Bedst som Mazda mangler elbiler i modelprogrammet, lancerer de en… enorm syvpersoners SUV som plug-in hybrid? Det er ikke så skævt, som det lyder, da ny Mazda CX-80 giver både luksus og plads til syv personer.
TEKST & FOTO Simon Hallenslev
Hvis ikke Mazda for nyligt havde løftet sløret for den elektriske sedan 6e, kunne man fristes til at tro, at de havde tabt sutten. For alt imens modelprogrammet drastisk mangler elbiler med større batterier end det fra en boremaskine (jeg kigger på dig, MX-30), lanceres en XL-udgave af Mazda CX-60, der som plug-in hybrid allerede står akavet i det danske marked.
Mazda CX-80 måler knap 25 cm mere i totallængden samt mellem akslerne end CX-60, som den er baseret på. Det giver en totallængde på fem meter, en akselafstand på tre og plads til en tredje sæderække. Som SUV med plug-in hybridteknologi og plads til syv kører Mazda CX-80 sig ind i en niche uden et væld af konkurrenter, hvilket måske sikrer den en lidt større relevans end lillesøster.

Mazda, når de er bedst
Hvis det er længe siden, du har været inde i en ny Mazda, skylder du dig selv et smut forbi CX-80. Om ikke andet for bare at få din kvalitetssans kalibreret i en tid, hvor nye biler plastres til med så meget plastik, at duften af ny bil forveksles med duften af badebold.
I Mazda CX-80 er der ægte læder, og det er ikke kun noget, man mærker. Det er også noget, man dufter. Foruden en flot mængde af lækre materialer er kabinen også udstyret med fysiske trykknapper, der gør kabinen legende let at betjene.
Tag bare det store drejehjul mellem forsæderne. Det kan virke uddateret, men i virkeligheden er det så brugervenligt, at man hellere bruger hjulet til at springe mellem menuer. Selv med trådløs Apple CarPlay navigerer man let fra Spotify til Google Maps uden at fedte skærmen til.





Skærmen er en 12,3” krystalklar sag, hvis glimrende trykfølsomhed bliver sekundært takket være hjulet. Systemet er måske ikke klasseledende, men opsætningen er idiotsikker. En tilsvarende 12,3” skærm findes bag rattet til digital instrumentering med overskueligt layout, men også den overflødiggøres af et glimrende head-up display, der er standardudstyr.
Pladsforhold
Lillesøster Mazda CX-60 havde en mærkværdig opbygning af kabinen, der gjorde den mere trang på bagsædet end konkurrenterne trods voluminøse udvendige dimensioner.
Trang er ikke et ord, der kan bruges om Mazda CX-80. Den leveres standard med syv sæder, og selv hvis man ikke skal bruge tredje sæderække, giver den bedre mening end CX-60. På anden sæderække får man nemlig den plads og komfort, som må kræves af en stor SUV. Her er gode justeringsmuligheder og sædevarme, hvis man styrer uden om indgangsvarianten Exclusive-Line.




Tredje sæderække er forbeholdt familiens mindste, som det næsten altid er tilfældet, med mindre man har med en regulær minibus at gøre. Det samme kan siges om bagagerummet, der begrænses til 258 liter med alle sæder oprejst. Der er en kapacitet på 566 liter bag anden sæderække.
Sammenligner man med andre syvpersoners SUV’er, der ikke er minibusser, er pladsen i Mazda CX-80 dog klart i den gode ende. Jeg vurderer, at man godt kan være 1,50 meter høj og stadig sidde komfortabelt, mens bagagerummet er tilsvarende med det i en Mazda 2, og bør lade sig give sig til indkøbsvarer. Skal man på weekendtur, må man ty til tagboks.
Stor og tung
Mazda CX-80 er et lokum af en SUV – og den kører som et. Styretøjet fra Mazda er et tveægget sværd, fordi det er tungt vægtet og præcist, nærmest som i en ældre BMW. På en lang, blød motorvejstilkørsel kommer det til sin ret, da den store SUV lægger sig plant og uprovokeret trods relativt høj fart. Her er intet behov for småkorrektioner med det store rat.

Det er i storbyen og parkeringskælderen, at styretøjet bliver træls. Styretøjet forbliver tungt, og CX-80 føles klodset at bakse rundt med. Bilens størrelse og styretøjet giver i kombination en oplevelse, som var man i færd med parallelparkere en flodpram. Letkørt er Mazda CX-80 ikke.
Apropos klodset, så er hybridsystemet ingen sømløs sag. Det er gearkassen, der, i et forsøg på at kombinere 192 og 175 hestekræfter fra henholdsvis benzin- og elmotor, sender et ufint ryk gennem kabinen. Det gør sig gældende både i overgangen fra el til benzin, men også under almindelige gearskift. Da de elektriske kræfter også realiseres af gearkassen, kan man selv ikke under elektrisk kørsel slippe for de klodsede gearskifte. Det er en underlig oplevelse.
Den angivne elektriske rækkevidde på 61 kilometer forvandles til maksimalt 35 kilometer i virkelighedens verden. Det er ikke imponerende med en batterikapacitet på 17,8 kWh, og hybridsystemets historie bliver ikke bedre, når benzinforbruget ligger omkring 11-12 km/l med tomt batteri.

Når benzin- og el arbejder sammen er der til gengæld 327 hestekræfter til rådighed. Det får Mazda CX-80 til at føles stærk og kapabel. Selvom motorlyden er lidt raspet, er det lyden af en arbejdshest, og ikke den typiske firecylindrede hymne. Ind imellem bliver den dog lidt for insisterende i lydbilledet.
Når man finder det rette ridt, der for CX-80 er på lande- og motorvej, er den japanske kæmpe et behageligt bekendtskab. Høj komfort og retningsstabilitet, god støjisolering og en håndfuld assistentsystemer, der hverken er larmende eller påtrængende.
Pris, udstyr og konkurrenter
Hvor lillesøster Mazda CX-60 fås som både PHEV og diesel, er der kun plug-in hybridvarianten med 327 hestekræfter på menuen med CX-80. Den starter i 594.500 kr. med Exclusive-Line udstyr. Her fås ting som LED-forlygter, 20” alufælge, forsæde- og ratvarme samt tre-zonet klimaanlæg. Desværre mangler adaptiv fartpilot.


Det er først i Homura til 640.150 kr. at førnævnte kvalitet kommer til sin ret. Prisspringet virker vildt, men her medfølger altså adaptive LED-forlygter, nappa-læder, el-justerbare forsæder med ventilation, varme i anden sæderække, elektrisk justerbart rat samt indvendigt trim i enten børstet stål eller ahorntræ.
Den testede Mazda CX-80 er den næstdyreste og tungt udstyrede Homura Plus, der starter i 669.400 kr. og giver luksus som panoramaglastag, 360 graders kamera samt et velspillende Bose-lydanlæg. Af en eller anden mærkværdig årsag er det først her, at elbetjent bagklap medfølger.
Den nærmeste konkurrent til Mazda CX-80 er Hyundai Santa Fe, der, trods mindre udvendige dimensioner, giver samme gavmilde kabineplads. Den er tilsvarende prissat til 589.995 kr. mens tilsvarende udstyrsvarianter med luksus, Ultimate eller Calligraphy, starter i henholdsvis 654.995 kr. og 704.995 kr. Det er med andre ord den (høje) pris for klassen, og ikke Mazda, der er galt afmarcheret.

Der er også Skoda Kodiaq, men den kan ikke kombinere plug-in hybridteknologi med syvsæders kabineindretning. Her må man nøjes med benzinvarianten, der yder 150 hestekræfter, og som med syv sæder tilvalgt starter i 528.848 kr. Her er der dog betragteligt dårligere plads på tredje sæderække. Det samme gør sig gældende med Nissan X-Trail, der starter ved 461.067 kr. med syv sæder tilvalgt.
DEN ENDELIGE DOM
Det er lige dele positivt og negativt, når jeg skriver, at Mazda CX-80 giver gammeldags luksusfornemmelser. Kabinen er tenderende til dekadent og giver mindelser om japanske luksusslæder fra 90’erne. Det er gammeldags, fordi der er ægte læder og mange knapper, men det er koblet brugervenligt op på moderne skærme, der dækker dig godt ind.
Det gammedags element gør sig også gældende i teknik og køreoplevelse, og det er ikke så fedt, som det er i luksusfornemmelsen. Nok er Mazda CX-80 komfortabel og stabil som bare pokker, men den bevæger sig præcist, som den ser ud: som et drog af en SUV. Oplevelsen bliver lidt knoklet, både når man bakser med størrelsen og styretøjet i P-kælderen, men også i hybridsystemets ageren generelt.
Har man de penge, som nichen af store SUV’er med syv sæder og hybridteknologi koster, er Mazda CX-80 intet decideret dårligt bud. Uanset om man har behov for tredje sæderække, der faktisk er brugbar, eller bare vil have en voluminøs SUV med god trækevne og plads hele vejen rundt.
SPECIFIKATIONER
Mazda CX-80 E-Skyactiv PHEV Homura Plus
Motor: R4, 2.488 ccm, benzin + el Ydelse: 327 hk/500 Nm 0-100 km/t: 6,8 sekunder Tophastighed: 195 km/t Forbrug: 62,5 km/l CO2-udledning: 35 gram/km Batteristørrelse: 17,8 kWh Elektrisk rækkevidde: 61 kilometer Mål (L/B/H): 499/189/171 cm Køreklar vægt: 2.165 kilo Trækvægt: 2.500 kilo Bagagerumsvolumen: 258-566-1.221 liter Pris: 669.400 kr. (CX-80 fås fra 594.500 kr.) Privatleasing (engangsydelse/mnd. ydelse): 24.995/8.795 kr. (CX-80 fås fra 7.995 kr.) Beskatningsgrundlag, firmabil: Ikke oplyst