april 16, 2024

Så gik den ikke længere – for første gang i lang tid ændrede priserne sig ikke

De konstante prisfald, der har stået på lige siden september 2022 ser ud til langt om længe at stagnere. Prisen på elbiler påvirkes også.

AF Zacharias Lund FOTO Bloggen

Det seneste halvandet år har bilkøbere kunne se måbende til, mens priserne på de brugte biler faldt uge efter uge. Det var især elbilerne, der oplevede store prisfald grundet Teslas markante prisreguleringer, som i januar 2023 sendte chokbølger gennem industrien for første gang.

Nu ser det dog ud til at prisfaldene langsomt rinder ud og ophører. Priserne har aldrig været lavere og det kan du læse om her.

31% billigere

Niveauet for de brugte elbiler har ramt et historisk lavt niveau. Med udgangspunkt i 2021, er nutidens priser 31% lavere end de var for blot tre år siden.

Hvorvidt priserne tager et hak opad, eller om de igen falder, kan på nuværende tidspunkt ikke udledes, men en ting er sikkert: Elbilerne har aldrig været billigere.

Ser man på det overordnede niveau for de brugte biler, så ligger de lige knap 10% lavere end de gjorde for ni år siden. Det skyldes især elbilernes markante prisfald, men dieselbilerne har bestemt også del i de lavere priser.

På blot fire år er den gennemsnitlige pris på dieselbiler faldet med 38.000 kr. fra 221.000 kr. til 183.000 kr. Det skyldes primært faldet i popularitet og overgangen til elbiler.

Stor interesse for elbiler

Før i tiden fyldte benzin- og dieselbilerne markant mere i søgebilledet for danskerne, men nu har elbilerne for alvor fundet vej ind i søgefeltet for de danske købere.

I marts måned bestod 42% af danskernes søgninger på Bilbasen af elbiler. Det er især Tesla Model Y og Model 3, der dominerer søgningerne, hvor der i marts var over 342.000 søgninger på disse modeller alene.

Dernæst finder man elbiler som Skoda Enyaq, Volkswagen ID.4, Audi Q4 e-tron og Volkswagen ID.3. Det hele er dog ikke kun elbiler. Danskerne søger i høj grad også efter benzinbiler som Volkswagen Golf, Mercedes E-klasse, BMW 5-serie og Volkswagen Passat.

Trods elbilernes store fremgang i søgningerne er det fortsat benzinbilerne, der bliver søgt mest efter med 43%, men dieselbilerne er for alvor røget ud i kulden, da kun 15% af de samlede søgninger var på dieselbiler.

Stagnering i prisfald

Prisfaldene har stået på i halvandet år, men for første gang har priserne på de brugte biler været stort set uændret. Det overordnede prisniveau på elbilerne faldt med 0,1% i marts, men det generelle prisindeks var uændret fra februar på 90,1.

Dette er første gang siden september 2022, at prisniveauet er uændret fra måneden forinden. Elbilernes fald på 0,1% er også værd at bemærke, da det typisk har taget et fald på over 1% pr. måned de seneste mange måneder. Det bevidner altså, at nedgangen i priserne er ved at tabe pusten.

Den overordnede brugtbilhandel har også oplevet et lavere antal transaktioner kontra sidste år. Faktisk lå antal af transaktioner fra første kvartal i 2024 3,4% lavere end i 2023. Det er især i marts måned, at antallet af handler er faldet betydeligt. Sammenlignet med 2023 er antallet af transaktioner i marts måned 2024 11,8% lavere.

Hvorvidt denne tendens fortsætter er svær at forudse, men med de stagnerende prisfald og de historisk lave priser på elbiler, bliver det interessant at følge brugtvognsmarkedet de næste måneder.

9 ud af 10 kan i gennemsnit spare 3.000 kr. på deres bilforsikring. Indtast din nummerplade og se din pris på 30 sekunder - gratis!
Jeg kan ikke nummerpladen
Leveret af Samlino logo
Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Zacharias Lund

Zacharias er ved at uddanne sig til journalist på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Han er i forbindelse med sit studie i praktik ved Bilbasen, hvor han får lov at udnytte sin store interesse for biler.

Zacharias har trods sin korte tid som motorjournalist allerede bevæget sig rundt blandt større etablerede medier som Børsen og Bilmagasinet, hvor han også har været redaktør for årbogen “Årets Biler” i 2022 og 2023.

Ved siden af skole og praktik driver Zacharias det lille videomedie 3-Punkts-Vending, hvor han laver videoer med biler i fokus.

Zacharias er stor fan af design og flotte linjer, ligesom en vellydende og gennemført sportsvogn også nemt fanger hans opmærksomhed.

Ved Bilbasen laver Zacharias en masse forskelligt, men arbejder typisk med at skrive artikler og finde interessante artikler at bringe.
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS