellem hvert bilsyn. Er bilen til gengæld over 35 år, og registreret til veterankørsel, kan du nøjes med at køre til synshallen hvert ottende år.

LÆS OGSÅ | Inden du køber bil: 7 tegn på et dårligt brugtkøb

Indkaldelsen til bilsyn sker helt automatisk i din e-boks otte uger inden tidsfristen, men du skal selv sørge for at booke tid hos en autoriseret synshal inden fristen udløber. Hvis ikke modtager du først en bøde på 2.000 kr. og hvis dén ikke bliver betalt, overgår bøden fra færdselsstyrelsen til politiet.

Hvad koster et bilsyn?

De danske synshaller fastsætter selv sine priserne og der kan være ret stor forskel. Alt efter hvilken synshal, og ikke mindst hvor i landet, kan prisen variere mellem 300 og 650 kr.

Som tommelfingerregel er priserne lavest i storbyerne og højest på landet. Det kan godt betale sig at undersøge priserne, inden du booker tid til det næste bilsyn.

Findes der andre former for syn af bil?

Bliver din bil ikke godkendt i første omgang bliver den indkaldt til omsyn. I så fald får du en frist på 33 dage til at få udbedret fejlene og møde op til nyt bilsyn. Politiet har også mulighed for at sende din bil til syn, hvis de mener, at den ikke lever op til de gældende lovkrav.

LÆS OGSÅ | 5 gode råd: Sådan sænker du udgifterne til din bil

Det eneste syn, du ikke automatisk bliver indkaldt til, er registreringssyn. Bilsynet bruges hvis du laver ”konstruktive ændringer”, som det hedder. Det vil sige, hvis du for eksempel monterer et anhængertræk eller måske andre støddæmpere. Registreringssyn bruges også, hvis du køber en brugt bil, der ikke er blevet synet og godkendt i løbet af de sidste to år og hvis du importerer en bil fra udlandet, der skal indregistreres. I så fald skal du huske at medbringe den udenlandske registreringsattest til synsmanden.

Hvornår var min bil sidst til syn?

Hvis du er i tvivl om, hvornår din bil sidst var til syn, kan du tjekke op på datoen og læse de seneste synsrapporter på trafikstyrelsens hjemmeside. Du skal ikke bruge andet end bilens registrerings- eller stelnummer. Er du på udkig efter en brugt bil, kan det være en god ide at læse synsrapporterne, inden du skriver under på købsseddelen.

Gode råd inden syn af bil

De mest gængse fejl ved bilsyn er nogle du selv, sammen med en kammerat, kan tjekke allerede inden du kører til syn. Færdselsstyrelsen har samlet seks gode råd til, hvordan du spotter en række fejl.

1. Tjek sammen med en anden person, om alle bilens lygter virker, som de skal.

2. Tjek, at bilens udstødning er helt tæt ved at lytte til, om bilen støjer mere end normalt. Er du i tvivl, bør du få undersøgt det ved et værksted.

3. Det er et lovkrav, at dækkenes mønster på blandt andet personbiler er mindst 1,6 mm. Dækkene må desuden ikke være møre eller have synlige skader.

4. I dag er de fleste biler udstyret med kontrollamper til forskellige sikkerhedssystemer som f.eks. airbags. Kontrollamperne i instrumentbrættet lyser typisk, når bilen startes, men oplever du, at en kontrollampe fortsat lyser under kørsel, bør du inden synet opsøge et værksted og få udbedret fejlen.

5. Tryk på hornet og lyt til, om der kommer en klar tone, hvor styrken og frekvensen er konstant.

6. Drypper der væske fra bilens motor, kan det skyldes oliespild. Du kan derfor tjekke, om der er synligt oliespild ved motoren. Oliespild opstår oftest på ældre biler, hvor det kan være opstået på grund af en utæthed i bilens motor.

9 ud af 10 kan i gennemsnit spare 3.000 kr. på deres bilforsikring. Indtast din nummerplade og se din pris på 30 sekunder - gratis!
Jeg kan ikke nummerpladen
Leveret af Samlino logo
Del artikel:

Andre fandt dette interessant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Jacob Dalby

Med baggrund i motorsporten fylder biler med sportslige egenskaber det meste af Jacobs bevidsthed – både nye og brugte giver smil på læben.

Det siges i øvrigt, at Jacob kunne køre før han kunne gå, så interessen for biler startede tidligt. Interessen udviklede sig til passion og siden har arbejdet som motorjournalist på blandt andet Bil Magasinet fyldt det meste af de vågne timer.

Forbrugerstof og vejledning er også blandt Jacobs kernekompetencer og han er ikke ked af at fortælle dig, hvilken bil du skal købe næste gang.
Bilbasen logo
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS