restværdi flexleasing
oktober 11, 2018

Forstå restværdi på en leasingkontrakt

Restværdi eller scrapværdi er et uhyre væsentligt begreb, når vi taler finansiel leasing, men hvad betyder det egentlig?

Af: Ebbe Sommerlund  / d. 11. oktober 2018

Hvad er restværdi eller scrapværdi?

Restværdi eller scrapværdi er en vigtig faktor, når vi taler finansiel leasing. En faktor som er let at overse betydningen af. Beløbet dækker over den pris, som leasingsselskabet skal have for bilen, når leasingperioden er slut. Hvis bilen er mindre værd, så skal du betale for at komme af med bilen. Hvis den er mere værd, så får du, i nogle tilfælde, penge i hånden, men dette er ikke nogen ret.

Konklusion på restværdi

En lav scrapværdi eller restværdi giver dig en lavere månedlig ydelse, men den må ikke være urealistisk lav.

Hvis vi skal starte ved konklusionen, så betyder det følgende: Hvis du sammenligner to leasingbiler, hvor alt andet er lige – altså variant, udstyr, km, førstegangsydelse og månedlig ydelse, men hvor scrapværdien er forskellig, så vælg den bil med lavest scrapværdi.

Lad os bare sige, at den ene har en scrapværdi på 140.000 kr. og den anden har en på 160.000 kr., så vil den med den lave scrapværdi koste dig 20.000 kr. mindre i leasingperioden. Hvis den leasingperiode er et år, så koster bilen med den lave scrapværdi dig altså 1.666 kr. mindre om måneden.

Altså: Jo lavere scrapværdi desto bedre er det for dig.

Det er kun ved finansiel leasing, at du skal bekymre dig om restværdien. Ved operationel leasing, der ofte bruger standardaftalen som er udarbejdet af FDM og Finans og Leasing, hæfter du ikke for restværdien. Typisk hedder formuleringen i en leasingkontrakt for finansiel leasing, at leasingtager skal anvise køber til en bestemt pris. Det vil altså sige, at du som leasingtager skal finde en køber, der vil købe bilen til den aftalte pris.

 

Typisk er det et andet leasingselskab, en bilforhandler eller samme leasingselskab. Du kan også anvise dig selv, men leasingselskabet kan ikke være forpligtet til at sælge til dig. Faktisk er det altid leasingselskabet, der bestemmer, hvordan bilen skal sælges, når kontrakten udløber, men hvis leasingselskabet kræver det, så kan det være dig, der skal finde en køber. Typisk skal den køber være et firma.

Hvordan udregner man restværdi?

Restværdien er relativt nem at have med at gøre, når leasingperioden er slut – det er den pris, en køber vil give for bilen. Den er lidt sværere at have med at gøre, når du indgår en kontrakt, der jo så løber ud efter 12 måneder eller mere. For hvad bringer fremtiden? Prisen er nemlig typisk opgivet eksklusiv afgift og eksklusiv moms.

Man kan ikke regne den inklusiv afgift, da bilen jo netop ikke er på fuld afgift – det er hele humlen ved flexleasing, at man kun betaler en hel eller en halv procent af registreringsafgiften om måneden.

LÆS OGSÅ: Leasing eller finansiering? Se hvad der bedst kan betale sig

Hvordan udregner man restværdi inden underskrift?

Men hvordan finder man så restværdien på forhånd? Den regnes jo typisk ud efter markedsværdien netop nu og så en procentuel nedskrivning efter et år, som er den typiske kontrakt for finansiel leasing på baggrund af flexleasing.

Hvis du skal anslå, om scrapværdien er realistisk, så må du på mobile.de, og sjusse dig frem. Bilerne her er med tysk moms på 19 pct. og så er der også en forhandleravance. Prøv at finde biler, der er et år nyere end den du ser på, og som har samme eller mindre udstyr end den, du kigger på.

Prøv herefter, at finde en bil magen til din samme årgang og samme udstyr og se, hvad den koster nu. Virker din scrapværdi så realistisk? Det er umuligt, at vurdere med 100 pct. sikkerhed, men det kan fx være 15 pct. tab i værdi på et år. Få også leasingselskabet til at udregne og forklare pris og værditab for dig – så er det nemmere at vurdere om afskrivning og restværdi virker sandsynlig.

Det vigtigste, når vi taler restværdi:

  1. Et lavere beløb er bedre end et højere beløb.
  2. Hvis du skal anvise køber, så skal du betale forskellen, hvis bilen er billigere end restværdien efter kontraktens udløb.
  3. I nogle tilfælde kan du anvise dig selv som køber, men du kan ikke kræve det.

Det er kun ved finansiel leasing, at du hæfter for restværdi. Det skal afspejle sig i en lavere pris end ved operationel leasing, hvor du ikke løber nogen risiko for værditabet.

Restværdien er dog blot en del af det, du skal være opmærksom på, når du vil flexlease en bil. Hvis du vil vide mere, kan du læse vores guide om flexleasing.

LÆS OGSÅ: Prisfald: Vilde priser på brugte luksusbiler

9 ud af 10 kan i gennemsnit spare 3.000 kr. på deres bilforsikring. Indtast din nummerplade og se din pris på 30 sekunder - gratis!
Jeg kan ikke nummerpladen
Leveret af Samlino logo
Del artikel:

Andre fandt dette interessant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Ebbe Sommerlund

Nye biler kan være fine, men Ebbe Sommerlund sværger til de brugte af slagsen. Han vil nødig kaldes ekspert, men hans enorme viden er ikke til at tage fejl af, hvorfor han også er den primære drivkraft bag Bilbasens brevkasse.

Den motorjournalistiske baggrund har han fået hos blandt andre Bil Magasinet, V-Max og elbilmagasinet GO, hvilket har gjort ham til et omvandrende leksikon.

Ebbe er som sagt glad for brugte biler, og særligt de japanske af slagsen giver julelys i øjnene. Han er dog efterhånden blevet så voksen, at drengedrømmen af en toptunet Honda Civic er blevet erstattet af en fornuftig Renault Laguna.
Bilbasen logo
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS