Test: Mini Aceman har ikke det, der skal til
Mini Aceman kunne være den gyldne middelvej mellem elbilerne Cooper og Countryman. I stedet falder den ned mellem to stole. Test af Aceman SE med 218 hk og JCW-styling.
TEKST Morten Bek FOTO PR
I Danmark er en stor nyhed fra Dacia ikke mere end en lille nyhed. En ny Dacia. Jo, det lyder da okay, men det rumænske mærke hverken sælger ret meget eller laver en (ordentlig) elbil.
I mange andre lande er Dacia big business. Den lille Sandero er Europas mest solgte bil, og den kompakte Duster ligger som regel også godt placeret i top 10. Det betyder ikke meget for Dacia, at danskerne springer over, når så mange franskmænd tyskere, spaniere og, selvfølgelig, rumænere vælger de prisbillige, funktionelle biler til.
Den danske importør giver ikke op så let, og der pustes nyt liv i Dacia ved at skære forhandlerantallet ned og lade enkelte forhandlere koncentrere sig mere om mærket. Med den tredje og helt nye generation Duster er der allerede kommet en ny model i år – og med den endnu større Bigster, som kommer til Danmark i maj, sker der endnu mere.
Bigster er, helt bogstaveligt talt, en Duster, som Dacia har hevet i for at skabe en større model. Med 457 centimeter fra kofanger til kofanger er Bigster cirka 23 centimeter længere end Duster. Den har langt bedre benplads på bagsædet og et kæmpe bagagerum: alt efter variant er der plads til op til 612 liter med bagsædet i brug.
Bigster er lavet til at konkurrere med nogle heftige konkurrenter. Biler, som også tidligere fyldte meget i Danmark, nemlig Hyundai Tucson, Volkswagen Tiguan og Toyota RAV4. Derfor kan den fås med mere udstyr end Duster – panoramasoltag, automatisk klimaanlæg med to zoner, el-betjent bagklap og to-farvet lakering. Det hele er nyt hos Dacia.
I Danmark kommer to af de fire motorvarianter og to af fire udstyrsvarianter, som Bigster produceres med. Går man efter automatgear og lavt forbrug, skal man vælge Bigster Hybrid 155 med 1,8-liters benzinmotor og to elmotorer – med forhjulstræk og 155 hestekræfter. Hvis man vil have firehjulstræk (og en mere avanceret bagaksel), får man i Bigster Mild Hybrid 130 en 1,2-liters benzinmotor, manuel gearkasse og variabelt firehjulstræk – og mulighed for at trække 1.500 kilo på krogen.
De to ret forskellige motorversioner lanceres til samme pris, og priserne starter ved 339.990 kr. for Expression-udgaver og går op til 369.990 kr. for Journey-versionerne.
Den langt kortere Duster, der i Danmark kun fås som Hybrid 140, starter på 309.990 kr., og da den har en svagere benzinmotor på 1,6 liter og færre kræfter, er Bigster til 30.000 kr. mere interessant. Bigster-basisudgaven har også tagrælinger og automatisk klimaanlæg med to zoner, hvor basis-Duster har almindelig aircondition.
Basisudstyret i Danmark til Bigster hedder Expression. Det inkluderer 17″ alufælge, LED-forlygter, el-foldbare sidespejle, regnsensor, bakkamera, varme i forsæderne og rattet, infotainment med 10″ touchscreen og 7″ digital instrumentering.
LÆS OGSÅ | Dacia skyder med skarpt
Den finere Extreme kommer med 18″ alufælge, 10″ digital instrumentering, udvidet infotainmentsystem med indbygget navigation, Arkamys-lydanlæg, panoramaglastag, nøglefri betjening, armlæn foran med kølerum (kun Hybrid 155), adaptiv fartpilot (igen, kun Hybrid 155) og multifunktionelle tagrælinger.
Overblik – priserne på den nye Dacia Duster
Bigster Hybrid 155 Expression – 339.990 kr.
Bigster Hybrid 155 Extreme – 369.990 kr.
Bigster Mild Hybrid 130 4×4 Expression – 339.990 kr.
Bigster Mild Hybrid 130 4×4 Extreme – 369.990 kr.
Ekstraudstyr: metallak 11.000 kr. (hvid er standardfarve), to-farvet lakering med sort tag og metallak 14.000 kr., el-betjent bagklap (Extreme) 6.000 kr., udvidet infotainmentsystem med Arkamys-lyd (Expression) 10.000 kr., parkeringspakke med 360 graders kamera og blind vinkel-system (Extreme) til 10.000 kr. (12.000 kr. til Expression med nøglefri betjening inkluderet).
Mini Aceman kunne være den gyldne middelvej mellem elbilerne Cooper og Countryman. I stedet falder den ned mellem to stole. Test af Aceman SE med 218 hk og JCW-styling.
Der gemmer sig to elmotorer med i alt 340 hestekræfter i GTX-udgaven af VW ID. Buzz. Det gør den hurtigere, end man skulle tro, men nok også hurtigere, end det er nødvendigt.
Den amerikanske præsident har bestemt, at der den 2. april kommer 25 procent told på biler og bildele fra andre lande. Det kan betyde færre nye biler – og dårligere biler – i fremtiden.
Selvom elbilerne dækker langt de fleste behov, er der langt mellem snapsene, når det kommer til uspoleret køreglæde. Det kan Peugeot e-208 GTI måske lave om på.
Den nye udgave af Lexus’ luksus-SUV har fedt design, tonsvis af udstyr og en attraktiv pris. Men affjedringen og drivlinjen i plug-in hybriden hænger ikke sammen.
Elbiler er kommet for at blive! Det vælter ind med nye modeller på markedet i Danmark, og vi har lavet en liste med alle elbiler i Danmark i 2025 – inklusive priser og rækkevidde på de forskellige modeller.