Mazda CX-5 har været en rigtig god repræsentant i kategorien Meget SUV for pengene. Men fordi blandt andet dens motorer ikke længere lever op til EU-kravene, er den ikke længere tilgængelig i hverken Danmark eller andre EU-nationer.
Heldigvis er der kun tale om en pause fra CX-5 - og ikke et endeligt farvel. CX-5 er, trods alt, den bedst sælgende Mazda i verden, og japanerne sørger for, at den nye generation lever op til alt, hvad EU kan kaste efter den. Det er en anden og større motor end før med til at sørge for.
Og værdi for pengene? Det ser ud til, at den nye CX-5 vil levere det i rigelige mængder. Selv om den kommer som ny model, så regner den danske Mazda-importør med at kunne sælge den fra 349.990 kr. ved introduktionen.
Udover plug-in hybriden MG HS PHEV (314.999 kr.) og Dacia Bigster (339.990 kr.) er det en klasse, hvor benzinbilerne er få - og hvor de ellers kommer med en høj pris. Som de 399.995 kr., man betaler for den billigste Hyundai Tucson eller de voldsomme 514.995 kr., man skal slippe for billigste VW Tiguan.











Begrænset motorkraft, men 2 tons på krogen
CX-5 har aldrig været den største eller mest rummelige i klassen, men fordi den er så uhyre vigtig i blandt andet USA og Australien, hvor bilerne helst skal være balsale på hjul, så vokser den med 11,5 centimeter i længden - til glæde for pladsforholdene.
Om CX-5 har taget på i vægt, melder historien ikke noget om. Hvis den har, bør den videreudviklede 2,5-liters firecylindrede motor - fortsat, selvfølgelig, uden turbo - kunne klare det nogenlunde.
Den taber godt nok en hel stald heste i forhold til den gamle 2-liters motor, så man nu har 141 i stedet for 165 hestekræfter - men drejningsmomentet er mere solidt med 238 Nm i et bredere område end forgængerens kun 213 Nm. Der bliver valg mellem træk på to eller fire hjul, mens automatgear altid er standard.
Med mindre man vælger en elbil, så er det efterhånden meget svært at få høj trækkapacitet til trailer, båd eller campingvogn til en rimelig pris i en bil med forbrændingsmotor. I CX-5 må man trække op til 2.000 kilo, og det er fremragende i forhold til prisen på 349.990 kr. Om motoren virkelig kan mestre så høj vægt? Det vil vi selvfølgelig gerne efterprøve på et tidspunkt.
Den nye CX-5 bliver første generation uden dieselmotor. Til gengæld er det muligt, at CX-5 bliver den første model med et fuldhybrid-system, men det er indtil videre ikke en mulighed, vi har hørt om i forhold til CX-5 til det europæiske marked.










Knapper? Hvilke knapper?
Vi var forberedt på det her. I den kinesiske elbil 6e har Mazda droppet alle knapper, og det fungerer nogenlunde lige så ringe, som vi frygtede.
CX-5 er en ægte japaner, så vi havde håbet, det kun var elbilen med kinesisk oprindelse, der blev så hårdt ramt. Den er hårdt ramt, for det vil kunderne have, siger Mazda. Men slet ikke i samme grad som 6e.
Der er nemlig ikke bare enkelte knapper under den 12,9 eller 15,6" store infotainmentskærm (alt efter udstyrsniveau) til el-bagrude og fuld blæs på afhugningen. Der er rigtige knapper til sidespejlene, bremsehold-funktionen og, tak for det, kvælning af advarsler fra assistentsystemerne. Og se den store, mekaniske gearvælger - en virkelig sjældenhed.
Resten foregår via skærmen - klimaanlæg, køreindstillinger og, desværre volumen. Men hvor 6e har et sørgeligt kinesisk system, så har den nye CX-5 et Google-baseret system, som umiddelbart ser overskueligt og lækkert ud. Det samme gør den digitale instrumentering, der ikke - som i 6e - er et virvar af småting.
Og designet. Også lækkert og overskueligt. På mange måder minder CX-5 om en blanding af den gamle CX-5 og den store CX-80. Ligesom priserne, så er der ingen grund til at klage over den udvikling.