december 4, 2023

Kompakt elektrisk Toyota klar i 2024

En kompakt SUV bliver den mindste elbil fra Toyota, og den kommer på markedet i 2024 med valg mellem to batteristørrelser – og med mulighed for firehjulstræk.

TEKST Morten B. Bek FOTO PR

Ketchup-effekten: Først kommer der ingenting, så en lille smule – og til sidst, med et stort slag, vælter det ud. Det er et meget godt billede på, hvordan Toyota forholder sig til elbiler. I mange år skete der intet – for kun hybridbiler var relevante, mente Toyota – og endelig i 2022 kom BZ4X på markedet som den første elbil fra Toyota.

I de kommende år sker der endelig mere. Den store klat ketchup kommer endelig ud af Toyota-flasken, om man vil. Mindst fem nye elbiler kommer på markedet i Europa frem mod 2026, og den første skulle være leveringsklar i løbet af 2024.

De første billeder viser en konceptbil, men hvis vi kender Toyota ret, så er konceptbilen Urban SUV Concept ikke langt fra den kompakte elbil, der præsenteres i 2024. Den helt nye model skal konkurrere med blandt andre en kommende elektrisk udgave af Opel Crossland og Peugeot E-2008.

Skal vi kalde den BZ2X?

Urban SUV Concept får nok ikke lov at beholde meget af sit navn, når den til næste år ændres til sit produktionsklare format, og hvis der skal være logik til i navnene hos Toyota, skal den nye elbil hedde noget, der ligger tæt på BZ4X.

Som BZ4X er Urban SUV Concept en crossover, og man vil også i den nye kunne vælge mellem forhjulstræk og firehjulstræk. Modellens navn skal selvfølgelig indikere, at den nye har mere kompakte mål – den bliver med en længde på 430 cm større end Yaris Cross (418 cm), meget mindre end BZ4X (469 cm) og cirka på størrelse med MG ZE EV og lige præcis så lang som Peugeot E-2008.

I en kompakt elbil får man typisk enten forhjulstræk eller baghjulstræk. Firehjulstræk er en usædvanlig mulighed, og det er et smart træk af Toyota at tilbyde det. Med firehjulstræk vil den kompakte Toyota have en elmotor foran og en elmotor bagtil, og følger Toyota opbygningen i BZ4X, vil firehjulstrækkeren ikke adskille sig markant fra forhjulstrækkeren i forhold til motorydelse. Man får en bil med bedre vejgreb, men ikke nødvendigvis en stærkere bil.

Hvor BZ2X, eller hvad den nu ender med at hedde, ikke er helt som BZ4X, er når det kommer til batteriet. BZ4X fås med en batteristørrelse – den nye model vil Toyota tilbyde med to batteristørrelser. Hvor store og hvor langt på en opladning? Først i 2024 får vi mere at vide.

9 ud af 10 kan i gennemsnit spare 3.000 kr. på deres bilforsikring. Indtast din nummerplade og se din pris på 30 sekunder - gratis!
Jeg kan ikke nummerpladen
Leveret af Samlino logo
Del artikel:

Brugte Toyota BZ4X til salg på Bilbasen

Andre fandt dette interresant

BMW iX1 sniger sig ned på 395.000 kr.

Den elektriske iX1 – og søstermodellen iX2 – er faldet 25.000 kr. Med priser fra 395.000 kr. står elbilerne bedre i et marked med hård konkurrence, men der er stadig plads til forbedringer.

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Morten Bek

Som uddannet journalist og med biler som en af de helt store interesser er Morten opvokset på flere af de helt store bilmedier — Bilmagasinet, Berlingske og Auto Bild.

Morten har også tidligere investeret sin tid i sit eget projekt, Biler.nu.

Morten elsker “almindelige” biler. Han vil meget gerne sidde bag rattet af en ny AMG, men han brænder lige så meget for at teste den seneste nye Seat Leon eller Peugeot 208.

Hos Bilbasen bruger han sin viden, analyseevner og sunde fornuft som nyhedsskribent, videojournalist og biltester.
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS