maj 10, 2021

Nye regler: Ladestander til firma-elbil fritages for beskatning

Fra 1. juli bliver du ikke længere beskattet af ladestander, hvis du har elbil eller plug-in hybrid som firmabil.

Af: Jacob Dalby / d. 10. maj 2021

Siden 2015 er strøm til elbiler blevet ligestillet med benzin eller diesel til biler med brændstofmotor. Det betyder, at de udgifter, der er forbundet med henholdsvis anskaffelse og installation af en ladeboks, der monteres på medarbejderens bopæl, skal indgå i beskatningsgrundlaget for fri bil. Det vil sige, at udover selve bilens værdi bliver man oveni beskattet af ladestanderen og installationen af denne. Ugiften til anskaffelse og installationen af en ladestander løber nemt op i nærheden af 10.000 kr.

LÆS OGSÅ | Disse biltyper falder mest i pris med de nye afgifter

Men fra 1. juli ændres loven. Værdien af ladestanderen og installationen heraf bliver fritaget for beskatning. Herudover er det nu lovbestemt, at en ladestander betalt af firmaet kan overdrages til den private skattefrit, hvis der ikke længere stilles fri elbil eller plug-in hybrid til til rådighed. Det kræver dog, at der er sket beskatning af fri elbil/plug-in hybrid i en sammenhængende periode på minimum 6 måneder (efter 1. juli. 2021).

Godt nyt for miljøet

Plug-in hybrider har efter de nye registreringsafgifter været yderst populære som firmabiler. Mere udstyr, flere kræfter til en lavere beskatningspris. Desværre er det de færreste, der får en ladestander installeret hjemme i privaten, da det blot vil være en ektra regning oveni bilens beskatningspris. Det betyder, at mange kører rundt i plug-in hybridbiler uden at lade dem op – ikke ligefrem en grøn løsning.

SE OGSÅ | Nye afgifter gør BMW billigere end Ford

Med de ny regler bliver det nu langt mere fordelagtigt med en ladestander hjemme hos medarbejderen. Udgiften hertil bliver fra 1. juli ikke beskattet og med strøm på batteriet er der grobund for langt mere miljøvenling kørsel. Til gengæld kan det være svært differentiere når man lader, hvilken strøm der bliver brugt til privat kørsel og hvilken, der bliver brugt til erhverv – men det har Monta nu løsningen på.

Monta holder styr på forbruget

Monta er en tech-virksomhed, der ønsker at optimere ladeoplevelsen for elbilister. De vil gøre det nemt for virksomheder, kommuner og boligforeninger at administere egne ladestationer. Montas nyeste løsning gør, at virksomheder kan holde styr på den el, der bruges til at oplade firmaelbil eller -plug-in hybrid hjemme fra medarbederens adresse.

LÆS OGSÅ | Den bedste VW Tiguan kombinerer benzin og strøm

Indtil nu har det været nærmest umuligt at holde styr på og adskille erhverv fra privat – nu sker det hele digitalt. Med en privat ladestander og en app i hånden kan virksomheden forbindes med medarbejderens private ladestander og se forbruget og på den måde betale for den el, der bruges til firmaelbilen. Så snart en medarbejder foretager en opladning overføres beløbet fra virksomhedens Wallet til medarbejderems Wallet. Virksomheden kan følge det hele i realtid på telefonen eller computeren.

Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Jacob Dalby

Med baggrund i motorsporten fylder biler med sportslige egenskaber det meste af Jacobs bevidsthed – både nye og brugte giver smil på læben.

Det siges i øvrigt, at Jacob kunne køre før han kunne gå, så interessen for biler startede tidligt. Interessen udviklede sig til passion og siden har arbejdet som motorjournalist på blandt andet Bil Magasinet fyldt det meste af de vågne timer.

Forbrugerstof og vejledning er også blandt Jacobs kernekompetencer og han er ikke ked af at fortælle dig, hvilken bil du skal købe næste gang.
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS