Video: Vi tester Citroën Ë-C3 – Danmarks billigste elbil
179.990 kr. koster den nye elektriske Ë-C3. Det betyder, at der lige nu ikke findes en billigere nye elbil. Men får man også en god elbil til den lave pris?
TEKST Morten Bek FOTO PR
Suzuki står i en meget usædvanlig situation: det japanske mærke har, som et af meget få bilmærker, ikke en eneste elbil i modelprogrammet.
Men det er kun et spørgsmål om tid, før Suzuki kan tilbyde potentielle kunder den første prøvetur i en 100 procent elektrisk bil fra mærket. Den har været undervejs i et par år, og de første sikre tegn så vi med konceptbilen eVX i januar 2023.
Hvordan den første elbil fra Suzuki ser ud, og hvad den ellers har at byde på, viser sig nu endelig. I dag har japanerne præsenteret E Vitara, som i foråret 2025 går i produktion i Indien, hvor Suzuki har stor produktion.
I sidste uge offentliggjorde Suzuki og Toyota i fællesskab, at de samarbejder om en elbil, og for Suzukis vedkommende er E Vitara resultatet, mens Toyota forventes at præsentere sin model i de kommende måneder. Det er Suzuki, der har udviklet hardware til de to modeller.
Hvis vi skal være helt ærlige, så er Suzuki ikke et mærke, vi tænker på, når vi tænker godt design. Den seneste Swift er besynderlig, og Ignis har både gode og ikke så gode sider.
Med E Vitara viser Suzuki en kompakt crossover med soliditet og robusthed, og designet kan endda karakteriseres som spændende. Ud fra billeder er det svært at vurdere størrelsen på elbilen, så vi kan her supplere med data: E Vitara er 428 centimeter lang og 164 centimeter høj – så den er cirka så lang som VW ID.3 og så høj som Hyundai Tucson. Med den højde er E Vitara meget højere end nye modeller som Kia EV3 og Mini Aceman.
LÆS OGSÅ | Test: Mere overskud i Suzuki S-Cross Hybrid
Det giver mening, hvis man ser på, at det er med til at give en frihøjde på mindst 18 centimeter. Den frihøjde kan være anvendelig, hvis man kommer for langt fra asfalterede veje, som Suzuki faktisk lægger op til. E Vitara fås nemlig, usædvanligt for en kompakt elbil, med firehjulstræk. Det samme vil Toyota kunne tilbyde i sin udgave af modellen.
Forhjulstræk bliver standardløsningen i E Vitara, og Suzuki holder sig til et fornuftigt antal hestekræfter. Basismodellen kommer med en elmotor med 144 hestekræfter og et maksimalt drejningsmoment på meget overskuelige 189 Nm. Denne variant har et batteri med en kapacitet på 49 kWh, som er lidt mindre end i eksempelvis Peugeot E-2008 eller basisudgaven af VW ID.3.
E Vitara kommer også med mulighed for et større batteri på 61 kWh, og med mere kapacitet kommer også lidt flere kræfter: 174 hestekræfter, men de samme 189 Nm som i basisudgaven. Her kommer muligheden for firehjulstræk ved hjælp af en ekstra elmotor ved bagakslen også i spil – den giver ekstra 65 hestekræfter, men den totale ydelse for begge motorer er lavere end summen af de to tal: 184 hestekræfter. Der er dog langt mere moment, nemlig 300 Nm.
Rækkevidden nævner Suzuki desværre intet om, men flere medier rapporterer, at Suzuki satser på en WLTP-rækkevidde på over 400 kilometer med det store batteri. Der er ingen information om ladekapacitet, men vores gæt er, at Suzuki vil være ret konservativ. Vi bliver overraskede, hvis E Vitara kan lade med mere end 120 kW.
Interiøret er, som det udvendige, en positiv overraskelse. E Vitara har et interiør, der virker til at være en helt frisk start for Suzuki; fulddigital instrumentering og infotainmentsystem i et fælles panel og prominente luftdyser med robust design-udtryk, men heldigvis også klassiske knapper til mange funktioner.
179.990 kr. koster den nye elektriske Ë-C3. Det betyder, at der lige nu ikke findes en billigere nye elbil. Men får man også en god elbil til den lave pris?
Alle biler har fede detaljer. Men Renault Scenic E-Tech Electric har flere end de fleste biler, og her viser vi nogle af de bedste.
Priserne på brugte elbiler bliver konstant sat ned, og fordi forhandlerne vil af med lageret inden 2025, er der vilde tilbud på biler, som stort set er som nye. Spar blandt andet 130.000 kr. på BMW i5.
Elektrisk Ford Puma Gen-E kommer med en rækkevidde op til 376 kilometer fra et lille batteri, og den har 168 hestekræfter. En frisk lille elbil, der ikke må koste meget mere end 200.000 kr.
Den nye udgave af Lexus’ luksus-SUV har fedt design, tonsvis af udstyr og en attraktiv pris. Men affjedringen og drivlinjen i plug-in hybriden hænger ikke sammen.
Elbiler er kommet for at blive! Det vælter ind med nye modeller på markedet i Danmark, og vi har lavet en liste med alle elbiler i Danmark i 2024 – inklusive priser og rækkevidde på de forskellige modeller.