omregistrering af bil
marts 6, 2019

Omregistering af bil: Alt du skal vide når du køber eller sælger

Når du køber eller sælger en bil, skal den omregistreres. Men hvad koster omregistrering af bil? Og hvordan omregistrerer man en bil online? Bare rolig – det er ikke særlig svært. Læs med og se hvordan.

Af: Simon Hallenslev

Når du køber bil, har du tre uger til enten at omregistrere den eller afmelde den. Dog må det anbefales på det kraftigste, at køber og sælger omregistrerer bilen sammen, inden nøglerne overleveres.

LÆS OGSÅ | Forstå restværdi på leasingkontrakt

På den måde er begge parter sikre på, at bilen står i det rigtige navn, inden den rammer de danske landeveje. Det sikrer eksempelvis, at kedelige hilsner fra færdselspolitiet ender i den rigtige postkasse.

Omregistrering af bil online

I denne online-tidsalder kan omregistreringen foretages nemt og bekvemt via en computer eller smartphone. Så der er ingen undskyldning for ikke at få det gjort med det samme.

Omregisteringen online sker via Motorregistret på Skat.dk.

LÆS OGSÅ | Undgå svindel, når du handler bil

Alt du skal bruge er køretøjets originale registreringsattest og dit NemID. Under Motorregistret vælger du bruger-/ejerskifte, hvorefter registrerings- eller stelnummeret indtastes. Køretøjet låses op med kontroltal fra registreringsattesten, hvorefter du vælger forsikringsoplysninger.

Forsikringsoplysninger skal bruges, fordi ny ejer skal have ansvarsforsikring før omregistreringen kan foretages.

Dernæst skal der blot godkendes og betales. Så er omregistreringen fuldført.

Omregistrering af bil fysisk

Hvis køber har glemt NemID, eller hvis ikke du stoler nok på egne evner til selv at foretage omregistreringen online, kan du heldigvis få hjælp til det hos en nummerpladeoperatør eller ved et af SKATs motorcentre.

En nummerpladeoperatør er et sted, hvor du kan købe nummerplader og omregistrere en bil. Det vil altså sige en synshal eller en bilforhandler. De kan hurtigt klare en omregistrering.

LÆS OGSÅ | Køb eller leasing? Se hvad der bedst kan betale sig

Vælger du et af SKATs fire motorcentre – som findes både i Jylland og på Fyn og Sjælland – kan du ikke kun omregistrere bilen, men også bestille erstatningsnummerplade og ny registreringsattest, hvis denne er mistet.

Hvad koster en omregistrering af bil?

Vælger du at klare bilens omregistrering online – eksempelvis via smartphone eller computer – tager SKAT 340 kroner i ekspeditionsgebyr via Motorregistret.

Tager du forbi en nummerpladeoperatør, koster det 40 kroner mere, altså 380 kroner, plus det gebyr den enkelte operatør eventuelt måtte tage.

Ved et af SKATs fire motorcentre – eller motorkontorer som de også kaldes – skal du ligeledes slippe 380 kroner plus 100 kroner for personlig betjening.

LÆS OGSÅ | Prisfald: Vilde priser på brugte luksusbiler

Og hvem betaler så omregistreringen? Gør du det hjemmefra, er det køber, der omregistrerer med NemID, og som derfor betaler. Det ses dog fra tid til anden, at de 340 kroner aftales som værende en del af købsprisen, så det modregnes. Men det er altså op til køber og sælger at aftale indbyrdes.

Hvis du som sælger står i en situation, hvor køber har lovet at køre direkte til en nummerpladeoperatør eller et motorcenter for omregistrering, men ikke har gjort det, er der imidlertid også hjælp at hente.

Du kan selv tjekke, om bilen er blevet omregistreret via Motorregistret. Er den ikke det, kan du kontakte SKAT og bede om at påtvinge en afmeldelse af bilen. På den måde skal du ikke ligge søvnløs over skrivelser fra ordensmagten, mens ny ejer kører rundt i en bil i dit navn.

Forsikring ved omregistrering

Som kort nævnt tidligere skal ny køber have en ansvarsforsikring når bilen omregistreres. Hvis bilen ikke omregistreres på stedet, er bilen dækket af sælgers forsikring. Kører køber galt inden bilen er omregistreret, hænger sælger altså på forsikringen hvis du intet har foretaget dig.

LÆS OGSÅ | Nu stiger skrotpræmien på din gamle dieselbil

Hvis ikke omregistreringen foretages ved overdragelsen af nøglerne, er det vigtigt at du kontakter dit forsikringsselskab og underretter dem om salget. De vil herefter notere, at forsikringen skal ophøre senest tre uger efter ejerskiftet.

Er forsikringsselskabet underrettet, hænger du ikke på skader lavet af køber. Husk at gemme slutsedlen, så du har dokumentation for at bilen er solgt, hvornår den er solgt og hvem den er solgt til.

Omregistrering af bil ved dødsfald

Det er boet efter den afdøde, der skal afmelde afdødes køretøj senest seks måneder efter at dødsfaldet.

Hvis der inden for de seks måneder registreres en ny ejer af bilen, er dette dog ikke nødvendigt. Denne omregistrering foretages på samme måde som en almindelig omregistrering, altså enten online eller gennem en nummerpladeoperatør eller et motorcenter.

Er bilen registreret med flere ejere ved dødsfaldet, vil bilen fortsat være registreret hos dem.

9 ud af 10 kan i gennemsnit spare 3.000 kr. på deres bilforsikring. Indtast din nummerplade og se din pris på 30 sekunder - gratis!
Jeg kan ikke nummerpladen
Leveret af Samlino logo
Del artikel:

Andre fandt dette interessant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Simon Petry Hallenslev

Simon er en ung og passioneret motorjournalist, der har specialiseret sig i anmeldelser af biler, sammenlignende dueltests og nyheder fra bilindustrien.

Han følger altid nøje med i, hvad der rører sig i branchen, og bestræber sig på at formidle sin viden i et, til tider farverigt, men altid let forståeligt sprog. Hans artikler er rettet mod både de læsere, der ikke er bileksperter, og de dedikerede entusiaster som ham selv.
Bilbasen logo
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS