ForbrugerstofNyheder

Se kortet: Her er der størst risiko for at blive blitzet

fotovogn
Skal du holde ferie i det danske sommerland? Så kig med her. En ny undersøgelse viser nemlig på hvilke veje, politiets fotovogne blitzer flest.

Af: Simon Hallenslev / d. 1. juli 2020

Med udgangspunkt i data om politiets ATK-indsats for hele 2019, har låne-tjenesten Lånio lavet et overblik over de strækninger, hvor flest bilister har fået en hilsen med vedlagt girokort.

Gennem en aktindsigt i Rigspolitiets data har det været muligt at kortlægge præcist hvor og hvor mange fartbøder, de automatiske fartkontroller, herunder både fotovogne og stærekasser, har udskrevet fra grøftekanterne langs motor- og landeveje.

I alt blev der udskrevet fartbøder for 777 mio kr. på landsplan i 2019, og det er måske ingen overraskelse, at det er Hovedstaden, der stikker af i statistikken. Se hvor du skal passe ekstra på med højrefoden i sommerlandet, når vi kigger nærmere på undersøgelsen.

Kilde: Lånio.dk

På kortet herover kan du se i hvilke kommuner, flest fartglade danskere blev fanget af politiets fotovogne og stærekasser.


Københavnerne må punge 61 millioner kroner ud

Københavns kommune ligger naturligvis i toppen af statistikken med drilske byzoner overalt, hvor alt mellem 51 og 59 km/t udløser en hilsen fra ordensmagten á 1.000 kroner. I alt fik københavnerne 40.319 fartbøder, hvilket betyder, at girokort for 61 mio. kr. blev tilsendt deres e-Boks.

Ser vi mere specifikt på vejene i København, er det den befærdede H.C. Andersens Boulevard, der alene stod for 16.264 af bøderne til den nette sum á 26 mio. kr. Dermed er H.C. Andersens Boulevard den vej i Danmark, hvor der blev udskrevet næst flest bøder i 2019.

LÆS OGSÅ | Hvornår kommer bøden, hvis jeg er blevet blitzet af en fotovogn?

Efter H.C. Andersens Boulevard er det Åboulevard, der faktisk munder ud i H.C. Andersens Boulevard, samt Nørre Allé, der er de strækninger, hvor bilisterne oftest bliver blitzet. Skal du på storbyferie i hovedstaden, gør du dig klogt i at holde øje med farten.

Fotovogn

Travle strækninger fanger flest

På de travle motorvejsstrækninger der binder landet sammen, er det klart, at ordensmagten er opmærksomme på fartsyndere. Vestmotorvejen som på Sjællandssiden leder op til Storebæltsbroen, er den strækning i Danmark, hvor der blev udskrevet flest fartbøder. I alt 25.825 bøder til en samlet sum á 33 mio kr. fandt vej til fartglade danske bilister.

Som nævnt tog H.C. Andersens Boulevard andenpladsen, mens tredjepladsen tildeles endnu en motorvejsstrækning af stor værdi for rejsende danskere. På Fynske Motorvej ved Middelfart, som fra Fynsiden leder op til Lillebæltsbroen, blev der udskrevet 8.881 bøder til en sum á 12 mio kr.

LÆS OGSÅ | Oversigt: Her kørte politiet for stærkt i 2019

Skal sommerferien bruges på tværs af Danmark, og skal du fra Jylland til Sjælland, Sjælland til Jylland eller smage på ferielivet i det fynske, er der ekstra stor risiko for selvportræt. Kratluskerne står klar med infrarød blitz, hvis du pønser på at forkorte rejsetiden.

Forsigtige feriesamfund

Kigger vi i den anden ende af undersøgelsen, finder vi en række trygge feriesamfund, hvor bilisterne værner om trafiksikkerheden. På Ærø har de været særdeles gode til at passe på hinanden i trafikken, og der blev således kun sendt 127 fartbøder afsted i hele 2019. Bidrag til den gode statistik og pas på farten, hvis du skal på ø-ferie på Ærø.

Havnebyerne Kerteminde og Dragør ligger anden- og tredjebedst i statistikken med henholdsvis 274 og 352 afsendte fartbøder i 2019. Fotovognene besøger oftest de områder, hvor bilister tenderer til at køre for stærkt. Så at feriemekkaerne klarer frisag, er en kombination af, at bilisterne kører pænt, og at ordensmagten sjældent besøger dem med fartmålinger.

5 kommuner med flest fartbøder

København – 40.319 bøder

Slagelse – 31.262 bøder

Aalborg – 20.768 bøder

Vejle – 13.846 bøder

Aarhus – 11.719 bøder

Simon - billede
Om forfatteren

Simon Hallenslev

Artikler om gamle såvel som nye biler, de seneste nyheder til bilentusiaster og afsendelse af Bilbasens nyhedsbrev er det, som Simon i det daglige roder med. På Bilbasen kombinerer han sin viden om ting som SEO og klik-rater fra CBS med den brændende passion for biler.