Trump indfører statsstøtte på Tesla – spar 140.000 kr. på Model Y
Trump, told og tariffer. Tre ord, der efterhånden går hånd i hånd. Nu kan ordet ‘statsstøtte’ knyttes til trekløveret, da Trump vil booste salget af Tesla-modeller i Europa.
Med Lexus tilbage i Danmark siden efteråret 2021 har danskerne igen lidt mere at vælge mellem, når der ikke skal stå en Audi, BMW eller Mercedes-Benz i garagen.
Lexus har også en elbil i modelprogrammet til at gøre sig endnu mere attraktiv overfor kunderne. Men UX 300e, som konkurrenten til Mercedes-EQ EQA hedder, har ringe rækkevidde (omkring 300 km på en opladning) og mindst lige så ringe plads i kabinen.
Det helt store elektriske håb for det japanske luksusmærke er den kommende RZ. Indtil videre har designet været delvist ukendt. Men stemningen hos Lexus er god, for salget af nye Lexus-biler steg i 2021 næsten alle steder i verden, og i den anledning vises mere af den nye elbil.
RZ præsenteres officielt i foråret, hvor sløret løftes for interiør og teknik, men vi har allerede bred viden om bilen fra andre kilder. Den nye elbilsplatform, som RZ kører på, er nemlig allerede præsenteret i søstermodellerne Toyota BZ4X og Subaru Solterra.
LÆS OGSÅ | Subaru starter sit elektriske eventyr med Solterra
Et kig på de tre forskellige biler viser vidt forskellige design af fronten, men også at BZ4X og Solterra har samme lygter og samme paneler de fleste steder på karrosseriet. Lexus RZ har fuldstændig selvstændigt design, som giver et mere “flydende”, mindre kantet design.
De tre elbiler passer ind i en af de mest konkurrenceprægede elbilsklasser: Mellemstore crossovers. RZ får en længde på cirka 469 cm, så den elektriske Lexus er i klasse med bl.a. Audi Q4 E-Tron og Hyundai Ioniq 5.
Nu kommer vi til delen, vi IKKE kan se. Lexus har stort set intet afsløret om drivlinjen i den nye RZ, og det er indtil videre kun kendt, at bilen kommer i varianten RZ 450e med to elmotorer og firehjulstræk.
Søstermodellerne produceres også i udgaver med en enkelt elmotor og 204 hk – og i udgaver med to elmotorer og firehjulstræk er der samlet set 218 hk. Men set i forhold til elbilen UX 300e, som har 204 hk, vil det være rimeligt at tro, at RZ med 450e-betegnelsen yder mere end kun 218 hk. Men vi ved det først senere i 2022, når Lexus er klar til den fulde afsløring.
LÆS OGSÅ | TEST: Lexus kæmper mod solide konkurrenter
At RZ har en batteripakke med en kapacitet på 71,4 kWh, som skulle være særligt modstandsdygtig i forhold til lave temperaturer, så rækkevidden holdes året rundt, skulle være sikkert. Batteriet skulle være lavet til at kapaciteten efter 10 år er 90 procent. Rækkevidden i søstermodellen fra Toyota er over 450 kilometer, og der kan lades med op til 150 kW.
Trump, told og tariffer. Tre ord, der efterhånden går hånd i hånd. Nu kan ordet ‘statsstøtte’ knyttes til trekløveret, da Trump vil booste salget af Tesla-modeller i Europa.
Vi holder længere fast i vores biler, og det får gennemsnitsalderen på biler i Danmark til at stige. Det er mere end 30 år siden, bilerne har været så gamle.
Nyt fjæs til favoritten: Den eftertragtede Skoda Enyaq får et facelift, der ikke gør så meget – men alligevel gør det helt rigtige. Vi kører første tur i den nye Skoda Enyaq.
Mini Aceman kunne være den gyldne middelvej mellem elbilerne Cooper og Countryman. I stedet falder den ned mellem to stole. Test af Aceman SE med 218 hk og JCW-styling.
Den nye udgave af Lexus’ luksus-SUV har fedt design, tonsvis af udstyr og en attraktiv pris. Men affjedringen og drivlinjen i plug-in hybriden hænger ikke sammen.
Elbiler er kommet for at blive! Det vælter ind med nye modeller på markedet i Danmark, og vi har lavet en liste med alle elbiler i Danmark i 2025 – inklusive priser og rækkevidde på de forskellige modeller.