november 22, 2023

Klumme: Mitsubishi Space Star er Danmarks billigste bil – men INGEN bør købe den

Mitsubishi har nu Danmarks billigste bil. Space Star fås til 128.995 kr., men den lille japanske bil er ikke bare gammel og blottet for udstyr – den mangler også vigtigt sikkerhedsudstyr.

TEKST Morten B. Bek FOTO PR

2014. Det er næsten 10 år siden, og uoverskueligt meget kan ske på 10 år. Krige, pandemier, streamingtjenester, elbiler. Og så fylder Mitsubishi Space Star 10 år i år i den udgave, der står i forhandlernes hjørner og samler støv.

Er det noget at fejre, at en lille og billig bil fylder 10 år? Det er ikke til at sige, om Mitsubishi i Danmark har tænkt over det, da de for nylig startede kampagnen med Space Star som Danmarks billigste bil; det lyder, indrømmet, end at køre kampagne på Danmarks ældste bil.

Prisen på 128.995 kr. gør Space Star 1,2 Inform til den billigste nye bil, man kan købe i Danmark lige nu. Space Star er 905 kr. billigere end Kia Picanto 1,0 Vision, og den koreanske bil er endda en meget mindre bil. Space Star ligger et sted mellem mikrobiler og minibiler, så mere plads end i de mindste biler får man. Det er da et plus. Et plus i en bil, som man grundlæggende bør holde sig fra.

Man kommer kun så langt med sminke

Herover er to billeder. Begge er billeder af Space Star. Den blå bil er modellen, som den blev præsenteret allerede i 2011 og har været solgt i Danmark siden 2014. Den forkromede på det andet billede er en sminket Space Star, som Mitsubishi sælger den i dag.

Det er sminken, der er den største forskel fra dengang til i dag. Det ser, for undertegnede, ud som om, en nystartet designer har fået til opgave bare at gøre noget. Hvad som helst. Den ser anderledes ud, men i det her tilfælde er anderledes virkelig negativt.

Det skal ikke holde nogen fra at købe en bil (og gør det med garanti heller ikke), at nogen på Bilbasen synes, at Space Star ligner et trafikuheld. Nej, det er bilens alder og alvorlige mangler, der skal gøre udslaget.

En så gammel model som Space Star, der på den tekniske side har stået stille i mange år, er en pengemaskine for en bilproducent. Omkostningerne til at lave den er få. Tænk på det som når en virksomhed laver afskrivning på maskiner eller udstyr. Space Star er afskrevet, og 128.995 kr. er mange penge for noget, der kun kan koste lidt at producere.

Det var et flot resultat – i 2013

De allerfærreste danske journalister, hvis nogen overhovedet, har prøvet den seneste variation over emnet Space Star. Det er mange år siden, at det senest har været en mulighed. For mange år siden var Space Star en bil, der føltes pappet og som om den var lavet af tynde blikplader, og støj fra enhver tænkelig kilde gennemtrængte bilen. Køreegenskaberne er okay, den lille motor frisk nok.

Det er bevægelse ud på dybt vand, når vi nu siger, at Space Star også vil give den oplevelse i dag. Vi ved det ikke. Men tiden er gået, og andre biler og opfattelsen af biler har rykket sig – det sker konstant med nye modeller – så det er virkelig, virkelig nærliggende at tro, at Space Star i hvert fald ikke føles friskere eller yngre i dag.

I 2013 testede EuroNCAP Space Star, og resultatet var godt. God sikkerhed for voksne, børn og fodgængere. 4 stjerner. Som der så også står ved testen på organisationens hjemmeside, så er bedømmelsen udløbet. Fordi det er så mange år siden, og fordi EuroNCAP vurderer hårdere og anderledes i dag.

Space Star ville nok ikke få en eneste stjerne i en 2023-test. Bare for at vise, hvor galt det går, når årene går: I 2011 testede EuroNCAP den dengang nye Fiat Panda. 4 stjerner. En sikker bil. I 2018 gentog de testen efter moderne foreskrifter. 0 stjerner. Kan det overføres uden videre? Selvfølgelig ikke, men intet får mig til at tro, at Space Star er grundlæggende opgraderet på sikkerhed, siden den kom frem.

Det bedste ved at købe en ny Space Star i dag er, at man slipper for alle mulige advarsler og meldinger fra aktive sikkerhedssystemer. For Space Star har ingen. Nul og niks. Ingen sporskifteadvarsel, træthedsregistrering, blind vinkel-system eller automatisk nødopkald – og ingen automatisk nødbremse (Citroën C3 er en af de få andre nye biler, der heller ikke har nødbremsesystem, selv om det kun gælder de billigste udgaver). Jeg kan godt finde ud af at bremse, og det kan du nok også, men andre kan bremse så hurtigt (eller cykle ud foran), at man ikke selv kan nå at bremse.

Fra maj 2024 skal automatisk nødbremse være standard i alle nye biler, og derfor vil Space Star lide en naturlig og stille død, for det kræver en stor investering at putte det i en bil, der er så gammel, og så vil Danmarks billigste bil, der er alt for dyr, blive dyrere endnu. Det ville give endnu en grund til, at ingen bør købe en ny Space Star.

Del artikel:

Brugte biler fra Mitsubishi til salg på Bilbasen

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Morten Bek

Som uddannet journalist og med biler som en af de helt store interesser er Morten opvokset på flere af de helt store bilmedier — Bilmagasinet, Berlingske og Auto Bild.

Morten har også tidligere investeret sin tid i sit eget projekt, Biler.nu.

Morten elsker “almindelige” biler. Han vil meget gerne sidde bag rattet af en ny AMG, men han brænder lige så meget for at teste den seneste nye Seat Leon eller Peugeot 208.

Hos Bilbasen bruger han sin viden, analyseevner og sunde fornuft som nyhedsskribent, videojournalist og biltester.
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS