Kategorier
Forbrugerstof

Hvor i en hybridbil anvendes der neodym?

Kender du sammenhængen mellem hybridbiler og et af verdens mest værdifulde jordartsmetaller? I denne artikel kan du læse, hvor i en hybridbil der anvendes neodym og hvorfor netop dette grundstof er så efterspurgt globalt.

Af: Bilbasen Blog / d. 30. maj 2021

I løbet af de seneste 5-10 år har salget af biler med elmotorer taget fart. Både globalt og på det danske marked. I det første halvår af 2020, hvor det danske bilsalg dykkede voldsomt som følge af corona-pandemien, var hybridbiler faktisk den type bil, der løftede bilsalget i Danmark.

LÆS OGSÅ | Hvor langt kører en hybridbil på literen

Den mest fascinerende innovation ved hybridbiler er sammenspillet mellem en brændstofmotor og en elmotor. I denne artikel artikel skal vi se nærmere på en af de vigtigste komponenter i hybridbiler: De såkaldte permanente magneter. Nærmere bestemt de særligt kraftige neodym-magneter, som er baseret på jordartsmetaller af samme navn.

Hvor i en hybridbil anvendes der neodym? Hvilken funktion har neodym? Og hvad fortæller neodym om en af de største udfordringer ved fremtidens globale produktion af hybridbiler? Det skal vi se nærmere på nu.

Hvor i en hybridbil anvendes der neodym?

Neodym-magneter anvendes i hybridbilers elmotor. Hybridbilers stærke elmotor kan nemlig gøres mere kompakt og effektiv, når der bruges permanente magneter. En af de mest kraftige permanente magneter er neodym-magneter.

For at forstå, hvorfor og hvor i en hybridbil, der anvendes neodym-magneter, er det nødvendigt at kende de grundlæggende mekanismer i en elmotor. En god gammeldags forbrændingsmotor skaber sin energiomdannelse til mekanisk bevægelse ved at bruge termodynamik og forbrænde benzin eller diesel.

I en elmotor er det noget helt andet, som skaber bilens fremdrift. I elmotoren sker energiomdannelsen ved hjælp af elektromagnetisk kraft, som opstår, når strøm løber gennem et magnetfelt. Elbiler er derfor afhængige af magneter med kraftig magnetisme for at generere mest mulig energi. Netop neodym-magneter er kendetegnet ved deres særligt kraftige magnetisme.

Det er da heller ikke udelukkende bilproducenterne, som har fået øjnene op for det store potentiale i neodym-magneter. Magneterne anvendes også til at producere eksempelvis vindmøller og mange andre former for elektronik, hvor magnetisme driver motoren til at fungere.

Magneterne bruges i øvrigt også til mere hobbyrelaterede produkter og til at holde genstande hængende på køleskabet.

Mangel på neodym-magneter

Fordi neodym-magneter indgår i et stigende antal forskellige maskiner og produkter, har producenterne indenfor bilindustrien fået et øget fokus på, hvilke alternativer der findes til den kraftfulde og værdifulde magnet.

Behovet for alternativer skyldes ikke mindst, at størstedelen af neodym-magneter kommer fra Kina, og i perioder har virksomheder været udfordret på at få store nok mængder neodym-magneter fra de kinesiske leverandører.

Derfor har bilproducenter med jævne mellem – eksempelvis Toyota – eksperimenteret med at producere hybridbiler, som er uafhængige af neodym-magneter.

Neodym-magneter er dog langt fra udgået fra produktionen af elmotorer til hybridbiler og elbiler. Eksempelvis annoncerede Tesla i 2018, at man vil begynde at bruge neodym-magneter til produktionen af sine Model 3 Long Range cars.

Det bliver med andre ord interessant at følge, hvad der sker med udbud og efterspørgsel af neodym-magneter til elmotorer og hybridbiler i de kommende år.