august 27, 2019

Alt du bør vide om privatleasing

Privatleasing af biler er populært. Men er det overhovedet en god idé? Bliv klogere på leasing af biler her.

Af: Ebbe Sommerlund / d. 15. marts 2021

Privatleasing er typisk det man kalder operationel leasing. Det vil sige, at du ikke løber nogen risiko for om bilens restværdi. Bilen kommer kun til at koste mere end aftalen, hvis du kører længere, laver skader eller misligholder bilen.

Privatleasing giver sikkerhed økonomisk, da du kender dine omkostninger. Selv ved ændret kørselsbehov er det nemt, at tilpasse kontrakten undervejs. Ofte kommer leasingtilbud også med en attraktiv forsikring, siger Jan Lang, der er markedsanalytiker på Bilbasen.

Se leasingbiler på Bilbasen

Sjældent billigst

Mens privatleasing er forudsigelig, så er den sjældent billigere end at eje bilen selv. Nogle gange kan du finde gode leasingtilbud, der kan konkurrere med bilejerskab. Fordelen ved leasing er, at du er immun over for ændringer i markedet for eksempel, når afgiften sættes ned eller hvis bestemte biltyper pludselig mister værdi – her er det leasingselskabet, der står med risikoen

Forsikring af leasingbil

Forsikring af leasingbilen er lidt anderledes end ved en bil du ejer. Vigtigst er det at forsikringen også dækker din førstegangsydelse, hvis bilen totalskades. Gør den ikke det kan du risikere at førstegangsydelsen er væk selvom du kun har ejet bilen i få dage. Nogle leasingselskaber sælger forsikring med i pakken – her er der taget højde for førstegangsydelsen.
Nogle forsikringer indeholder en tilbageleverings-forsikring, som gør at du ikke kan betale mere end 5.000 kr. for skader på bilen, når du leverer den tilbage.

Grøn ejerafgift? Hvem betaler den?

Når du leaser din bil betaler du selv den grønne afgift på bilen.

Længde på kontrakten

Du kan altid aflevere din leasingbil efter 12 måneder. Førstegangsydelsen er tabt, men bortset fra det er der ikke ekstra omkostninger forbundet med at droppe leasingbilen tidligere end den oprindelige aftale. I virkeligheden bør du gå efter så lang en kontrakt som muligt med den laveste førstegangsydelse. På den måde har du de bedste muligheder.

Hvad koster det at lease en bil?

Privatleasing er relativt nemt at gennemskue, da du på forhånd kender prisen for for eksempel 36 måneder. Økonomien består af følgende elementer:

  • Førstegangsydelse
  • Månedlig ydelse
  • Depositum

Førstegangsydelsen varierer fra 0 til over 25.000 kr. Den skal betales, inden du får bilen og du får den ikke tilbage.

Den månedlige ydelse er det beløb, du skal betale hver måned.

Depositum kan for eksempel være to måneders leje. Det får du tilbage, når du afleverer bilen i ordentlig stand

LÆS OGSÅ: Ny konge i klassen: Her er de mest populære leasingbiler

Ekstraudstyr på leasingbil?

Du kan sagtens få ekstraudstyr på din leasingbil. Ofte er merprisen for udstyret fordelt på leasingperioden. Det vil sige, at et anhængertræk til for eksempel 7.200 kr. vil gøre din leasingbil 200 kr. dyrere om måneden. Du har altså kortere tid til at fordele udgifterne over.

Hvad med dæk?

Som udgangspunkt skal du selv sørge for vinterdæk, men alt kan selvfølgelig fås hos leasingselskabet.

Service

Biler under privatleasing serviceres af leasingselskabet. Som regel er det på det lokale mærkeværksted og leasingselskabet betaler omkostningerne. Du skal dog selv huske at bestille tid.

Hvad hvis jeg har kørt for meget?

Det er forskelligt, hvad leasingselskaberne tager for overkørte kilometer. Det koster dog altid noget. Ved nogle selskaber kan det betale sig at få kilometertallet justeret undervejs, men det hos andre er billigere bare at afregne til slut.

Hvad hvis jeg har kørt for lidt?

Mange leasingselskaber giver lidt penge tilbage, hvis du har kørt mindre. Dette beløb er mindre end det tilsvarende for overkørte kilometer.

Aflevering af bilen

Når du afleverer bilen skal den vurderes. Leasingselskaberne accepterer almindeligt slid, mens større stenslag og buler skal udbedres. Det kan være en fordel at få udbedret skader, som du ved er for store. Så har du mulighed for at indhente forskellige tilbud.
Det er en skrøne, at det er dyrt at aflevere leasingbiler. De fleste slipper billigt eller gratis.

Skal jeg lease min næste bil?

Det er svært at svare entydigt på. Men her er lidt guidelines:

Overvej leasing, hvis:

  • Forudsigelig økonomi er vigtigere end den reelle pris
  • Du vil have en skæv bil, som er svær at sælge
  • Du får et virkelig godt tilbud

Glem leasing, hvis

  • Du vil have den absolut billigste bil
  • Du beholder biler til de er slidt op

LÆS OGSÅ: Hvad er flexleasing? Her er de vigtigste tips

9 ud af 10 kan i gennemsnit spare 3.000 kr. på deres bilforsikring. Indtast din nummerplade og se din pris på 30 sekunder - gratis!
Jeg kan ikke nummerpladen
Leveret af Samlino logo
Del artikel:

Andre fandt dette interessant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Ebbe Sommerlund

Nye biler kan være fine, men Ebbe Sommerlund sværger til de brugte af slagsen. Han vil nødig kaldes ekspert, men hans enorme viden er ikke til at tage fejl af, hvorfor han også er den primære drivkraft bag Bilbasens brevkasse.

Den motorjournalistiske baggrund har han fået hos blandt andre Bil Magasinet, V-Max og elbilmagasinet GO, hvilket har gjort ham til et omvandrende leksikon.

Ebbe er som sagt glad for brugte biler, og særligt de japanske af slagsen giver julelys i øjnene. Han er dog efterhånden blevet så voksen, at drengedrømmen af en toptunet Honda Civic er blevet erstattet af en fornuftig Renault Laguna.
Bilbasen logo
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS