oktober 5, 2020

Klumme: Hvis din mor var en bil!

Dette handler ikke om vittigheder. Det handler ikke om fornærmelser, og det handler slet ikke om en hyldest til din mor. Det handler om bilen. Ja, faktisk mest om helt nye biler, som for eksempel den nye Seat Leon.

Af: Ebbe Sommerlund  / d. 5. oktober 2020

Den gamle, som netop er kåret som Årets Brugtbil 2020, er ret gammeldags – men på den gode måde. Fokus er på køreegenskaber og god afstemning mellem speeder, rat og kobling. Men i den nyeste Seat Leon er fokus skiftet fra klassiske dyder til moderne skærme og assistenter. Det var allerede på vej, da faceliftet ramte den nykårede Årets Brugtbil i 2017. Det var med skærm i stedet for instrumenter og touch og assistenter.

Den nyeste Leon giver dig endnu mere af de nye trends. Masser af touch og få knapper, masser af assistentsystemer og et baglygtebånd, der løber henover bagenden. Tænk Porsche Taycan og Audi e-tron.

LÆS OGSÅ | Årets Brugtbil 2020: Det skal du tjekke, inden du køber Seat Leon

Det er ikke så meget de ting, der minder mig om min mor – eller måske mere om stereotypen af en mor. Du ved, mor der passer på dig. Mor der bekymrer sig og mor der ved bedst. Skal du ikke have en varmere jakke på? Du ser spørgsmålstegnet, men det kan ikke høres. Det er en ordre.

På én gang betryggende og pisseirriterende.

Mor findes ikke kun i Seat Leon – hun findes i mange biler. Nok mest i koreanske biler og i biler fra Volkswagen-gruppen. Men jeg frygter at mor breder sig. Big Mother.

Fælles for alle bilister, der må køre bil uden ledsager, er, at de er mindst 18 år – og det er sjovt nok det år, man bliver myndig og må bestemme alt selv – altså undtagen det, som er forbudt ved lov.

Nu kører det lidt ud på et sidespor, men bare rolig, det gør man ikke i nyere biler. Ikke uden at ’mor’ bimler og bamler og måske hiver i rattet. I Seat Leon og andre nye biler fra Volkswagen-koncernen får du ikke engang lov til at nærme dig de hvide streger, uden at bilen bipper og skriver ”Kør midt i din vognbane.”

Det er ikke en venlig henstilling eller et godt råd – det er en ordre. Eller som mor ville have sagt; Det er bare god skik og opdragelse.

– Men ved du hvad mor? Jeg kører tæt på linjen, hvis det er det, jeg vil. Eller det gør jeg ikke, for jeg gider ikke høre på ’mor’.

LÆS OGSÅ | Ny Tesla-killer. Hold nu bare K***! Kun ét firma kan lave en ægte Tesla-killer

Den store gode mor aka. “Big mother” stopper selvfølgelig ikke der. Når du tager tændingen fra bilen, så kommer der en hilsen på centerskærmen: Har du husket alt? Har du din mobiltelefon?

Og når mor træder så meget i karakter, så bryder min verden sammen.

Husket alt? Det er godt nok et stort spørgsmålet. Har jeg det? Jeg ved det ikke. Jeg bliver forvirret, stresset og sur på mor – jeg kan ikke svare på det. Det er lige før jeg åbner min to-do-liste i Google Keep og tjekker Aula. Har jeg husket det hele?

“Åh, hold din mund – nu flytter jeg hjemmefra!” råber jeg – og smækker døren.

Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Ebbe Sommerlund

Nye biler kan være fine, men Ebbe Sommerlund sværger til de brugte af slagsen. Han vil nødig kaldes ekspert, men hans enorme viden er ikke til at tage fejl af, hvorfor han også er den primære drivkraft bag Bilbasens brevkasse.

Den motorjournalistiske baggrund har han fået hos blandt andre Bil Magasinet, V-Max og elbilmagasinet GO, hvilket har gjort ham til et omvandrende leksikon.

Ebbe er som sagt glad for brugte biler, og særligt de japanske af slagsen giver julelys i øjnene. Han er dog efterhånden blevet så voksen, at drengedrømmen af en toptunet Honda Civic er blevet erstattet af en fornuftig Renault Laguna.
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS