juni 20, 2019

5 gode råd: Sådan sænker du udgifterne til din bil

Bortset fra hus og børn er bilen ofte noget af det, der trækker flest tænder ud i budgettet. Men der er masser af penge at spare på den firehjulede, hvis du tænker dig om.

Af: Esben Skrumsager / d. 20. juni 2019

1 | Tjek priser på forsikringer og reparationer

Med mindre du stadig har garanti på bilen, kan det ofte betale sig at få et andet tilbud på en reparation eller et service på bilen, før du bare lægger nøglen på disken hos det nærmeste autoriserede værksted.

Hvis du forventer at sælge bilen inden for få år, kan det betyde noget for dens værdi, at du holder dig til stempler i servicebogen fra autoriserede værksteder, men har din bil en alder, der gør, at du formodentlig er den sidste ejer i dens levetid, så kan der være mange penge at spare. Det erfarede Anders Berner blandt andet med sin Skoda Octavia, som du kan se i videoen her:

Forsikringer er et andet centralt aspekt. Der findes flere tjenester, hvor du kan sammenligne priser på eksempelvis forsikringer. Det er ét af de punkter, hvor det er let at sænke de månedlige udgifter til bilen. Du skal dog være opmærksom på, om et billigere tilbud på en forsikring reelt dækker dit behov, så du ikke står med håret i postkassen og en kæmpe selvrisiko, når skaden er sket.

2 | Tag de små ting i opløbet

Små fejl eller skader er til at overskue. “Det skal jo bare lige fikses”. Desværre er de også nemme at vænne sig til, og så får du måske ikke lige gjort noget ved den ridse på kofangeren eller stenslaget i forruden. Men én lille skade bliver hurtigt til flere, og så bliver det dyrt.

LÆS OGSÅ | 3 vilde vans: Drop bagsæderne og få mere bil for pengene

Når du ser en lille skade eller fejl, skal du lave en aftale med dig selv. Smid en deadline i kalenderen, så du inden for 5, 10 eller 30 dage – alt efter hvad din økonomi tillader – SKAL have fikset fejlen. Er dét ikke nok, kan du supplere med enten pisk eller gulerod. Du må æde en hel pakke flødeboller, hvis du får det gjort inden deadline. Når du det ikke, står den på en spontan weekend hos svigerfamilien. Så skal du nok få det fikset, ikke?

3 | Sænk hastigheden og kør klogt

Det er dyrt at køre stærkt – af flere årsager. En tung fod på speederen koster først og fremmest dyrt i udgifter til brændstof.

En gennemsnitlig bilist, der kører omkring 145 km/t på motorvejen, vil ifølge en stor undersøgelse fra det britiske bilmedie “What Car?” bruge 11 kroner mere på brændstof for hver otte minutter, der køres, end en bilist, der holder sig på 110 km/t. Det svarer til 82,50 kr. for hver time i bilen med den højere hastighed.

LÆS OGSÅ | Sådan spotter du en civil politibil

Men det er ikke kun de dyre dråber i tanken, der påvirker din økonomi. Højere hastigheder og kraftige opbremsninger slider væsentligt mere på dæk, bremser og andre sliddele i bilen, hvilket over tid vil forøge regningen hos mekanikeren.

Der er selvfølgelig også et aspekt, der hedder fartbøder. Holder du højre fod i ro, mindsker du også risikoen for at få endnu en hilsen fra den nærmeste fotovogn.

LÆS OGSÅ | Se kortet: Her skal du passe mest på fotovogne

4 | Se realistisk på dit kørselsbehov

En bil er for mange en menneskeret. Vi kan slet ikke forestille os, at der ikke skal holde et køretøj i indkørslen, som kan bringe os hvorhen vi vil, når vi vil. Men det er reelt nødvendigt? Selvom svaret er ja, er der stadig overvejelser, du bør gøre, hvis du gerne vil spare penge på driften.

Du bør først og fremmest overveje hvilken biltype, der er den rigtige – eller nødvendige. Alt for mange køber biler, som både skal kunne klare den helt store weekendoppakning og turen til Italien i sommerferien. Men måske er der penge at spare ved at vælge en mindre model, som godt nok ikke kan rumme alle pakkenellikerne til de lange ture, men som sparer dig for masser af udgifter til både brændstof, ejerafgift og vedligehold. Og så kan I til gengæld leje en stor og rummelig slæde, når kør-selv-ferien står for døren.

LÆS OGSÅ | Ejerafgift på biler: Se hvor meget du skal betale i 2019

Med mindre du bor langt pokker i vold ude på landet, bør du desuden overveje et alternativ til de korteste ture i hverdagen. Indkøb og udbringning af børn kan ofte sagens klares på jernhesten eller til fods, og det sparer din bil for mange korte ture, hvor den aldrig opnår driftstemperatur.

5 | Del regningen med din ven eller nabo

Du har brug for bilen i hverdagen, men i weekenden står den bare stille i indkørslen. Din nabo er pensionist og har intet behov for bil i hverdagen, men i weekenden går turen til sommerhuset sammen med børn og børnebørn.

Okay, måske er det lige lovlig skarpt defineret, men pointen er, at det sagtens kan være en mulighed at dele regningen med en eller flere andre. Særligt hvis der er tale om husstandens bil nummer to, er der god grund til at undersøge, om der ikke skulle være basis for at dele brugsretten med en ven eller nabo.

LÆS OGSÅ | Stor oktan-test: Kan bedre benzin betale sig?

Hvis du insisterer på at have din egen bil, kan du på de længere ture med fordel overveje samkørsel. Der findes flere tjenester og Facebook-grupper, som organiserer samkørsel, og det kan absolut mærkes i budgettet, når I er flere om at dele regningen.

Det kræver selvfølgelig, at du er villig til at lukke fremmede ind i din bil, og at du er indstillet på at tage den obligatoriske small talk undervejs. Men du ville jo gerne spare penge, ikke?

Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Esben Skrumsager

Bilnyheder fra ind- og udland samt tests af nye biler med fokus på praktiske egenskaber for familien er Esben Skrumsagers fokusområder.

Med erfaring fra blandt andet Ekstra Bladet, Søndagsavisen og Bil Magasinet er Esben på trods af sine blot 30 år en erfaren herre inden for motorjournalistik.

Esben har en forkærlighed for de tyske bilmærker. Porsche er blandt favoritterne, og privat fragter han familien rundt i en BMW 3-serie fra 2014 (F31). Når vejret tillader det, foretrækker han dog ofte sin motorcykel.
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS