Test: Nio ET5 har, hvad der skal til – men prisen spænder ben
Nio ET5 lægger sig solidt i slipstrømmen på storebror ET7 med en pris, der er mere spiselig – men er den spiselig nok?
Af: Ebbe Sommerlund / d. 18. september 2020
Den der lever stille lever godt, lyder et ordsprog og det passer meget godt på tredje generation af Seat Leon, der lever i skyggen af sine mere kendte familiemedlemmer fra Skoda og VW. Seat Leon er langt hen ad vejen baseret på samme teknik, som VW Golf.
LÆS OGSÅ: Her er årets bedste brugte bil 2019
Designstilen er dog en noget anden, og selv om Seat måske ikke er så varmblodig, som man kunne forvente med spanske aner, så er designet mere i øjenfaldende – især med FR-styling, som mange af bilerne har.
I modsætning til VW Golf er Seat Leon virkelig populær som stationcar, der giver mere rummelighed, uden at det går ud over designet – nogle vil endda sige tværtimod.
Seat Leon (2012-2020):
130 point, 6 førstepladser
Kia Ceed (2012-2017):
130 point, 4 førstepladser
BMW 3-serie (2012-2019):
115 point
Mercedes A-klasse (2012-2018):
70 point
Skoda Superb (2014-2020):
65 point
Det var med et halvt mulehår, at Seat Leon fik sig sneget ind foran Kia Ceed i årets kåring. Faktisk får begge biler 130 point i finalen, men Leon har seks førstepladser, mens Kia Ceed har fire.
Flere jurymedlemmer fremhæver designet og prisen, der er lavere end slægtningene fra Skoda og VW.
LÆS OGSÅ: Årets Brugtbil 2020: Her er finalisterne
For eksempel siger Christian Schacht fra Jyllands-Posten:
”Seat Leon lever i skyggen af sine søstermodeller fra Skoda og Volkswagen, men bilen er generelt fremragende og koster langt mindre. Jeg ville gå efter den faceliftede model, der kom i 2017.”
Hvorfor han kan have en pointe med faceliftet vender vi tilbage til.
Der er pt. over 300 Seat Leon til salg på Bilbasen. De billigste står til omkring 80.000 kr., men hvis du har muligheden, vil jeg anbefale, at du går lidt højere op. Fra ca. 140.000 kr. begynder kilometertallet at komme tættere på 100.000 km end på 200.000 km. Fra 230.000 kr. finder du rigtig fede varianter; 1,5 og 2,0 TSI FR – eventuelt med DSG. Umiddelbart er min favorit 150 hk FR – manuel eller DSG efter temperament, men helt sikkert med LED-forlygter.
Gennemsnitsprisen for de 272 der er til salg på Bilbasen er 171.000 kr.
Service- og reservedelspriserne er rimelige – og tidligere ejere bedømmer modellen højt på Bilbasen: 4,6 ud af 5 mulige.
Mens VW Golf ikke er særlig eftertragtet som stationcar, så gør det modsatte sig gældende for Seat Leon. Det er forståeligt, for Leon ST er en af de mest harmonisk designede stationcar i sin klasse, der byder på konkurrenter som Opel Astra, Kia Ceed, Ford Focus og Peugeot 308.
LÆS OGSÅ: Test: Ny Seat Leon er en formidabel spiller i Golf-klassen
Seat Leon har ligesom mange andre modeller, for eksempel VW Golf og Peugeot 508, forskellige typer baghjulsophæng. De billige varianter har en såkaldt compoundaksel, mens de dyrere varianter har uafhængige hjulophæng på bagakslen. Biler med uafhængige ophæng har lidt bedre komfort og lidt bedre vejgreb, men for de fleste føles forskellen ikke af meget.
Der er dog specifikt udstyr, som du bør gå efter. For eksempel er automatisk nødbremse ikke standard. LED-forlygter er også næsten et must, fordi de dels lyser lidt bedre, men mest fordi de ser bedre ud – udseendet betyder noget, jeg er ked af at sige det.
Der er ingen elektrisk drivlinje eller plug-in mulighed i tredje generation af Seat Leon. Så ingen klima-aktivisme her. Forbrændingsmotorerne er dog fine og stærke med en mulig undtagelse af 1,8 og 2,0 TSI, som kan være olietørstige.
På diesel-siden bør du ubetinget gå efter Euro6-modeller efter 2015. Med benzinmotor kan du få op til 300 hk og firehjulstræk i Leon Cupra, som svarer til en VW Golf R. For de fleste vil den 1,5 eller 1,4 TSI være et oplagt valg – der er godt med overskud, og hvis du parrer den med DSG, så er præstationerne nær GTI-oplevelse.
LÆS OGSÅ: Stortest: Ny Audi A4 møder ærkerivalerne BMW 1-Serie og Mercedes A-Klasse
Sjovt nok, så gør den lille 3-cylindrede motor med 115 hk det temmelig fremragende – den bør du ikke afskrive, før du har prøvet den.
Ønsker du den mest tillokkende Leon når det kommer til design, bør du gå efter en FR-model. I forgængeren betød FR, at motoren var kraftfuld, men i type 5F, som modellen fra 2012 til 2020 hedder, er FR udelukkende kosmetisk – dog med en lille sænkning. Alligevel er det værd at gå efter en FR-model med LED-forlygter – det pynter gevaldigt.
I 2017 fik modellen et facelift, og herfra var det muligt at få digital-instrumentering.
Selvom en Seat Leon generelt er fornuftigt skruet sammen, så er der alligevel nogle ting, du skal holde øje med. Særligt 1,8-liters motoren kan i de første årgange (ca. 2012-2014) have problemer med højt olieforbrug. Det skyldes især stemplerne, som kokser til. Der er flere rapporter om batteri-problemer – især på dieselbiler. De defekte batterier burde dog være skiftet. I det hele taget er det svært at finde nogen, der kan sige noget rigtig negativt om Seat Leon.
LÆS OGSÅ: Test: VW Golf 8 overbeviser, men er ikke perfekt
I de tyske synshaller er Seat Leon stort set gennemsnitlig – flest fejl findes på fjedre og støddæmpere, og så har nogle enkelte biler problemer med oliespild. Vi lister de fem vigtigste checkpunkter her:
Punkt 1:
1,8 og 2,0 TSI kan bruge olie i de første årgange – senere opdateres stemplerne. Hvis du overvejer en tidlig, så vær sikker på at bilen har fået nye stempler.
Punkt 2:
Er navigationen opdateret?
Punkt 3:
Nogle tyskere melder om at LED-forlygterne mister styrke, så prøv bilen i mørke, hvis du kan.
Punkt 4:
DSG skal skifte perfekt.
Punkt 5:
Har bilen fået rustbeskyttelse? Det er ikke dumt at finde en, der har. For eksempel kan vibrationsdæmpere i forskærmene gnave hul i lakken.
Nio ET5 lægger sig solidt i slipstrømmen på storebror ET7 med en pris, der er mere spiselig – men er den spiselig nok?
Hvornår kan det egentlig betale sig at reparere på en gammel bil, man gerne vil sælge? Læs med her og find ud af det.
Føler du, at livet bag rattet af din Golf eller Focus er lidt langtrukkent? Vi har samlet tre bud på biler med over 250 hk, der kan gøre livet lidt sjovere, uden det koster spidsen af en F-35.
Det ser ud til, at Volvo EX90 bliver præcist den strømførte luksusssvensker, vi alle regner med. Vi har fået første kig på flagskibet.
EQS SUV 680 er den første elbil fra Mercedes-Maybach, og den 658 hk stærke SUV er smurt ind i luksus og overflod.
Volkswagen har premiere på sit nye elektriske flagskib – ID.7. Den store model kommer med ny elmotor med 286 hk og rækkevidde op til 700 km.
Lancia skal tilbage på landkortet, og det sker med en genstart. Ny designlinje, italiensk luksus – og i 2024 den første nye model. Konceptbilen Pu+Ra viser vejen.
Launch control. To ord du nok ikke havde forventet at høre i sammenhæng med en Volkswagen Lupo, men den er god nok. Ugens fund er et komplet sindssygt et af slagsen.