Lancia lancerer sin første nye bil siden 2011. Med den helt nye og elektriske Ypsilon skal Lancia udbredes til mere end bare Italien, men Danmark er ikke med i planerne.
TEKST Morten Bek FOTO PR
Lancia har ikke solgt biler i Danmark i mange år, og en af de sidste modeller, der fandt vej til Danmark, var den store sedan Thesis. Siden 2015 har Lancia faktisk kun solgt sin bilmodel i Italien og intet andet sted i verden.
Det er ikke en fejl, at der står bilmodel i ental, for Lancia har i næsten et årti kun produceret den lille Ypsilon, der på så godt som alle måder er identisk med den Ypsilon, italienerne introducerede i 2011. Alligevel er Ypsilon en af de mest solgte biler i Italien. Stof til eftertanke, må man sige.
Læs også: Kan Lancia gå fra glemt til kendt?
I dag trækker Lancia og moderkoncernen Stellantis en streg i sandet. Lancia starter på en frisk med en helt ny Ypsilon, som også andre folkeslag end italienerne skal nyde godt af. Det gælder ikke danskerne, men andre udvalgte europæiske markeder: først Holland og Belgien, lidt senere Frankrig og Spanien – og til sidst Tyskland.




Alt godt fra Stellantis-hylderne, men også en rigtig Lancia
Den ældgamle Ypsilon, der siden 2011 bliver produceret på en fabrik i Polen, er en mellemting mellem en mikrobil og en minibil. Kun 384 cm lang og alt andet end moderne, som det ikke kan være anderledes med en lille bil, der er udviklet for omkring 15 år siden.
Med medlemsskabet af Stellantis-koncernen er en ny Lancia ensbetydende med kendt og gennemprøvet teknik. Den nye Ypsilon er i store træk en Opel Corsa, der er en Peugeot 208, der også er en Citroën C4 og en DS3. Den er pakket smukt ind i et 408 cm langt hatchback-karrosseri med mange spændende detaljer, men i motorrummet er den ikke spor anderledes end sine søstermodeller.
Det er sandsynligt, at Ypsilon skal markedsføres i nogle af de udvalgte lande med benzinmotor, men da Lancia allerede fra 2028 vil være fossilfri, er det den elektriske Ypsilon, der spiller hovedrollen. Den har det allestedsværende batteri med en kapacitet på 51 kWh og den lige så anvendte elmotor med 156 hestekræfter. Rækkevidde op til 403 kilometer, ladestyrke op til 100 kW, så intet nyt her i forhold til de andre elbiler fra Stellantis på samme platform.







Sound Air Light Augmentation til tjeneste
Hvor Ypsilon er anderledes end sine søskende, er når det kommer til wow-effekten i kabinen. Alene det velour-lignende indtræk, som er klassisk Lancia, spreder god stemning, men også det nye SALA-infotainmentsystem skulle være noget særligt.
SALA stor for Sound Air Light Augmentation, og SALA skal skabe et miljø med skiftende oplevelser. Baggrunds- og stemningsbelysningen, sædemassagen, klimafunktionerne og lydanlægget kan justeres øjeblikkeligt ved et tryk på en enkelt knap. Det fungerer umiddelbart som de forskellige temaer, man møder i en nyere BMW.
Skærmarealet er også stort for så lille en bil. Digital instrumentering og infotainmentsystemet har tilsammen et område på 20,5″, og her er der også temaer for layout og farver.
Lancia praler med, at den nye Ypsilon er den eneste bil i segmentet, der som standard kommer med selvkørende egenskaber på niveau 2. Adaptiv fartpilot, sporcentrering og kø-assistent gør Ypsilon til en model på det niveau.
Danskerne må nøjes med at følge med fra sidelinjen, som først den nye Ypsilon og sidenhen to andre, større modeller ruller ud på de europæiske veje.