Hvornår skifter man til vinterdæk?
oktober 7, 2021

Hvornår skifter man til vinterdæk?

Hvornår kan det betale sig at skifte til vinterdæk? Skal der ligge sne? Skal det være koldt? Er vinterdæk lovpligtige? Sæt dig godt til rette, så giver vi dig alle svarene i denne guide.

Af: Bilbasen Blog / d. 7. oktober 2021

Hvis du sidder og venter på, sneen begynder at falde, før du skifter til vinterdæk, så har du fået vinterdækkene galt i halsen. Vinterdæk handler nemlig ikke kun om bedre vejgreb, når der ligger sne. I stedet bør du skifte til vinterdæk allerede, så snart temperaturen kommer under syv grader.

Vinterdæk er lavet af en blødere gummi end sommerdæk, og det sikrer bedre vejgreb ved lave temperaturer. Desuden giver mønsteret på vinterdækket større kontrol med bilen i glat og vådt føre, hvilket modvirker udskridning og mindsker bremselængden.

Det handler altså om din og dine medtrafikanters sikkerhed, når man anbefaler at skifte til vinterdæk.

LÆS OGSÅ | Familiebil og sikkerhed: Hvad skal du være opmærksom på?

Omvendt giver sommerdæk et bedre vejgreb, når det er varmt netop fordi gummiet er hårdere, og samtidig giver sommerdækket en bedre benzinøkonomi på sommervarme veje.

For at få mest ud af dine dæk, dit brændstof og for at maksimere sikkerheden, er det altså vigtigt, du skifter dæk på det rigtige tidspunkt.

Hvornår skifter man så til vinterdæk?

Ja, typisk vil du opleve, at temperaturen falder til under syv grader i løbet af oktober måned. Det kan selvfølgelig variere, men som tommelfingerregel vil du køre på vinterdæk mellem oktober og april måned.

Når det er sagt, så skal du selvfølgelig reagere på de aktuelle vejrforhold, og selvom temperaturen måske ikke generelt ligger under syv grader, skal du selvfølgelig skifte til vinterdæk. Tænk hvis der pludselig lander en snestorm i september.

Må man køre med vinterdæk om sommeren?

I Danmark er der ingen lovkrav om at køre med en bestemt type dæk i bestemte sæsoner. Der er således intet, der formelt forhindrer dig i at køre med vinterdæk om sommeren. Som nævnt tidligere er der til gengæld sikkerhedsmæssige og økonomiske fordele ved at skifte til sommerdæk, når temperaturen overstiger syv grader.

Kører du med vinterdæk på varm asfalt, bliver vinterdækkene meget bløde og det slider dem hurtigere og giver desuden et dårligere vejgreb sammenlignet med sommerdæk.

LÆS OGSÅ | Hvornår skifter man til sommerdæk?

På samme måde er der store fordele ved at skifte til vinterdæk, når det bliver koldt, men igen er det ikke lovpligtigt at køre med vinterdæk i Danmark. Det er det imidlertid i flere af vores nabolande, så skal du køre til eksempelvis Sverige eller Tyskland i egen bil om vinteren, er det noget du skal være opmærksom på.

Hvornår skal man have vinterdæk på i Tyskland?

Skal du køre til Tyskland på et tidspunkt, hvor der risiko for, eller hvor der allerede ligger, sne, sjap og lignende vinterføre, så skal du have vinterdæk på bilen.

Tyskland har nogenlunde samme periode, hvor vinterdæk er anbefalelsesværdige som her i Danmark, altså oktober til april, men det afhænger også af, hvor i Tyskland du skal hen.

Det handler altså om at være opmærksom på de faktiske vejrforhold der, hvor du skal rejse hen, i den periode du er væk.

Tyskland har dog skærpet kravene til vinterdækkene, og det betyder, at dæk produceret fra 2018 skal være mærket med et bjerg og snefnug-symbol for at være godkendte til vinterkørsel i Tyskland.

Herhjemme er M+S mærket, som står for Mud and Snow, nok, men altså ikke i Tyskland.

Hvornår skal man have vinterdæk på i Sverige?

Ligesom i Tyskland er der krav om vinterdæk i Sverige, når vintervejret sætter ind. Igen er der altså ikke en bestemt dato, du skal være opmærksom på, og det er derfor den konkrete vejrsituation og føret på vejen, der bestemmer, om du skal have vinterdæk på.

I Sverige kan du nøjes med vinterdæk godkendt til Mud and Snow, altså M+S mærket, med en mønsterdybde på mindst tre millimeter.

Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Bilbasen

Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS