Hvad får man for at skrotte sin bil og hvordan gør man?
april 1, 2024

Nu giver EU dig 15.000€ i skrotpræmie for din benzin- eller dieselbil

Det går for langsomt med den grønne omstilling i Europa. Derfor har EU Kommissionen nu vedtaget en eksorbitant høj skrotpræmie i en begrænset periode.

TEKST Simon Hallenslev FOTO Colourbox

**[Artiklen her er Bilbasens bud på en aprilsnar – vi håber, vi fik dig!]**

Har du en benzin- eller dieselbil holdende? Den vil EU gerne købe og skrotte den for dig, så du får plads til en elbil i carporten. Bilen skal have været indregistreret og kørende i løbet af det sidste år, ligesom brændstoføkonomien skal være under 20 km/l.

Opfylder din gamle bil disse kriterier, kan du score 15.000 euro, hvilket svarer til 111.858 kroner med valutakursen i skrivende stund. En hidtil uset økonomisk håndsrækning, der skal sætte skub i den grønne omstilling af vognparken i Europa.

Vi ser nærmere på den overraskende nyhed lige her.

Skrotpræmie 2020

Elbilsalget er gået i stå!

Det europæiske salg af nye elbiler er gået i stå. Den ellers flotte kurve har i 2024 nået et plateau, og det er på et kritisk tidspunkt, hvor salget af benzin- og dieselbiler ikke står stille. Et hovedbrud af dimensioner for EU Kommissionen, der nu tager drastiske midler i brug.

EU Kommissionen har taget inspiration i de milliardhøje subsidier, som den kinesiske stat yder til landets elbilproducenter. I Europa springer man blot producentleddet over og giver pengene til forbrugerne, som så selv kan formidle dem til elbilproducenterne i Europa. Det er mere socialt ansvarligt, lyder det.

Det forventes desuden, at den store stigning i antal skrottede biler vil give flere arbejdspladser på skrotpladserne. Der bliver behov for langt flere hænder, når benzin- og dieselbiler, der kører under 20 km/l, skal skilles ad og genbruges i sofaer og sodavandsdåser.

Kun de biler, der er produceret efter 2015, skal eksporteres og sælges til lande uden for Europa. Her er der en forventning om, at både afrikanske og asiatiske lande vil købe de nyere biler til ordentlige priser, så noget af udgiften til de store skrotpræmier bliver dækket.

Hvad får man for at skrotte sin bil og hvordan gør man?

En begrænset periode

Det kan kun gå for langsomt med at få benzin- og dieselbilerne af vejen. Derfor lægges der af EU Kommissionen også et vist tidspres på de europæiske borgere. Den forhøjede skrotpræmie kan derfor kun opnås, hvis bilen skrottes mellem den 1. April og den 31. August 2024.

Hvert medlemsland vil i de følgende dage selv sørge for at tilsende den skrotblanket, der skal udfyldes, når man afleverer bilen hos den lokale ophugger. I Danmark bliver blanketten sendt gennem e-Boks til alle danskere, der har en personbil indregistreret. Med over 2.000 biler til salg på Bilbasen, der som udgangspunkt opfylder kriterierne, er der en ekstra lønningsdag i sigte.

Som et led i afstemningen af den forhøjede skrotpræmie var det også på tale, at et andet kriterium skulle være, at de 15.000€ ikke måtte bruges på en kinesisk elbil. Med frygt for en handelskrig med Kina blev dette dog ikke stemt igennem.

Bilbasen ønsker alle en fremragende 1. April(snar)!

Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Simon Petry Hallenslev

Artikler om gamle såvel som nye biler, de seneste nyheder til bilentusiaster og afsendelse af Bilbasens nyhedsbrev er det, som Simon roder med.

I sit arbejde på Bilbasen kombinerer Simon en brændende passion for biler med sin viden fra Copenhagen Business School. Når artiklerne forfattes, er det derfor ikke kun med en dybtliggende interesse for biler, men også med omtanke for ting som SEO-optimering og korrekt markedskommunikation.
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS