Kategorier
Forbrugerstof Nyheder

Vintertid koster kassen: Tjek om du risikerer en uventet P-bøde

Af: Ebbe Sommerlund Esben Skrumsager  / d. 26. oktober 2017

Det er højtid for dummebøder – eller parkeringsafgifter, som de juridisk betegnes. Natten til søndag skal urene stilles en time tilbage, og det giver fart på bødeblokkene.

Det er blevet tid til vintertid, så urene skal stilles tilbage. Det kan være irriterende at glemme på armbåndsuret, TV’et og mikroovnen, men glemmer du at indstille bilens elektroniske P-skive kan det også blive en dyr forglemmelse.

– Ved skift til sommer- eller vintertid får vi væsentlig flere henvendelse fra bilister, som mener, de har fået en uretmæssig afgift, så mandag og tirsdag efter skiftet ser vi altid et øget antal klager, lyder meldingen fra Alex Pedersen, der er direktør i Q-Park.

LÆS OGSÅ: De bedste brugte biler til begynderen

Han kan ikke oplyse, om den øgede mængde af klager også hænger sammen med, at der bliver udskrevet flere bøder dagen efter skiftet, men han afviser, at der bliver sendt flere parkeringsvagter på gaden end en almindelig søndag:

– Vi har samme kontrol med samme antal vagter. Men det er selvfølgelig vigtigt for mig at understrege, at det er bilisternes eget ansvar, at P-skiven står korrekt. Uanset om den er elektronisk eller ej, lyder det fra Alex Pedersen.

Sådan tjekker du din P-skive

Men er P-skiven overhovedet noget, du behøver tænke på? Ikke nødvendigvis. Som oftest er det de ældre og billige modeller, der har svært ved den skiftende tid.

Urene fra de mest populære mærker som Park One, Jacob Jensen og P-watch er koblet til en sender i Frankfurt, som korrigerer for sommertid og vintertid, så her er der ingen grund til panik.

De fleste p-ure indstiller selv tiden

De fleste elektroniske P-ure indstiller selv tiden, men særligt de ældre og billige versioner giver problemer.

Hvis du selv har stillet uret manuelt, kan det dog være at du skal stille det selv, og selv om uret skal skifte selv, er det smart nok at tjekke, om det er skiftet til vintertid. Er du i tvivl, om uret er koblet til Frankfurt, må du hellere tjekke manualen – og uret – på søndag.

Du slipper i hvert fald ikke for en bøde, ved at skyde skylden på uret. Så meget er helt sikkert.

SE OGSÅ: Video: Den nye Ford Fiesta får Berner til at danse

 

Af Ebbe Sommerlund

Nye biler kan være fine, men Ebbe Sommerlund sværger til de brugte af slagsen. Han vil nødig kaldes ekspert, men hans enorme viden er ikke til at tage fejl af, hvorfor han også er den primære drivkraft bag Bilbasens brevkasse.

Den motorjournalistiske baggrund har han fået hos blandt andre Bil Magasinet, V-Max og elbilmagasinet GO, hvilket har gjort ham til et omvandrende leksikon.

Ebbe er som sagt glad for brugte biler, og særligt de japanske af slagsen giver julelys i øjnene. Han er dog efterhånden blevet så voksen, at drengedrømmen af en toptunet Honda Civic er blevet erstattet af en fornuftig Renault Laguna.